Katıldıkları 21. Uluslararası Worldfood İstanbul Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nda Pascal Nouma ve Kadir Çöpdemir ile birlikte konuya ilişkin açıklama yapan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, lisanslı depoculuk sisteminin üreticiye önemli avantajlar getireceğine dikkat çekerek, bu sistemin vadeli işlemler piyasasına geçişin ilk adımını oluşturduğunu vurguladı.
Saatte 12 ton çeltik işleyerek 7-7.5 ton pirinç elde edilen Türkiye'nin ilk ve tek entegre pirinç işleme tesisine sahip olan Sezon Pirinç, şimdi de Trakya Bölgesi'nin ilk lisanslı deposunu açmak üzere yatırıma başladı.
Katıldıkları 21. Uluslararası Worldfood İstanbul Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nda konuya ilşkin açıklamalarda bulunan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 3 milyon dolara malolacak lisanslı deponun inşaatına Mart ayında başladıklarını hatırlatarak 22 bin 500 ton kapasiteye sahip olacak lisanslı deponun 14 dönüm arazi üzerine kurulacağını ifade etti. Mehmet Erdoğan yeni yatırıma ilişkin açıklamalarda bulunurken kendisine sempatik kişiliğiyle sadece Beşiktaş taraftarının değil tüm Türk halkının sevgisini kazanan Pascal Nouma ve başarılı komedyen, sunucu ve oyuncu Kadir Çöpdemir eşlik etti. Daha sonra Nouma ve Çöpdemir Sezon Pirinç standında pilav pişirme yarışına girerek mutfaktaki tüm hünerlerini sergilediler.
Amacımız üreticiye destek olmak
Mehmet Erdoğan, lisanslı depoculuk sisteminin üreticiye önemli avantajlar getirmesinin yanı sıra vadeli işlemler piyasasına geçişin de ilk adımını oluşturduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
"Lisanslı depolucuk devletten otorize, onun kontrolünde olan bir depolama sistemi. Üretici ürününü getirip devletin kontrolünde lisanslı depomuza teslim edecek. Biz teslim aldığımız ürüne karşılık üreteciye bir ürün senedi tanzim edip vereceğiz. Üretici isterse ürün senedine karşılık bankadan kredi alabilecek. Ürün bizde durmaya devam edecek. Bu sistemde üretici ürünü satarken senedini de satıyor. Senedini ciro ediyor, bize gelip senedini veriyor ve malını alıyor. Aslında bu vadeli işlemler piyasasına geçişin ilk adımı ve doğru bir uygulama.
Açacağımız lisanslı depo bölgede bir ilk olacak. Genel olarak Trakya bölgesi, özel olarak fabrikamızın da bulunduğu İpsala önemli pirinç üretim havzası. Üretici zaten malını her yıl bize getiriyor ve satmak zorunda kalıyordu. Şimdi isterse satacak, isterse depolarımızda emanete bırakacak. Bu yatırıma girerken asli amacımız bir anlamda üreticiye destek vermekti. Artık bizim bölgemizdeki çiftçi acil para ihtiyacından dolayı ürününü hasatın başında düşük fiyattan satmak zorunda kalıp bir süre sonra fiyatlar yükseldiğinde zarar etmeyecek."
TMO tüccar gibi piyasaya girmeyecek
Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin her ürün ve hasat döneminde tüccar gibi piyasaya girmesinin gerekmeyeceğine işaret eden Mehmet Erdoğan, şöyle konuştu:
"TMO'nun ya da devletin her ürün döneminde piyasaya girmesinin temel nedeni; hasat dönemlerinde, üreticinin para ihtiyacından dolayı malı bir anda arz etmesi ancak bunu karşılayacak bir talebin oluşmaması sonucu, fiyatların kırılmasıydı. TMO bu durumun önüne geçmek, piyasayı düzenlemek ve dengelemek için piyasaya giriyordu. TMO genelde tüm Türkiye'de hububatta dengeleyici kurum. Bunu geçmişte zamam zaman direkt mal alarak, zaman zaman da emanete bağlayarak yaptı. Lisanslı depoların sayısı arttıkça TMO'nun böyle müdahalelere girmesine gerek kalmayacak diye düşünüyorum."
Son Dakika › Güncel › Sezon Pirinç Lisanslı Depoculuk Yatırımı İçin Kolları Sıvadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?