Suriyeli Sığınmacılar, Yeni Yıla Hüzünle Girdi - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Sığınmacılar, Yeni Yıla Hüzünle Girdi

Suriyeli Sığınmacılar, Yeni Yıla Hüzünle Girdi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak IKBY’ye sığınan Suriyeliler, çamur deryasına dönen çadır kampta yeni yılı hüzünle karşıladı.

31.12.2013 22:16

Ülkelerindeki iç savaş ve açlık nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) kamplara yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar, çamur deryasına dönen çadır kampta, yeni yıla hüzünle girdi.

Erbil'e 10 kilometre uzaklıktaki Kevırgosık Kampı'nda kalan sığınmacılar, çamur deryasına dönen kamptaki çadırlarda yaşama tutunmaya çalışıyor. Karanlığın çökmesiyle dağıtılan gazlı sobalarla çadırlarında ısınmaya çalışan Suriyeliler, memleket hasreti ve yuvalarından uzak olmanın üzüntüsüyle yeni yılı karşıladı.

Kimi aileler yılbaşı olması dolayısıyla kamptaki dükkanlardan alışveriş yaparken kimileri de imkanlarını zorlayarak çocukları için en güzel yemeklerini hazırladı. Çadır kampta hüzün olmasına rağmen yeni yılı bir şekilde geçirmeye çalışanların olduğu da gözlendi. Özellikle gençler ve çocuklar, hayırsever bir dernek tarafından düzenlenen etkinliğe katılarak soğuk havaya rağmen eğlenmeye çalıştı. Gençler, konser veren müzik grubun söylediği türkülere eşlik ederek halay çekti.

Derbaru Derneği Başkanı İsmail Taha, AA muhabirine yaptığı açıklamada soğuk çadırlarda kalan sığınmacıları, biraz da olsa böyle bir organizasyonla mutlu etmeye çalıştıklarını söyledi. Sığınmacıların evlerinden ve sıcak yuvalarından uzak yeni bir yıla girmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Taha, "Onların halay çekmesi bizi çok mutlu etti. Çünkü biz de 1991'de evlerimizi terk edip kaçtık. Misafirlerimizin ne durumda olduklarını çok iyi biliyoruz" dedi.

Sığınmacıların birkaç saat da olsa eğlenerek sıkıntılarını unuttuğunu ifade eden Taha, "Keşke elimizden fazlası gelse. Ama bu kadarını yapabiliyoruz. Hiç bir şey savaşın bitmesiyle evlerine dönmenin mutluluğunu vermez. Temennimiz, Esed'in gitmesi, onlarında sağ salim evlerine dönmesidir" diye konuştu.

Esad gitsin, savaş bitsin, insanlar ölmesin

Çadırda imkansızlıklara rağmen çocukları için güzel yemekler pişirdiğini söyleyen Zeynep Mehmet, geceleri yavrularının çok üşüdüğünü belirtti. Mehmet, çocuklarının bu gece de yeni yıla üşüyerek girecek olmalarının çok üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Yağmurdan dolayı kampın her tarafının çamurla kaplandığını bu nedenle zorluk çektiklerini dile getiren Mehmet, şöyle konuştu:

"Suriye'de sıcak yuvamızı bırakarak kaçmak zorunda kaldık. Şimdi bir sürü sıkıntıyla uğraşıyoruz. Böyle bir durumda yaşamak çok zor. Doğa şartları bizleri çok zorluyor. Ama her şeye rağmen pes etmeden hayata tutunmak zorundayız. Yeni yıldan beklentim evime, burnumda tüten memleketime dönmektir. Esad gitsin, savaş bitsin, insanlar ölmesin."

Yeni yıl evimize döndüğümüz gündür

Kampta 3 çocuğu ve eşiyle kalan Muhammed İsmail, yaklaşık 5 ay önce Suriye'den kaçarak Irak'ın Kürt bölgesinde sığındıklarını ifade etti.

Kampta kışın gelmesiyle hayatın her geçen gün zorlaştığını dile getiren İsmail, "Geceleri çok soğuk, dağıtılan gaz sobalarıyla ısınmaya çalışıyoruz. Büyükler dayanıyoruz ama çocuklar çok üşüyor. Hastalanıyor. Böyle bir ortamda yeni yıla girmek istemezdik. Gördüğünüz gibi çadırlarda oturuyoruz. Hiçbir heyecan ya da ekstra bir durum yok bizim için. Yeni yılı evimize döndüğümüz gün olarak kutlarız. Sıcak havada çadırlarda yaşamak zordu ama kış gelince her şey daha da zorlaştı. Çadırlarımız soğuk olmasın diye iki çadır üst üste koyduk." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Sığınmacılar, Yeni Yıla Hüzünle Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement