Hollanda Birdlife Örgütü Genel Müdürü Fred Wouters,
"Türkiye göçmen kuşların korunması için birçok uluslararası sözleşmeye taraf ve sorumlulukları var. Bu uzun göç yolu içerisinde Türkiye'den geçişleri sırasında Türkiye'nin bu kuşları korumasını, taraf olduğu sözleşmelerin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz"
*Doğa Derneği'nin Genel Müdürü Engin Yılmaz,
"Eğer sulak alanları, ormanlık alanları yok ederseniz milyonlarca kuş yok olabilir. 3. Havalimanı'nın yapılması planlanan yer özellikle yırtıcı kuşların tünedikleri, konakladıkları alanlar. Havalimanı projesi, bu kuşların orada konaklayamaması ve göçlerini tamamlayamaması, ölmesi anlamına geliyor"
Haber-Kamera: Sinan BİLGİLİ/ İSTANBUL DHA
Çeşitli ülkelerden gelen doğa dernekleri temsilcileri 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelerin etki alanında olan bölgelerde gözlem yaptı. Gözlemin Sarıyer bölümünde, kuşların geçişi dürbünlerle izlenerek fotoğraflandı.
"MİLYONLARCA KUŞ YOK OLABİLİR"
Kuşların göç hareketinin gözlemlendiği gezide, doğa üzerindeki tehditler de değerlendirildi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Doğa Derneği'nin Genel Müdürü Engin Yılmaz, İstanbul'un dünya kuş göç yolları açısından çok önemli bir yer olduğunu belirterek, "Milyonlarca kuş her sene 2 defa Afrika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Afrika'ya göç ediyor. Şu anda göç gözlemi yaptığımız nokta on binlerce yırtıcının geçiş noktası. Bugün leylek, balık kartalı, yılan kartalı, şahinler, kara çaylak birçok yırtıcı türünü gördük. Belgesellerde izlediğimiz akbabalar, Avrupa'daki kuşlar buradan geçiyor" dedi. 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin kuşların konaklama alanlarında, hayati önem taşıyan alanlarda olduğunu söyleyen Yılmaz, "İstanbul'daki sulak alanlar, ormanlık alanlar bu kuşların göç sırasında ihtiyaç duydukları enerjileri karşıladıkları besin yuvası. Kuşlar, uzun göç yolculukları sırasında enerjilerini çok verimli kullanmak zorundalar yoksa göçü bitiremezler ve ölürler. O yüzden bu alanlarda konaklayarak, dinlenerek göç için enerjilerini korurlar. Eğer sulak alanları, ormanlık alanları yok ederseniz milyonlarca kuş yok olabilir. 3. Havalimanı'nın yapılması planlanan yer özellikle yırtıcı kuşların tünedikleri, konakladıkları alanlar. Havalimanı projesi, bu kuşların orada konaklayamaması ve göçlerini tamamlayamaması, ölmesi anlamına geliyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN TARAF OLDUĞU SÖZLEŞMELERİN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ"
Gözlem ekibinde yer alan Hollanda Birdlife Örgütü Genel Müdürü Fred Wouters, Türkiye'nin göçmen kuşların korunması için sorumlulukları olduğunu belirterek, "Türkiye göçmen kuşların korunması için birçok uluslararası sözleşmeye taraf ve sorumlulukları var. Bu göçmen kuşları zorlu göç yolculukları süresince korumak için çok büyük yatırımlar gerçekleşiyor. Bu kuşlar yeter ki korunsun diye birçok bütçe harcanıyor. Bu uzun göç yolu içerisinde Türkiye'den geçişleri sırasında Türkiye'nin bu kuşları korumasını, taraf olduğu sözleşmelerin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için önem taşıyan bir konu" dedi.
Son Dakika › Güncel › Sarıyer'de Göçmen Kuşları Gözlemlediler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?