Ruanda'ya Sığınan M23 Hareketine Bağlı 453 Demokratik Kongolu Af Talebinde Bulundu - Son Dakika
Güncel

Ruanda'ya Sığınan M23 Hareketine Bağlı 453 Demokratik Kongolu Af Talebinde Bulundu

Ruanda’ya sığınan 23 Mart Hareketi’ne (M23) bağlı 453 kişi, ilk defa af talebinde bulunmak için Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Adalet Bakanlığı'na başvurdu.

22.07.2014 17:01

Ruanda'ya sığınan 23 Mart Hareketi'ne (M23) bağlı 453 kişi, ilk defa af talebinde bulunmak için Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Adalet Bakanlığı'na başvurdu.

Resmi bir heyet, af talebinde bulunmak isteyen 453 üyenin dilekçelerini Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da bulunan Adalet Bakanlığı'na ulaştırmak üzere, Ruanda'nın başkenti Kigali'den ayrıldı.

Heyet, M23 üyelerine dilekçe formu dağıtmak için cuma gününden beri çok sayıda örgüt kampına ziyarette bulundu. İmzaladıkları formla üyeler, şiddete başvurmayacakları ve silah kullanmayacakları konusunda kişisel bir anlaşmaya imza attılar.

DKC parlamentosunun yaklaşık 6 ay önce kabul ettiği genel af yasası, ağustos ayı ortasında sona ereceğinden, aftan yararlanacak isimlerin bu tarihten önce açıklanması bekleniyor.

"Savaşın bittiğini ve yeniden inşa vaktinin geldiğini" belirten resmi heyet başkanı ve DKC Silahlı Kuvvetlerin askeri istihbarat müdürü Leon Kalima, af talep eden isimlerin "ülkeye geri dönüp, bu dönüşüme katılmalarını istediğini" ifade etti.

Leon Kalima aynı zamanda, affedilen kişilere etnik köken ayırmaksızın Kongo pasaportu verileceğini söyleyerek eski ayrılıkçılara güvence verdi.

DKC'de barışın sağlanması için Addis-Ababa'da 24 Şubat 2013 tarihinde 12 ülke arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Ruanda son zamanlarda, bu anlaşmayı bozabileceğini dile getirmesine rağmen sunulan bu fırsattan istifade ederek, bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için istekli olduğunu gösterdi. Ruanda Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, "M23 hareketine bağlı eski ayrılıkçıların ülkelerine dönmeleri için kolaylık sağlayacaklarını ve barışın sağlanması için destek vereceklerini" ifade etmişti.

Demokratik Kongo ordusu tarafından kasım 2013'te yenilgiye uğratılan M23'e bağlı ayrılıkçılar, özellikle Ruanda'daki karargahlara sığınmıştı. - Kigali

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ruanda'ya Sığınan M23 Hareketine Bağlı 453 Demokratik Kongolu Af Talebinde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement