Bingöl Halk Eğitim Merkezi'nde açılan filografi kursuna katılan Firdevs Eren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresini filografi sanatıyla ahşaba işledi.
İki yıldır filografi kursuna devam eden Eren, AA muhabirine, filografiyi severek yaptığını belirterek bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini işlemeye karar verdiğini söyledi.
Çekiç, çivi ve tel kullanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini bir haftada yaptığını ifade eden Eren, "Burada çok güzel eserler yaptığımıza inanıyorum. Bugüne kadar kadar birçok çalışmam oldu. Biraz zor olan silüet çalışmak istedim. Bunun için Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın silüetini yapmaya karar verdim. Zor ama güzel bir deneyim oldu. Yaptığım çalışmayı kabul ederse Sayın Cumhurbaşkanımıza hediye etmek istiyorum." dedi.
"Filografiye yoğun ilgi var"
Kurs eğitmeni Esme Irmak da katılımcıların yaptığı eserlerin Haziran ayında sergileneceğini aktardı. Kursiyerlerin isteğine göre desenler seçildiğini dile getiren Irmak, tel ve çivi kullanarak çeşitli tablolar oluşturduklarını anlattı.
Bazı çalışmalarda hat ve filografi sanatlarını birleştirdiklerini ve ortaya çok güzel eserler çıktığını belirten Irmak, "Her yaştan her kesimden kursiyerimiz var. Filografiye yoğun bir ilgi var. İsteklerine göre çeşitli eserler yapıyoruz. Genelde hat desenleri, çiçek desenleri yapıyoruz." diye konuştu.
Kursiyer Semra Yiğit ise filografinin yanı sıra üç boyutlu kağıt sanatı olan rölyef çalıştığını söyledi.
Giyim ve teknoloji üzerine usta öğretici olan Meral Sav ise boş zamanlarında filografi öğrenmek için kursa katıldığını ifade etti. Evli ve 2 çocuk annesi olduğunu anımsatan Sav, "Usta öğretici olduğum için burada öğrendiklerimi kendi öğrencilerimle de paylaşıyorum." dedi.
İl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Selahattin Akıncı da "Hayat Boyu Öğrenme Programı" kapsamında düzenledikleri etkinliklerde farklı dallarda çok sayıda kurs açtıklarını söyledi.
Akıncı, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde açtıkları 2 bin 200 kurs ile yaklaşık 25 bin kişiye ulaştıklarını ve usta öğrencilerin istihdam edilmesiyle de 300 kişiye iş imkanı sağladıklarını kaydetti.
Filografi
Zorluğu nedeniyle unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olarak gösterilen filografi, "çivilerin arasından tellerin geçirilmesiyle objelere estetik görünüm kazandırılması işlemi" olarak tanımlanıyor.
Bu sanatta, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazısı, simetrik desen, amblem, logo, çiçek ve çizgi film karakterleri, pano haline getirilebiliyor.
Filografi, tasarlanmış bir motifin veya desenin ahşap malzeme üzerine çiviler çakılıp arasından çeşitli renklerde iplik ve tel geçirilerek farklı motiflerin ortaya çıkarıldığı sanat dalı olarak biliniyor.
Son Dakika › Güncel › Tel ve Çivi Kullanarak Erdoğan'ın Portresini Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?