Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, 5G üzerinde çalışmaya başladıklarının bilgisini vererek, "Bu çalışmalarımız 2 yıl önceye dayanıyor. Biz 4,5 için ağırlıklı olarak çalışırken, 5G üzerinde de çalışmaya zaten başlamıştık. İştirakimiz Argela burada 8 tane patent almayı başardı, 2 patent daha almak üzereyiz" dedi.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Türk Telekom "PİLOTT Girişimcilik Zirvesi" dünyadan ve Türkiye'den katılan girişimci ve yatırımcılarla gerçekleştirildi.
Zirvenin açılışında konuşan Rami Aslan, insanların ihtiyaçlarını anlayan ve sorunlara çözüm üreten akıllı şehirlerin artık hayal olmadığına işaret ederek, Türkiye'de yakın zamanda içinde yaşanan şehirlerin akıllı olacağını, bunun da Türk Telekom'un teknoloji liderliği ve inovasyonu sayesinde gerçekleşeceğini söyledi.
Aslan, akıllı trafik uygulamalarının günlük hayatı çok etkilediğini belirterek, şunları anlattı:
"Akıllı trafik uygulamaları sayesinde trafik kazalarının yüzde 60'ını azaltabileceğiz. Enerji uygulamaları sayesinde her yıl 650 milyon lira tasarruf edebileceğiz, akıllı sayaçlar sayesinde 2,75 milyar lira tasarruf edebileceğiz, akıllı sulama sistemleri sayesinde de su tüketimimiz yüzde 30'dan fazla azalmış olacak.
Türkiye'nin teknoloji lideri olarak biz ülkemizi yeni bir çağa hazırlıyoruz. Bu teknoloji şirketlerinin ve yerli inovasyonun patlama yaptığı bir dönem olacak."
Yıl sonu itibariyle Türk Telekom'un Türkiye'ye yaptığı toplam yatırımın 20 milyar liraya ulaşacağına dikkati çeken Aslan, bu rakamla Türk Telekom'un, Türkiye telekom sektöründe telekomünikasyona yapılan yatırımın yüzde 51'inden sorumlu olacağını dile getirdi.
Rami Aslan, fiber networklerinin 240 bin kilometreyi aştığını vurgulayarak, yaşamaya başladıkları 4,5G tecrübesi networklerini fiber altyapıları üzerine inşa ettiklerini aktardı.
5G üzerinde de çalışmaya başladıklarının bilgisini veren Aslan, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalarımız 2 yıl önceye dayanıyor. Biz 4,5 için ağırlıklı olarak çalışırken, 5G üzerinde de çalışmaya zaten başlamıştık. İştirakimiz Argela burada 8 tane patent almayı başardı, sadece 5G alanındaki patentleri söylüyorum, 2 patent daha almak üzereyiz. Türk Telekom Grubu'nun görevi Türkiye'nin her zaman çağının en iyisi teknolojileri kullanmasını sağlamak. Ancak teknoloji de tek başına yeterli değil, değişen teknolojik trendlere ve müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek için dev altyapımızı kullanarak yenilikçi çözümler sunmalıyız. Her zaman oyunun öncüsü, rekabetin lideri olmalıyız, bu da inovasyonla olur."
Türk Telekom olarak inovasyonu kurumsal kültürlerinin kalbine yerleştirdiklerini belirten Aslan, çalışma biçimi olarak inovasyonu benimsediklerini aktardı.
Konuşmasında Türk Telekom iştiraklerinde yaşanan gelişmeler ile katılımcılara bilgi veren Aslan, "Dijital transformasyona liderlik etmeye, bu alanlara ek olarak finans, inşaat ve güvenlik alanlarına yapacağımız teknoloji yatırımlarıyla devam edeceğiz" dedi.
Girişimciliği desteklemenin önemine de değinen Aslan, girişimcilerin çalışma azmi, sıra dışı düşünme kabiliyeti ve risk alma cesaretinin geleceği dönüştürmek adına çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Aslan, bu nedenle Türkiye'de bir özel şirket tarafından uygulanan ilk girişimleri hızlandırma programı PİLOTT'u hayata geçirdiklerine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu bizim Türk ekonomisi için değer yaratacak girişimleri destekleme konusundaki öncü rolümüzü ve kararlığımızı gösteriyor. Yenilikçi girişimlere kapımız sonuna kadar açık. Zengin kaynaklarımız, bilgi birikimimiz ve teknoloji ekosistemimizle karşılarına çıkan engelleri aşmaları konusunda onlara destek oluyoruz.
Son 10 yılda yaptığımız yaklaşık 20 milyar liralık yatırımla ve grup şirketlerimizin ortaya koyduğu projelerle yalnızca bugünü değil, geleceği de kucaklayan bir anlayış ortaya koyuyoruz. İnovasyonun Türk zekası ile birleşerek her bir birey için yeni ekonomik ve sosyal fırsatlar yarattığı bir dijital gelecek öngörüyoruz.
Türk Telekom Grubu olarak değişimi bir fırsat olarak görüyoruz ve yeni fikirler, genç yetenekler ve şirketlerle el ele çalışmaya devam edeceğiz."
- "Benim girdiğim ülkelerde bir sene sonra kriz çıkıyor"
Zirve kapsamında Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun moderatörlüğünde düzenlenen söyleşiye Hüsnü Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin katıldı.
Burada girişimciliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan, kendi girişim tecrübeleri ile ilgili bilgi veren Özyeğin, Finansbank'ı kurma sürecine ilişkin şunları anlattı:
"Yapı Kredi'den ayrılmadan önce yüzde 1 pay istedim çünkü zararı kara dönüştürmüştüm. Patronum böyle bir politikaları olmadığını söyledi. 'Ne yapabilirim acaba ben de bir banka kurabilir miyim?' diye düşündüm. O zaman banka kurmak ile şimdi banka kurmak arasında fark var tabii. O zaman 2,5 milyon dolara banka kurulabiliyordu.
Villamı ve evimi sattım, eşim ve 2 çocuğumla kiraya geçtik. Girişimcilere şunu söylemem lazım, başarı için risk almak zorundasınız. Ben sermayeyi yükseltebilmek için 21 tane ortak aldım. 21 ortak arasında sadece 1 kişi 19 sene hissesini hiç satmadı. Biz 2,5 sene içinde halka açıldık. O hisseyi satmayan 1 kişi 120 bin dolara satın aldığı yüzde 1'e karşı banka satıldığında 50 milyon dolar aldı."
Finansbank'ı kurma aşamasında hedefinin aslında Citibank modeli olduğunu, 250-300 şubesi olan bir banka olacağını hayal etmediğini anlatan Özyeğin, ekip olarak 24 kişi ile işe başladıklarını belirterek, "Gittim Citibank'tan bir ekip aldım benimle çalışması için. O ekiple kurduğum banka satılacağı zaman, ilginçtir ki National Bank of Greece'den (NBG) sonra en yüksek fiyatı Citibank verdi" dedi.
Bankacılığı 'İnsan yönetme sanatı' olarak tarif eden Özyeğin, başarılar kadar başarısızlıkları da olduğunu söyledi. Bankayı kurmadan önce 27 milyon dolara süpermarketler zinciri Gima'yı aldığını anımsatan Özyeğin, konuşmasına şöyle devam etti:
"Gima'yı aldığımda çok mutluydum, sattığım zaman daha mutlu oldum. Türkiye'de bir şeyi sattığınız zaman insanlar üzülüyor. Mülk satmak bizde iyi bir şey değil. Ama bana göre satmayı ne zaman yapacağınızı bilmek çok çok önemlidir.
Yaptığınız başarısız olmasından ziyade, bence başarısızlık ne zaman kaça sattığınızla ilgili. Sektörü bilmediğiniz zaman eleman bulmak da çok zor, çünkü siz işten anlamıyorsunuz ki. Ben Carrefour'la Tesco'yla nasıl rekabet edeyim? Yabancılar Türkiye pazarına girmeye başlayınca sattım ben de..."
Hüsnü Özyeğin, Gima'nın asıl katkısının Finansbank'a olduğunu söyledi. Diğer bankalara nazaran o dönem çok az kredi kartı müşterileri olduğunu aktaran Özyeğin, orada stant kurarak kredi kartı satmaya başladıklarını, taksitle visayı birleştiren bir kart çıkarıp, ürünleri taksitle satmaya başlamaları sayesinde Finansbank'ın kredi kartı satışlarının katlandığını dile getirdi.
"Benim girdiğim ülkelerde bir sene sonra kriz çıkıyor" diyen Özyeğin, diğer ülkelerdeki çalışmaları ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.
Başarıda zamanlamanın önemine işaret eden Özyeğin, konuşmasının sonunda girişimcilere "Girişimcilerin çok iyi mentorlar seçmesi lazım. Biz Özyeğin Üniversite'sinde kurduğumuz Girişim Fabrikası'nda bu hizmeti veriyoruz. Girişimcilik bir yerde sabır bir yerde sabırsızlık işi. Hiçbir zaman cesaretinizi kaybetmeyeceksiniz. Heyecan, enerji, network, takım ruhunu yakalamak çok önemli. Sürekli hayal etmeli ama ulaşılabilecek hedefler koymalı ve başarısızlıktan korkmamalısınız" tavsiyelerinde bulundu.
-"PİLOTT Girişimcilik Zirvesi"
Toplantıda verilen bilgilere göre, Eylül 2013 tarihinde hayata geçirilen PİLOTT projesi kapsamında, 3 Pilott döneminde 40 üniversite ve teknokent ziyareti gerçekleştirildi.
Projeye bine yakın başvuru alınırken, 100'ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme yapıldı. Proje kapsamında 220 saat eğitim verildi, 240 saat mentorluk imkanı sağlandı.
3 dönemde 30 girişim bas¸arıyla mezun olurken, ilk dönem MobiRoller, cubic.fm ve PEAK, ikinci dönem ise Marvin, Vitringez ve Temizlikyolda projeleri ek yatırım ve Silikon Vadisi Turu ödüllerine hak kazandı.
Verilen bilgiye göre, girişimlere toplam 750 bin lira sermaye desteği sagˆlanmasının yanı sıra 12 PI·LOTT giris¸imcisi PİLOTT ile Silikon Vadisi'ne gitti.
Girişimler Google, Facebook, Apple, Spotify ve Uber gibi teknoloji şirketleri, Wired ve Endeavor gibi girişimcilik ekosisteminin önemli kuruluşları ve yatırımcıları ile görüşüp, Stanford ile Berkeley Üniversiteleri'nde girişimcilik derslerine katıldı.
8 girişimin yatırım aldığı proje kapsamında bir giris¸im Türk Telekom Grubu tarafından satın alındı ve ürünles¸ti. 6 giris¸im Türk Telekom'la is¸ ortagˆı olurken, 8 giris¸imin ise Türk Telekom ile ticari is¸ birligˆi süreci devam ediyor.
Zirvede ayrıca, program kapsamında yer alan başarılı sekiz girişim iş fikirlerini kısa sunumlarla katılımcılara anlattı. Sunumların ardından en başarılı girişimler açıklandı. AppAnalytics birinci, Kolay İK ikinci ve hrBeyond üçüncü seçilerek, sırasıyla 60, 30 ve 10 bin liralık ödüllerin sahibi oldu.
Zirve sonunda ödülleri takdim edilen girişimler, ABD'de Silikon Vadisi'ne yapılacak geziye katılmaya hak kazandı. Girişimciler Silikon Vadisi'nde dünyanın önde gelen girişimci ve yatırımcılarıyla görüşme ve fikirlerini paylaşma fırsatına sahip olacak.
Son Dakika › Güncel › Türk Telekom 'Pilott Girişimcilik Zirvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?