Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir kayıt sorunu olduğunu ifade ederek, "Hala bizim şehrimizde ve ülkemizde 7 yıldan beri Suriyeli muhacirlerden kayıtsız olan var." dedi.
Yerlikaya, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve İstanbul Kültür Elçileri Derneğince Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Şehir ve Mülteci" panelinde yaptığı konuşmada, Gaziantep nüfusunun yüzde 18,5'ini sığınmacıların oluşturduğunu söyledi.
911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırındaki Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Kilis, Mardin ve Şırnak'ta, Türkiye'deki toplam sığınmacıların yarıya yakınının yaşadığını kaydeden Yerlikaya, "Biz Hatay'dan Şırnak'a kadar, aslında bu serhat şehirler aynı zamanda da ensar şehirler haline gelmişiz." ifadesini kullandı.
Ülkeye kabul edildikleri andan itibaren hangi şehirde yaşayacaklarını Suriyeli sığınmacılara bıraktıklarını belirten Yerlikaya, şöyle konuştu:
"Suriyeli muhacirlerimiz, Allah'ın bir emaneti olarak bize sığındılar, baş göz üstüne ama 81 vilayetin sosyoekonomik yapısı gelenlerin her birinin eğitim, beceri, mesleki düzenleri bunları alıp çok iyi şekilde irdeleyip hangi vilayette, hatta hangi ilçede, hangi özellikte misafirlerimizi ikamet ettirmemiz gerekir diye planlama yapmamız lazım. Ona göre dağıtmamız lazım. Aksi takdirde işin içinden çıkamıyoruz."
Vali Yerlikaya, 2017 Ekim ayı itibarıyla kendilerindeki resmi kayıtlara göre Gaziantep'te 343 bin Suriyeli olduğuna işaret ederek, "Ama ben 500 bin çizgisinde olduğunu söylüyorum. Çünkü Türkiye'de bir kayıt sorunu var, bunu aşmamız lazım. Hala bizim şehrimizde ve ülkemizde 7 yıldan beri Suriyeli muhacirlerden kayıtsız olan var. Bunların rakamları da azımsanacak miktarda değil. Şu anda bizim kayıtsızlığı gidermemiz lazım." şeklinde konuştu.
"Kampları kapatmalıyız"
Kente vali olarak atandığında 5 sığınmacı kampı bulunduğunu aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:
"Şu anda 3 kamp var. Geldiğimde buralarda 54 bin kişi kalıyordu, şu anda 26 bin kişi var. Kesinlikle kampları belirli bir plan, program dahilinde kapatmalıyız. Çünkü adı geçici barınma merkezi. 6 ay, 1 yıl, bilemediniz 2 yıl... 7 yıldan beri kamplarda yaşıyorlar. 21 metrekarelik konteyner içerisinde. İlk geldikleri zaman onlar için orası fevkalede bir yerdi. Türkiye, dünyada en iyi hizmeti veriyor olsa da bu sürdürülebilir değil. İnsan tabiatına en uygun olanı sosyal çevresi, mahallelerde, sokaklarda bizimle beraber yaşamaları lazım."
"Özel okul kalitesinde hizmet veriyoruz"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bir okul ve hastane kurarak sığınmacılara hizmet ettiklerini dile getirerek, "Özellikle yetim çocuklara yönelik okulumuzda şu an 3 bin öğrencimiz var. Özel okul kalitesinde hizmet veriyoruz. Evinden alıyoruz, ulaşım ve eğitim masraflarını karşılıyoruz, evine bırakıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin sosyal yardımda çok iyi olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
"Ama artık 6 yılın sonunda sosyal yardım sistemiyle bu büyük sorunu çözemeyiz. Eğer istihdama, bu söylediğiniz kayıt dışı rakamları, sistemin içine alamazsak çocuk işçiler sorunumuz en büyük sorun olarak karşımızda duruyor. Bunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Bu kadar mücadelemize rağmen 67 bin sistemin içine girdiyse bu şehirde hala 40 bin çocuk gelin olma riski yüksek olan gencimiz var demektir."
Panelde ayrıca GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve İstanbul Kültür Elçileri Derneği Başkanı Nedret Apaydın da birer konuşma yaptı.
Son Dakika › Güncel › Şehir ve Mülteci' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?