Trabzon'da Yayla ve Meralardaki Kaçak Yapılar Yıkılıyor - Son Dakika
Güncel

Trabzon'da Yayla ve Meralardaki Kaçak Yapılar Yıkılıyor

Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince, yayla ve meralarda 2017 yılından sonra yapıldığı ya da yapımına başlandığı tespit edilen yapıların yıkılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

18.09.2018 13:15

Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince, yayla ve meralarda 2017 yılından sonra yapıldığı ya da yapımına başlandığı tespit edilen yapıların yıkılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilgili kurumların temsilcilerinin de yer aldığı ekiple Düzköy ilçesine bağlı Erikli Yaylası'na geldi.

Ekipler, iş makinesi yardımıyla 2017 yılından sonra inşa edildiği tespit edilen bir yapıyı yıktı.

Çalışma programı kapsamında Düzköy ilçesinin yanı sıra Hayrat, Sürmene, Köprübaşı, Maçka ve Akçaabat ilçesine bağlı yayla ve meralarda da yıkımlar sürüyor.

"Trabzon'da 70 bine yakın yapıya kayıt belgesi verildi"

Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Ali Vedat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imar barışı ile ilgili yasanın, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız yapılar ile ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış, herhangi bir yapı kullanım izin kağıdı almamış yapıların tespit edilmesini amaçladığını söyledi.

Çiftçi, 3194 sayılı İmar Kanunu'na geçici olarak eklenen 16'ncı madde ile yapı sahiplerine e-devlet üzerinden bildirim yapmaları halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapı kayıt belgesi verildiğini ifade ederek, bu yasanın 18 Mayıs 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu yasa kapsamında vatandaşların 31 Ekim 2018'e kadar il müdürlüklerine müracaat etmeleri halinde kendi beyanları esas alınarak yapı kayıt belgesi alabildiklerine dikkati çeken Çiftçi, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar ülke genelinde 4 milyonun üzerinde, Trabzon'da da 70 bine yakın yapıya kayıt belgesi verildi. Bu yasanın getirdiği şudur; özellikle bu tür yapılarla ilgili, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yapılara verilen yıkım kararlarını ortadan kaldırdığı gibi, idari para cezalarını da ortadan kaldırmaktadır. Bununla beraber devletin hüküm ve tasarrufu olan yerlerde yan mera ve yaylaklarda da yapı sahipleri bu yasadan faydalanarak yapı kayıt belgelerini alabilmektedirler. Bu belgeler de kendilerine sadece geçici olarak elektrik ve su bağlama yönünde kolaylık sağlamaktadır."

Çiftçi, kaçak yapılara ilişkin çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Trabzon Valiliğine gelen şikayetler doğrultusunda devam ettiğini vurgulayarak, "Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un bizlere verdiği sözlü ve yazılı talimatları doğrultusunda gerek il müdürlüğü olarak bizler, gerekse ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları bu alanda tespitleri yapıyoruz." dedi.

Müdürlük olarak 2860 sayılı yasa kapsamındaki sit alanlarındaki kaçak yapıların tespit çalışmalarını tamamladıklarının altını çizen Çiftçi, "Bu yaptığımız tespitler, 2018 yılında başlamış olan yapılardır. İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi almış olsalar dahi bunlarla ilgili belediyelerce yıkım kararları alındı ve uygulamaya geçildi." diye konuştu.

Çiftçi, imar barışı yasasının, 2017 yılı sonu itibarıyla biten binaları kapsadığını yineleyerek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız beyana esas bildirimde bulundukları için 2018 yılı içerisinde yoğun şekilde yapılaşma olduğu görüldü. Bu nedenle böyle bir adım atıldı. Bu kapsamda tespit edilen, yapı kayıt belgesi almış olsa dahi 2018 yılında yapılan bu yapılarla ilgili yıkım kararları uygulamaya geçildi. Yapı kayıt belgelelerini iptal etmekteyiz, ayrıca yanlış beyandan dolayı TCK'nın 206. maddesi kapsamında da suç duyurusunda bulunacağız."

2018'de yayla ve meralarda 50 civarında kaçak yapı yıkıldı

Kaçak yapı tespitinin sadece İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince değil, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca da yapıldığını belirten Çiftçi, kendi kurumlarının tespit çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Çiftçi, tespitler neticesinde yıkım kararlarının uygulanmasına başlandığını ifade ederek, çalışma programı kapsamında Hayrat, Sürmene, Köprübaşı, Maçka, Düzköy ve Akçaabat ilçelerinde yıkım işlemlerinin devam ettiğini aktardı.

Müdürlük olarak, mera ve yaylalarda 500, sit alanlarında ise 50'ye yakın kaçak yapı tespit ettiklerine dikkati çeken Çiftçi, bunların haricinde belediyelerin ve diğer kurumların da tespitlerinin olduğunu söyledi.

Çiftçi, mera ve yaylalarda imar barışına aykırı olduğu tespit edilen yapıların yıkılmasına dün başlandığını kaydederek, yıl içinde yayla ve meralarda yıkılan kaçak yapı sayısının ise 50 civarında olduğunu aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vizyonunun, yaşanabilir bir çevre ve marka şehirler üretmek olduğuna işaret eden Çiftçi, "Bu nedenle de Bakanlığımız vatandaşımızın işini çok kolaylaştırıcı bir kanun çıkarttı. Amaç mera ve yaylalarda, özellikle de sit alanlarında kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, 2017 yılından sonra yani imar barışı kapsamına girmeyenlerin yıkım işlemlerini gerçekleştirmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, bazı yayla ve meralarda vatandaşların yapıların yıkımını engellemek için ekiplerin güzergahındaki yolları, araç park ederek ulaşıma kapattığı öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Trabzon'da Yayla ve Meralardaki Kaçak Yapılar Yıkılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement