GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen ve Balkan ülkelerinden iş dünyasını bir araya getiren "Summit100" iş konferansı kapanış paneli detay görüntüleri.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic açıklaması
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor açıklaması
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic açıklaması
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic açıklaması
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Hırvat Üyesi Dragan Covic açıklaması Saraybosna'daki "Summit100" iş konferansı
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic:
"Balkanlarda güven ve güvensizliğin derin kökleri vardır. Kolay yıkılır, zor inşa edilir. Önemli olan dürüst bir iletişim kurmak"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic:
"Eğer komşularımız üye olmayacaksa Sırbistan'ın AB'ye girmesi önemli değil"
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, "Balkanlarda güven ve güvensizliğin derin kökleri vardır. Kolay yıkılır, zor inşa edilir. Önemli olan dürüst bir iletişim kurmak" dedi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen ve Balkan ülkelerinden iş dünyasını bir araya getiren "Summit100" iş konferansı, kapanış paneliyle sona erdi.
"Moja Banka" binasında düzenlenen panelde konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic, bu tür konferansların iş dünyasının krizden çıkmasına yardımcı olduğunu belirterek "Balkanlar'da güven ve güvensizliğin derin kökleri vardır. Kolay yıkılır, zor inşa edilirler. Önemli olan dürüst bir iletişim kurmak." dedi.
Bosna Hersek'in iç güvenliği sağlama konusunda önemli adımlar attığını ancak bunların yeterli olmadığı aktaran İzetbegovic, Konseyin Sırp ve Hırvat üyeleri ve dini liderlerle Boşnak, Sırp ve Hırvatların öldürüldüğü bölgeleri ziyaret etmeyi planladıklarını ancak bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da bölgedeki sorunların çözülmesi ve işbirliğinin sağlanması için liderlere ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Yarın yapılacak Brdo-Brijuni Süreci Zirvesi'ne katılacak ülkelerin genel düşüncesi AB ve NATO üyeliklerinin toplum, devlet ve güvenlik için önemli olduğudur." diye konuştu.
Bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayan Pahor, özellikle ikili ilişkilerin tüm sorunları ortadan kaldırabileceğine dikkati çekti.
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ise bölgedeki ilişkilerin gelişmesi için ekonominin güçlenmesi noktasında daha çok istişare yapılması gerektiğini aktararak "Yüzümüzü geleceğe döndürmek için ekonomik ilişkilerin daha çok konuşulmasından yanayım. Siyaset bizi sadece geçmişe götürür." dedi.
"Birbirimizin ayağını kaydırmaya son verirsek daha iyi olacak"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic de bölgedeki her ülkenin AB üyeliği için kendisine özgü bir yolu olduğunu die getirerek şöyle devam etti:
"Sorunlarımızı kendimiz çözebilsek, çözerdik. Bunları çözmek için iyi bir yoldaydık ancak daha sonra AB'deki kriz baş gösterdi. AB'ye ayrı ayrı gidiyoruz ve hiçbir zaman oturup da 'Haydi bunu birlikte yapalım' demedik. Eğer komşularımız üye olmayacaksa Sırbistan'ın AB'ye girmesi önemli değil. AB önünde ortak tutum noktasında eksikliğimiz var. Hala birbirimizle işbirliği kuracağımız, birbirimize bağlı olacağımız seviyeye gelmedik. Birbirimizin ayağını kaydırmaya son verirsek daha iyi olacak."
Sırbistan'ın "bir daha savaşa girmemesi için" NATO üyeliğine karşı olduğunu söyleyen Nikolic, "Sırbistan'ın Balkanlar'da da dünya üzerinde de düşmanı yok, olmasını da istemiyor. Ancak biri ona saldırırsa, karşılık verecektir." dedi.
Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov ise AB'nin birçok koşulu yerine getiren ve olumlu tepkiler alan Makedonya'ya yönelik tutumunu anlamlandıramadığını belirterek "Birilerinin Makedonya'nın kimliğini çalmak istemesine ya da Yunanistan'dan toprak talebimiz olduğunu söylemesine inanamıyorum." dedi.
Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi de Kosova ile Sırbistan arasında devam eden başarılı diyalog sürecinin bölgede örnek teşkil etmesi gerektiğini söyleyerek bölgedeki tüm ülkelerin AB üyesi olacağına inandığını vurguladı.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Güneydoğu Avrupa ülkeleri için ekonomik işbirliğinin son derece önemli olduğuna işaret ederek bu tür konferansların siyasete de ilham kaynağı olması temenni etti.
Bosna Bank International (BBI) ve ASA Group işbirliğinde "Yeni dönem için anlaşma" sloganıyla düzenlenen iki günlük konferans kapsamında, çok sayıda panel düzenlendi. Dün başlayan ve Balkan ülkelerinden iş adamlarının katıldığı panellerde başta enerji olmak üzere birçok konu ele alındı.
Son Dakika › Güncel › Summit100' İş Konferansı - Bosna - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?