Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Karadeniz'deki canlı türlerini kontrol altına almak ve bölgede yaşayan insanları bu konuda bilinçlendirmek amacıyla, "Gözüm Sende Karadeniz" adlı projeyi hayata geçirdi.
TÜDAV, Avrupa Birliği'nden sağladığı destekle Karadeniz'de bulunan deniz canlılarını daha iyi gözlemleyerek vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlayan "Gözüm Sende Karadeniz" adlı projeyi hayata geçirdi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ile proje koordinatörü Destan Öztürk, projeyi tanıttı. Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Karadeniz, kendisine dökülen nehirlerden kirletilen kirli bir deniz. Gözüm Sende Karadeniz, Karadeniz'deki ekolojik değişiklikleri, aşırı avcılığın sonucunu, kirlenmenin sonucunu ve iklim değişikliklerini anlatan bir proje" dedi.
Karadeniz'in dünyanın en derin zehirli su kütlesine sahip olduğunu aktaran Bayram Öztürk, 2 bin 200 metre derinliğe sahip Karadeniz'in sadece yüzde 13'lük kısmında hayat olduğunu söyledi. Öztürk, "Onun için Akdeniz gibi değil Karadeniz, çok hassas bir deniz. Karadeniz'e gözümüz gibi bakmamız lazım" diye konuştu.
Proje ile vatandaşların yapması gerekenleri anlatan Bayram Öztürk, " Kilyos'ta yürürken bir tane hayvan karaya vurmuş, bunu cep telefonuyla çekiyorsun. Sonra istediğin gibi inceleyebiliyorsun. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Bir ortağımızda Bulgar. Projeyi Türkiye ve Bulgaristan Karadeniz'i ile yürütüyoruz. İstiyoruz ki Rusya, Gürcistan, Romanya da projede olsun. Ekosistemin korunması işbirliğine bağlı" ifadelerini kullandı.
Canlıların bilgi bankası
Projenin amacını açıklayan proje koordinatörü Destan Öztürk ise, "Projenin amacı Karadeniz halkını biyoçeşitlilik konusunda bilgilendirmek. Mevcut durumu iyileştirmek amacıyla farkındalık yaratmak ve halk ile bilimsel çalışmada buluşarak onları bilimsel veri sağlamaya teşvik etmek. Bu projeyi uygulamak için akıllı telefonları ve proje sitemizi araç olarak kullanıyoruz. Türkçe İngilizce ve Bulgarca bir site. Önce canlının fotoğrafı çekiliyor. Sonra konum vererek paylaşılıyor. Konum paylaşmak bizim için önemli. Amacımız canlılardan bir bilgi bankası oluşturmak" dedi.
TÜDAV, dünyanın en zehirli denizlerinden biri olan ve küçük bir kısmında canlıların yaşadığı Karadeniz'deki canlı çeşitliliğini denetleyebilmek ve bölge insanlarını bu konuda bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilen "Gözüm Sende Karadeniz" projesi kapsamında internet sitesi ve akıllı telefonlar için uygulama oluşturdu. Uygulamayı indirenler, Karadeniz'de gördükleri bir deniz canlısının fotoğrafını çekerek programda paylaşıyor. TÜDAV ise paylaşılan fotoğraf sayesinde canlının türünü, nasıl ortamlarda yaşadığını ve Karadeniz'deki sayısı ile ilgili bir bilgi bankası oluşturuyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Tüdav'dan Karadeniz İçin Önemli Adım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?