Tpao'dan Kaya Gazı Atağı - Son Dakika
Güncel

Tpao'dan Kaya Gazı Atağı

Tpao\'dan Kaya Gazı Atağı

TPAO, Trakya'da kaya gazı ile ilgili arama yapmak için ABD'li Exxon Mobil ve Halliburton ile fırsatları araştırıyor.

15.09.2014 13:34

Türkiye enerji ithalatını azaltmak için farklı alternatifler üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri de kaya gazı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdür Vekili Besim Şişman, Exxon Mobil ile Trakya'da kaya gazına ilişkin projeleri görüştüklerini açıkladı.

İstanbul'da katıldığı enerji konferansında soruları yanıtlayan Şişman, ABD'li Halliburton ile de kaya gazı için anlaşma yapacaklarını söyledi. Anlaşmanın bu ay içinde imzalanması bekleniyor. TPAO, Halliburton ile de Trakya'da çalışma yapacak.

Kaya gazında ilk sonuçlar 2015 sonu

TPAO Genel Müdür Vekili Şişman, kaya gazı konusunda Türkiye'de çok agresif olduklarını ifade etti:

"2-3 yıl içinde daha net konuşuruz. Önce bizim Türkiye'de kaya gazı üretilebiliyor mu, onu bir görmemiz lazım. Bizim Trakya'da kendi faaliyetlerimiz de var. Shell ile Diyarbakır'da çalışmalar devam ediyor."

Şişman Diyarbakır ve Trakya'daki ilk sonuçların 2015 sonunda belli olacağını söyledi.

Irak'ta personel işbaşı yaptı

Şişman, IŞİD'in saldırıları nedeniyle Irak'tan çektikleri personelin yeniden görevine geri döndüğünü açıkladı. Şişman, bölgedeki risklere ilişkin Irak hükümetiyle müzakere yaptıklarını da belirtti:

"Irak'ta faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bizim için önemli olan şu: 1 milyar dolar yatırım yaptık diyelim, biri geldi bombaladı, ne olacak? Tehdit olunca biz ne yapacağız? Irak hükümetiyle bunu konuşuyoruz. Irak Mansuriye'de 1.5 milyar dolarlık yatırım bütçemiz var. Bu yıl icin 500 milyon dolar ayırdık.Teknik nedenler sebebiyle yüzey ihalesi gerçekleşmedi, yatırımı yapamadık. "

TPAO, Misan ve Basra'da üretime devam ediyor, Sima'da da gaz arama çalışmaları sürüyor.

'Afrika'ya yatırım istiyoruz'

Yurtdışı yatırımlarında çok aktif olduklarını söyleyen Şişman,  bu yıl için toplam bütçenin 2.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Şişman, Afrika'da birkaç proje istediklerini belirtti. TPAO özellikle Orta Afrika'daki yatırım olanaklarını araştırıyor.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Tpao'dan Kaya Gazı Atağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement