Suriye'de kanaat önderleri, İslam alimleri, etnik grupların temsilcileri ve muhalif grupların dini temsilcilerinden oluşan Suriye İslam Meclisi kuruldu.
Başkanlığını Usame Rifai'nin üstlendiği meclis, 128 delege ve 21 kişilik temsilciden oluşuyor.
İç savaş nedeniyle ülkeden ayrılmak zorunda kalanların yanı sıra, hala Suriye'de yaşayan İslam alimleri, kanaat önderleri, Türkmen, Kürt ve Arap gibi etnik grupların temsilcilerinden oluşan meclisin üyeleri arasında, Şeyh Memduh Cüneyt, Dr. Abdulkerim Bekkar, Dr. Hüseyin Abdülhadi, Dr. Fida Meczub, Şeyh Yasir El Masaddi gibi önemli isimler yer alıyor.
Suriye'de Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) dışında, ülkedeki muhalif grupların yüzde 90'ının temsilcilerinin yer aldığı meclisin tanıtımı dolayısıyla toplantı düzenlendi.
"Suriyeli vatandaşlara hizmet etmek amaçlanmıştır"
Toplantıda, Suriye İslam Meclisi Başkanı Usame Rifai, meclisin kuruluşuna ilişkin bildiriyi okudu.
Suriye'nin ender kanaat önderlerinin, alimlerinin, mütefekkirlerinin, yazarlarının, İslami temsil eden sendikalar ve derneklerinin teşrifleriyle ülkedeki insanların şer'i merkezi yönetim oluşturmaları ve Suriyeli kardeşlerin ihtiyaçlarını gidermek için "Suriye Ehli Sünnet Vel Cemaat İslam Birliği" kurulması hakkında görüş birliğine varıldığı aktarılan bildiride, böylece Suriyeli vatandaşlara hizmet etmenin amaçlandığı belirtildi.
Bildiride, şunlar kaydedildi:
"Suriye'deki yaşananlara sabırla mukavemet gösterenler, ölenler, namusları ayaklar altına alınanlar, yıkılıp yok edilmiş evler ve mahalleler, memleketinden göç eden ve göç etmeye zorlanan insanların durumları düşünülmüş, bunlara herhangi bir uluslararası yardımın bulunmaması göz önünde tutulmuş ve bütün bunların karşısında en kısa zamanda, bu sıkıntıların halledilmesi kararına varılmıştır. Böyle zor ve buhranlı bir dönemde, istiklal savaşını vermeye uğraşan ve memleketin adaletini ve saygınlığını korumaya çalışan, düşmana karşı sabırla cihad eden bütün Suriyeli mücahitleri, komutanları ve görev başında olanları, Suriye Ehli Sünnet Birliği saygı, sevgi ve takdir ile karşılamaktadır. Allah'ın izniyle bu birliğimiz, Suriye istiklaline kavuşuncaya kadar ve 'Allah'ın dinine, hep beraber sarılın ve tefrikaya düşmeyin' emrine icabeten, içeride ve dışarıdaki bütün Suriyeli vatandaşlara; dini, siyasi, askeri, kültürel hizmetlerinin devam edeceğini teyit etmektedir. Suriyeli kardeşlerimize yardım eden, yanında duran, bütün devletlere, sivil toplum örgütlerine teşekkürlerimizi sunarız. Birliğin hizmetlerini daha güzel bir şekilde idame ettirebilmesi için, bütün Suriyeli kanaat önderlerinden, ulemalardan, siyasilerden, sendikalardan ve derneklerden yardımcı olmalarını dileriz."
"Bizim IŞİD ile hiçbir alakamız olamaz"
Bildirinin okunmasının ardından meclisin kurucuları ve sözcüleri, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Meclisin bir alternatif olarak kurulup kurulmadığının sorulması üzerine Rifai, "Biz kimsenin alternatifi olarak kurulmadık. Biz herkesi destekliyoruz. Suriye'de ne kadar fazla yardım kuruluşu olursa biz daha çok seviniriz. Yani, biz kimsenin alternatifi değiliz. Amacımız, Esed devrildikten sonra ülkede istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak" dedi.
"IŞİD ve Nusra Cephesi meclisin içerisinde mi?" sorusuna karşılık Dr. Abdulkerim Bekkar, "Biz IŞİD'i zaten kabul etmiyoruz. Bizim onunla hiçbir alakamız olamaz. Üye sayımız 200'e ulaştı" yanıtını verdi.
Avrupa'nın Suriye'deki "aşırılar"a karşı tutumunun nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine Şeyh Yasir El Masaddi, Suriye'de muhaliflerin aşırılıktan uzak olduğunu vurgulayarak, "Kendi topraklarını korumaya çalışıyorlar. Bir yıl boyunca silahı ellerine almadılar. Uzun bir süre barışçıl kaldılar. Tarihte olmayan bir katliam işleniyor. Batılılar bunu görmüyor mu? Hepsi çok ortada. Uluslararası camia çifte standart uyguluyor. Biz 3 yıldır hava sahasının kapatılmasını bekliyoruz. Şu ana kadar hiçbir şey olmuş değil. Biz orta yollu bir İslam anlayışına sahibiz" ifadelerini kullandı.
"Hedefimiz bu zalim Esed'in devrilmesidir"
Meclis üyesi Şeyh Memduh Cüneyt, meclisin çalışma şekline ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
"Bu meclis, kendi şerefi ve özgürlüğü için mücadele eden, herkesi kapsayan ve onlara yardım eden bir kuruluşa dönüşecek. Alimler, siyasiler ve askeriler arasında birleşimler noktasında çalışmalarını düzenleyecek. Suriye halkı aşırılara kapılmasın."
Dr. Hüseyin Abdülhadi, Suriye'deki alimlerin bağımsız olarak Suriye halkını birleştirmeye çalıştığını belirterek, bunun artık meclis çatısı altında sürdürüleceğini dile getirdi.
Abdülhadi, "Hedefimiz bu zalim Esed'in devrilmesidir. Rejimin kendisi aslında aşırıdır. Kendini koruyan insanları acımasızca öldürdü. Suriye'nin kendi yerel bütün oluşumları aşırılıktan çok uzaktır. Kendi tarihi ve insan tabiatı olarak da hiç böyle aşırılık yoktu" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Suriye İslam Meclisi Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?