Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM), Müslümanların karşı karşıya kaldığı İslamofobik uygulamalar, baskı ve negatif ayrımcılığa dikkati çekmek amacıyla uluslararası konferans düzenliyor.
İstanbul'da 17-23 Ekim tarihleri arasında "Kimlik, Ayrımcılık ve İslamofobi" başlığı çerçevesinde bir hafta boyunca 4 ülkenin katılımcılarıyla atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. 20 Ekim Salı günü ise "Kimlik, Ayrımcılık ve İslamofobi" başlıklı uluslararası konferans yapılacak.
İslam ve Müslümanlar üzerinde oluşturulan olumsuz yargıların yol açtığı sorunların altını çizmek ve konuyla ilgili daha somut adımlar atmak için alanında uzman isimler, Avrupa Dinlerarası Öğrenme Projesi (EPIL) programı kapsamında bir araya gelecek.
Etkinliğe ilişkin bilgi veren TDV KAGEM Müdürü Hicret Toprak, İslam ve Müslümanlar üzerinde oluşturulan olumsuz yargıların yol açtığı sorunların altını çizmek ve konuyla ilgili daha somut adımlar atmak için projenin Türkiye etabında "kimlik, ayrımcılık ve İslamofobi" konusunu seçtiklerini belirtti.
Toprak, söz konusu yargıları besleyen korkuların yatağında temas ve iletişim eksikliğinin rolünün altını çizerek, "Bu çerçevede ayrıca, sadece Müslümanlara yönelik ayrımcılığa değil dinsel, mezhepsel ve etnik kimlikleri ihtiva eden bütün önyargı ve ötekileştirme fiillerine karşı ortak bir çalışma ve kararlılıkla hareket etmek ve bu çerçevede bir farkındalık oluşturmak gerekmektedir" dedi.
Bugün özellikle Avrupa ülkelerinde Müslümanların, çeşitli alanlarda yaygın olarak İslamofobik uygulamalarla, baskı ve negatif ayrımcılıkla karşı karşıya bırakıldığına işaret eden Toprak, "Bu tür algılar her ne kadar belirli siyasi güçlerin hegemonyası altında tırmandırılmış olsa da sorunun altında yatan en önemli sebeplerden birisi yine bazı Müslüman çevrelerin İslam dışı şiddet ve saldırgan tutumları olmuştur" diye konuştu.
Doç. Dr. Emel Topçu'nun moderatörlüğünde 20 Ekim'de yapılacak uluslararası konferansa, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Sarajevo Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmed Zildzic ve Amsterdam Vrije Üniversitesinden Prof. Dr. Manuela Kalsky katılacak. Program, gün boyu atölye çalışmalarıyla devam edecek.
EPIL, dördüncü dönem programına Türkiye'yi de dahil etti
2002 yılından bu yana faaliyet gösteren ve gezici bir üniversite kimliği taşıyan EPIL, dördüncü dönem programına Türkiye'yi de dahil etti.
Bugüne kadar İsviçre, Almanya, Avusturya, İspanya, Bosna-Hersek, Hollanda ve Lübnan'da gerçekleşen programın dördüncü dönem paydaşları Türkiye, Avusturya, Bosna-Hersek ve Hollanda olarak belirlenirken, TDV KAGEM ise EPIL'in yeni Türkiye ortağı oldu.
EPIL'in Türkiye'deki akademik üyeleri ise Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Topçu ve KAGEM Müdürü Hicret Toprak olarak belirlendi.
Son Dakika › Güncel › Tdv Kagem'den Uluslararası İslamofobi Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?