Senoz Vadisi'nde 4 Hes Projesi İçin Bilirkişi İncelemesi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Senoz Vadisi'nde 4 Hes Projesi İçin Bilirkişi İncelemesi Yapıldı

Senoz Vadisi\'nde 4 Hes Projesi İçin Bilirkişi İncelemesi Yapıldı

Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 4 hidroelektrik santral (HES) projesi için bilirkişi incelemesi yapıldı.

02.11.2011 12:41

Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 4 hidroelektrik santral (HES) projesi için bilirkişi incelemesi yapıldı. Jandarmalar eşliğinde sabah çok erken saatte köye gelen mahkeme ve bilirkişi heyeti ile firma yetkilileri arasında ilginç diyaloglar geçti. Set çekilen derede balıkların nasıl geçiş yapacağını soran bilirkişi heyetine firma yetkilisi, "Balıklar atletik yapılıdır. Atlayarak geçer" cevabı verdi.

Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan ve daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen Uzundere-2, Melikom, Çiğdemli ve Gürpınar hidroelektrik santral projeleri için bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı. Çataldere Köyü'ne sabah saat 06.00'da Jandarma eşliğinde gelen mahkeme ve bilirkişi heyeti, ilk olarak Rize İdare Mahkemesi'nin daha önce 2 kez iptal, 3 kez de yürütmeyi durdurma kararı verdiği Uzundere-2 HES projesi inşaatını inceledi.

İncelemeye bilirkişi olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Alper Baba, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Alten ile firma yetkilileri ve Senoz Derneği adına avukat Münir Yazıcı ile Senoz Vadisini Koruma Platformu üyelerinden Sinan Akçal da katıldı.

"BALIKLAR ATLETİK YAPILIDIR"

Santralin su alma havuz inşaatlarında incelemelerde buluna heyet, çevrede açılan yeni orman içi yollar nedeniyle oluşan çevre tahribatını gözlemledi, özellikle kesilerek dere yatağına atılmış çok sayıda ağacı fotoğrafladı.

İnceleme sırasında mahkeme ve bilirkişi ile firma yetkilileri arsında ilginç diyaloglarda da geçti. Senoz Derneği avukatı Münir Yazıcı'nın, su alma havuzundaki balık geçiş kanallarının uygun olmadığı yönündeki görüşü üzerine bilirkişi heyeti, firma yetkililerine set çekilen derede balıkların nasıl geçiş yapacağını sordu. Firma yetkilisi, "Balıklar atletik yapılıdır. Atlayarak geçerler. Bırakılacak su balıkların geçişi için yeterli. Benzer HES projesinde balıkların geçişi ile ilgili atletik hareketlerini görebilirsiniz" diyerek bir fotoğraf karesini heyete gösterdi. Heyet, daha sonra diğer HES projeleri için de incelemelerde bulundu. Bilirkişi heyetinin Rize İdare Mahkemesi'ne sunacağı raporun ardından HES projeleri için açılan iptal davası karara bağlanacak.

"İDARE, VADİDEKİ KATLİAMI GÖRMEZDEN GELİYOR"

Senoz Derneği avukatı Münir Yazıcı, bölgede 4 HES projesi için bilirkişi incelemesi yapıldığını belirterek inceleme yapılan Uzundere-2 HES projesinin Rize İdare Mahkemesi tarafından daha önce 2 kez iptal edildiğini hatırlattı. Yazıcı, "Ancak mahkemenin kararını etkisiz kılan idare, yeni izinle firmaya çalışma imkanı tanıdı. 3'üncü kez başvurduğumuz mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu keşfin ardından hazırlanacak bilirkişi raporları ile bu HES projesinin 3'üncü kez iptali gündeme gelecek. Burada idare, tamamıyla hukuku hiçe sayarak vadide yapılan katliamı görmezden geliyor ve kendi bildiğini okuyor. Biz de hukuk devletinin verdiği nimetleri kullanarak bu projelerin ve katliamının önünde durmaya çalışacağız. Bu projelerin devam etmesi yasa ve usullere aykırıdır. Bu idari işlemleri tesis eden kurum ve kuruluşlarının temsilcileri hakkında yeni bir suç duyurusunda bulunacağız" dedi. - Rize/ Çayeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Senoz Vadisi'nde 4 Hes Projesi İçin Bilirkişi İncelemesi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement