Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, amatör bir balıkçının Seyhan Baraj Gölü'nde pirana yakalamasıyla ilgili, "Bu türün Seyhan Baraj Gölü'ne ne şekilde geldiği bilinmemekle beraber, akvaryum balıkları meraklısı tarafından bırakıldığı düşünülmektedir" dedi.
Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, Seyhan Baraj Gölü'nde 7 Eylül Çarşamba günü Karaömerli Mahallesi mevkisinde balık avlayan amatör olta balıkçısı Osman Demir tarafından yakalanan kırmızı karınlı pirananın, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Yanar'a tür analizi yapılmak üzere teslim edildiğini anımsattı.
Yapılan incelemede yakalanan pirananın Güney Amerika kökenli tropik bir tür olduğunun belirlendiğini bildiren Tekin, şunları kaydetti:
"Bu türün ülkemizde satışı da yasaktır. Bu türün Seyhan Baraj Gölü'ne ne şekilde geldiği bilinmemekle beraber, akvaryum balıkları meraklısı tarafından bırakıldığı düşünülmektedir. Bu türün doğal yaşama alanı Amazon Nehri olup, su sıcaklığının 15 santigrat derecenin altında olan sularda yaşama şansı bulunmamaktadır. Seyhan Baraj Gölü'nde kış aylarında su sıcaklığının 10 santigrat derecelere kadar düşmesi nedeniyle, bu türün kışı atlatıp, üremeleri ve popülasyon oluşturmaları hemen hemen imkansız bir ihtimal olarak görülmektedir. Yakalanan pirananın hem sayısal azlığı hem de düşük sıcaklıklarda yaşayamaması nedeniyle Seyhan Baraj Gölü'nde popülasyon oluşturması imkansızdır. Ancak, bu türün Seyhan Baraj Gölü'nde yaşamasını imkansız kılan su sıcaklığı faktörüdür. Söz konusu yakalanan balığın 12-13 santimetre büyüklüğünde olması da gölde büyük olasılıkla henüz kışı atlatmadığını göstermektedir."
Son Dakika › Güncel › Seyhan Baraj Gölü'nde Pirana Yakalanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?