ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde oturan 1 çocuk babası 62 yaşındaki Ahmet İlhan, Tayland'dan cüzdanının arasında getirdiği lemongrass (limonotu) bitkisini bahçesinde yetiştirdi. Bitkinin popülasyonunu artırmak istediğini belirten İlhan, "Amacım Kumluca ve Elmalı bölgesinde geniş arazilerde üretmek veya gönüllü üreticiler bulmak" dedi.
Bitki araştırmacısı ve gazeteci Ahmet İlhan, 25 yıl önce gezi için gittiği Tayland'dan cüzdanının arasına koyarak getirdiği limonotu kökünü yetiştirmek için deneme ekimi yaptı. Kumluca'ya bağlı Adrasan Mahallesi'ndeki evinin bahçesine kökü diken İlhan, bitkiyi yetiştirmeyi başardı. Bahçesinde şu an onlarca limonotu bitkisi bulunan Ahmet İlhan, hobi olarak yetiştirdiği ürünün yaygınlaşması için çalışacağını söyledi.
"POPÜLASYONUNU ARTIRMAYI BAŞARDIM"
Ahmet İlhan, "Mutfak ürünlerine meraklı olduğum için bu ürünü Tayland'dan cüzdanıma koyarak getirdim. Burada da popülasyonunu artırmayı başardım. Bundan sonraki amacım Kumluca ve Elmalı bölgesinde geniş arazilerde üretmek veya gönüllü üreticiler bulmak" dedi.
"SULAK ARAZİYİ SEVİYOR"
Limonotunun yılda 4 kez hasat edilebildiğini aktaran Ahmet İlhan, "Sulak araziyi seviyor. Çayı, çorbası ve balıkta kullanıldığı gibi mutfaklarımıza da kazandırmak istiyoruz. Buğday çimi gibi kamış gibi görünen bu bitki limon kokulu, dünyada ender bitkilerden biridir. Buğdaygiller familyasına ait bir bitkidir" diye konuştu.
LİMONOTU ŞİFA DEPOSU
Buğdaygiller ailesinden olan limonotu, dünyada 'Citronella' adıyla bilinmektedir. 3 metreye kadar boylanan ve çiçekleri leylak renginde açan bir ağaç türü olan bitki, limon kokulu olduğu için adını da bundan almaktadır. Hindistan'da ortaya çıktıktan sonra Asya'ya yayılan limonotu, Akdeniz ülkelerinde tedavi amaçlı kullanılmak için yetiştirilmektedir. Mide rahatsızlıklarından stresin yol açtıkları olmak üzere çoğu hastalığın tedavisinde etkili olan şifa deposu bir ot olan limonotu, kokulu olması sebebiyle kozmetik sanayiinde etkili olarak da kullanılmaktadır. Sivrisinek savar olarak bilinen limonotu bitkisi içerisindeki etken maddeler sayesinde ağrı kesici, balgam söktürücü, iltihap giderici, spazm çözücü ve tansiyon düşürücü olarak bilinmektedir. İştah açma, hazmı kolaylaştırma, kandaki şeker seviyesini düşürme özelliği de bulunan limonotu, prostat hastalarına iyi gelirken, ateş düşürücü özelliğiyle de dikkati çekmektedir. Limonotu yağ ve çay olarak da kullanılırken, bitkisel kür de yapılır.
- Antalya
Son Dakika › Güncel › Tayland'dan Cüzdanında Getirdiği Limonotunu Bahçesinde Yetiştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?