Topçu Kışlası Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Topçu Kışlası Tartışmaları

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan: "Topçu Kışlası'nın tek parti döneminde yıkılmasının asıl nedeni, orayı İnönü Anıtı ile donatmak ve İnönü'nün ismini ölümsüzleştirmekti"

24.06.2013 13:22

HALİL İBRAHİM BAŞER - Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, Topçu Kışlası ile ilgili, "Topçu Kışlası'nın tek parti döneminde yıkılmasının asıl nedeni, orayı İnönü Anıtı ile donatmak ve İnönü'nün ismini ölümsüzleştirmekti" dedi.

Armağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taksim Gezi Parkı eylemlerinin ardından gündeme gelen Topçu Kışlası'nın bulunduğu alanla ilgili toplumda yanlış bir algının olduğunu, bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Kışlanın bugünkü Gezi Parkı'nın tamamını içine almadığını belirten Armağan, "Esasen Nikah Dairesi'ne kadarki kısım Topçu Kışlası'dır. Ondan sonra düşük kotta devam eden ve Dolmabahçe'ye dönen Asker Ocağı Caddesi'ne kadar Taksim Bahçesi vardı. İnönü Gezi Parkı yapılırken hem kışla, hem de bahçe birleştirildi" diye konuştu.

Tek partili dönemde, bazı nedenlerle kışlanın yıkılmasına karar verildiğini ifade eden  Armağan, şöyle devam etti:

"Topçu Kışlası, dönemin belediye başkanı Lütfi Kırdar zamanında Taksim Meydanı'nı bir İnönü Meydanı haline getirmek amacıyla yıkıldı ve orası Gezi Parkı haline getirilmek istendi. Bundaki asıl mesele, bu alanın İsmet İnönü'nün kahramanlık ve büyüklüğünü halka dikte edecek bir 'site' haline getirilmesiydi. Bu gündeme pek fazla getirilmiyor. Net bir şekilde söylüyorum; Topçu Kışlası'nın tek parti döneminde yıkılmasının asıl nedeni, orayı İnönü Anıtı ile donatmak ve İnönü'nün ismini ölümsüzleştirmekti."

-1 milyon liraya heykel

Armağan, kışlanın yıkılmasının ardından heykelin alana yerleştirilmesi için çalışmaların hızlandırıldığını anlatarak, "Merdivenlerden çıkılan, otobüs durağının arkasındaki alana büyük bir kaide konuldu. Ardından da 1 milyon liraya Viyanalı heykeltıraş Belling'e heykel yaptırıldı. Heykel buraya konulacak ve merdivenlerden çıkanlar ilk olarak İnönü'nün heykeliyle karşılaşılacaktı. Böyle bir proje hazırlanmıştı" diye konuştu.

Ancak 1945'ten sonra çok partili hayata geçilmesiyle heykelin dikilmediğini bildiren  Armağan, söz konusu heykeli merak edenlerin Maçka Parkı'na gitmesi tavsiyesinde bulundu.

-"Taksim Meydanı laikleştirildi"

Mustafa Armağan, kışlanın yıkılmasının başka sebepleri bulunduğuna da işaret ederek,  şunları kaydetti:

"Bugünkü Atatürk Kültür Merkezi binasının olduğu yerden aşağıya doğru selvi ormanı şeklinde klasik bir Müslüman mezarlığı uzanıyordu. Önce 1930'ların başında Ayaspaşa'daki Müslüman mezarlığı, sonra da meydandaki ahırlarıyla birlikte koca Osmanlı kışlası temizlendi. Meydanda Taksim Anıtı ve yapılacak İnönü Heykeli dışında anıtsal bir eser kalmaması planlandı. Böylece Taksim Meydanı 'laikleştirildi'. Elmadağ'daki Ermeni Mezarlığının ortadan kaldırılması ise bunun bir sonraki adımını teşkil etti." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Topçu Kışlası Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement