Baharın müjdecisi son cemre de bugün düştü. Havaya ve suya düşen cemrelerden sonra bugün de son cemre toprağa düştü.
Kelime anlamı 'kor halinde ateş' demek olan ve bazı yörelerde 'Cemile Kadın' da denilen cemre, havaların kademeli olarak ısınmasını ifade ediyor.
Halk takviminde 7'şer günlük arayla hava, su ve toprağa düştüğü kabul edilen cemre, soğukların yavaş yavaş yeryüzünü terk ettiği anlamına geliyor. Halk arasındaki ifadeyle bundan böyle "ısınmadık taş altı kalmayacak" yani soğuklar yavaş yavaş yeryüzünü terk edecek.
Ancak bu, 5 ya da 6 mart tarihlerinde düştüğüne inanılan son cemreden sonra soğukların tamamen biteceği anlamına gelmiyor. Çünkü Hıdırellez adı verilen ve baharın başlangıcını ifade eden 6 Mayıs tarihine kadar yeryüzünü, halk arasında 'Kocakarı Soğukları' (9-17 Mart), 'Mart Dokuzu' (14-23 Mart) ve 'Aprilin Beşi' (13-18 Nisan) adı verilen soğuk günler bekliyor.
TÜRK MİTOLOJİSİNDE 'CEMRE'
Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin, cemreye neden olduğuna inanılıyor.
Buna göre İmre, ilkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. İmre, baharın gelişini temsil eder.
Anadolu Türkçe'sindeki, Arapça'dan gelme 'cemre' sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. Cemre ilk olarak 20 Şubat'ta havaya ve ondan sonra da yedişer gün arayla suya ve toprağa düşer.
Son Dakika › Güncel › Son Cemre De Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?