Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, Batı Afrika'nın Sahel bölgesinde görevli askeri güce sağlanan mali desteğin 50 milyon avro artırılacağını söyledi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve G5 Sahel'in ortaklığında "Sahel Yüksek Düzeyli Konferansı" düzenlendi. Konferansta, Türkiye, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız tarafından temsil edildi.
Juncker, konferansta yaptığı konuşmada, Batı Afrika'nın Sahel bölgesinde terörle mücadele amacıyla kurulmuş çok uluslu askeri operasyonun desteklenmesiyle ilgili, "AB'nin Sahel'e yardımlarını 50 milyon avro daha artırıyoruz. Diğer ortaklarımızın da aynı şekilde katkı sunmasını bekliyoruz." dedi.
Sahel'de gıda sıkıntısı yaşandığını ve bölgede yaşanan krizlerin 5 milyon kişiyi yerinden ettiğini anımsatan Juncker, Sahel'de güvenlik ve kalkınmanın beraber yürütülmesi gerektiğine dikkati çekti.
Juncker, genç nüfus oranının yüksek olduğu Sahel'in istikrarsızlık ve işsizlik nedeniyle önemli göç veren bölgelerden olduğunu ve bununla ortak şekilde mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.
- Toplam 414 milyon avro taahhüt
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de konferansta Sahel'in desteklenmesi için uluslararası katılımcıların toplam 414 milyon avro taahhüt ettiğini söyledi.
Sahel'in güvenliğinin Avrupa'yı da ilgilendirdiğini vurgulayan Mogherini, sosyal ve ekonomik kalkınma olmadan bölgede istikrar sağlanamayacağını dile getirdi.
Mogherini, konferansta AB üyesi ülkelerin Sahel'e toplam 176 milyon avro destek sağlamayı taahhüt ettiklerini belirtti.
Bölge ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmek amacıyla düzenlenen konferansa, AB üyesi bazı devlet ve hükümet başkanları ile G5 Sahel ülkeleri Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya, Nijer devlet başkanları katıldı.
- Türkiye'den destek taahhüdü
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye konferansta G5 Sahel Ortak Gücü'ne 5 milyon dolar destek taahhüdünde bulundu.
- Sahel hakkında
Yaklaşık 3 milyon kilometrekarelik alandan oluşan Sahel'de, özerklik isteyen ayrılıkçı bazı silahlı gruplar ile birbiriyle sürekli çatışma halinde olan etnik gruplar bulunuyor.
Bölgede petrol, gaz, uranyum, elmas, fosfat, boksit, plütonyum, manganez ve kobalt gibi zengin doğal kaynakların yer alması, çatışmaların önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.
Son Dakika › Güncel › Sahel Yüksek Düzeyli Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?