İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi adına T.C. Başbakanlık Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın desteği, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla "Türkiye- Kosova Ekonomi Buluşması" gerçekleştirildi.
BTSO Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen buluşmaya; BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe, BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Kosova Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener, Belarus Fahri Konsolosu Berat Tunakan, Kosova Ekonomi Odası Genel Sekreteri Parim Bajrami, Kosova Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu, Kosova Dış İşleri Bakan Yardımcısı Rejhan Vuniqi'nin yanı sıra Türk ve Kosovalı iş dünyası temsilcileri katıldı.
PROJENİN TEMELLERİ 2016'DA ATILDI
Programın açılışında konuşan BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe, TİKA tarafından desteklenen "Ortak Kültürler Ortak Fikirler" projesinin temellerinin, 2016 yılında atıldığını hatırlattı. Efe, "Bugün, ticari ve sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı koyabilmenin sevincini yaşıyoruz. Projemize 2016 sonunda Kosova'ya giderek başlangıç vermiştik. Orada bizi çok sıcak karşıladılar. Projenin devamında geçtiğimiz yıl şubat ayında Piriştine Üniversitesi'nden başta Rektör ve öğretim görevlileri olmak üzere 16 mimarlık ve mühendislik öğrencisi misafirimiz olarak Bursa ya geldiler. Uludağ Üniversitesi'nden 16 mimarlık ve mühendislik öğrencileri dört grup halinde bir araya gelerek kendi enerjisini kendi üreten, kendi atığını kendi arıtan 'Eko İlkokul' projesi hazırlayarak ortak çalışma ile iki ülkenin gelecekte geliştireceği ortaklık ve sosyal kültürel ilişkiler için çok önemli adım atmışlardır. Bugün ise gelecekteki meslektaşlarımız 'BUMİAD Gençlik Platformu' çatısı altında dayanışmalarını sürdürmektedirler. Bizim amacımız da gençlerin dünyayı ve kültürleri tanımalarıdır" dedi.
EFE, "TÜRKİYE BÜYÜRSE BALKANLAR DA BÜYÜR"
Projenin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sunacağına inandığını belirten M. Orhan Efe, "Projenin sonunda Bursalı ve Türk işadamları ile Kosovalı işadamlarının gelecekte birlikte alışveriş yapabilme olanaklarını geliştirmiş olacağız. Proje bu hafta sonlanıyor ancak bu attığımız adımlar bir nevi göle çaldığımız mayadır, ileride de devam edecektir. BUMİAD olarak Kosova'daki muhataplarımızla çalışmalarımızı ileriye götürmeyi arzuluyoruz" dedi.
120 ile 130 bin Euro arasında bir bütçeli proje çalışmasını hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarının altını çizen Efe, "Bugünün şartlarında hatırı sayılır bir rakamdır. Balkanlar bize emanettir. Biz böyle görüyoruz. Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ile ekonomik birliğimizi artırma ve güçlü olmanın çabası içerisindeyiz. BTSO'nun bir sloganı var: Bursa Büyürse Türkiye Büyür. Biz de Türkiye Büyürse, Balkanlar, Kafkaslar ve hatta Ortadoğu büyür diyoruz" diye konuştu.
30 FARKLI SEKTÖRDEN TEMSİLCİ KATILDI
Projenin paydaşlarına teşekkür eden Kosova Ekonomi Odası Genel Sekreteri Parim Bajrami ise "Bugün aramızda 30 farklı sektörden işadamı var. Bu zirvenin iki ülke açısından da verimli geçmesini temenni ediyorum" dedi.
GÜLENER, "BÜTÜN AKRABALARIM BURADA"
Kosova Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener de hayata geçirdiği proje ile BUMİAD'ın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Balkanlar politikasına katkı sunduğunu söyledi. Gülener, "Bütün akrabalarım burada. Hepiniz hoş geldiniz. Bugün Türkiye ve Kosova'nın öteden beri yaptığı birçok resmi çalışmanın biraz daha yakınlaştığı bir gündeyiz" dedi. Gülener, Bursa'nın ve Türkiye'nin Kosova'yı önemsediğini dile getirdi.
İKİ ÜLKE ARASINDA KÖKLÜ BİR MAZİ VAR
Programın destekleyicilerinden olan BTSO adına konuşan Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Anadolu ve Balkanlar'ın bir bütünün iki parçası olduğuna dikkat çekti. Ülkeler arasında sınırlar olsa da bu iki toprakta yaşayanları sınırların ayıramayacağına vurgu yapan Şener, "Ortak değerlerimiz ve köklü bir mazimiz var. Hem Kosova'da hem Bursa'da kabri bulunan 1. Murat Hüdavendigar Han, bizleri buluşturan ve birleştiren en önemli ortak değerlerimizden biridir" dedi.
GEÇMİŞ VE GELECEK BALKANLAR'DA
"Balkanlar, bizim hem geçmişimiz hem de geleceğimizdir" diyen Cüneyt Şener, "Ülke olarak 2023 yılı ihracatımızın yüzde 10'unu Balkanlar'a yapmayı hedefliyoruz. Ama bugün ticaret hacmi olarak arzu ettiğimiz noktada değiliz. Mesafe olarak komşumuz, kültürel bakımdan kardeşimiz olan balkanlar ile ticaret ve yatırım hacmimizi mutlaka artırmalıyız. Fırsatlar sunan öncelikli sektörleri ve yatırım alanlarını belirlediğimiz takdirde, hem Bursa'mız ve ülkemiz hem de Balkan ülkeleri bu işbirliğinden kazançlı çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
BURSA, BALKANLAR'DAN UZAK KALAMAZ
Balkanlar'a olan duyarlılığından ötürü BUMİAD'a teşekkür eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse de "Esasen biz, özellikle de Bursa, Balkanlar'dan hiçbir zaman uzak kalmadı, kalamaz da. Bu zirvenin Bursa'da yapılıyor olması çok anlamlı. 500 yılın üzerindeki bir süre boyunca birlikte yaşamış toplumların torunlarıyız. Çok daha fazla birbirimizle hemhal olma ve özellikle de göç ettiğimiz topraklara karşı farklı sorumluluklarımız olduğunu unutmayacağız" dedi.
KOSOVA İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Toplantının, iki ülke arasındaki hem ekonomik hem de dostluğuna katkı sağlayacağına inandığını belirten Kosova Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu ise, bu tür toplantıların Kosova için hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Türkiye'nin Kosova'nın en önemli dostlarından birisi olduğuna işaret eden Avni Spahiu, "Bursa'da Balkanlar ve Arnavutluk topraklarından göç etmiş çok sayıda insan bulunuyor. Türkiye insanı Kosova'yı sever, dost bilir. Özellikle BUMİAD'ı tebrik ediyor ve şükranlarımı sunuyorum. Umarım ki iki tarafın işadamları ortak bir dil bulur. Kosova Türkiye Büyükelçisi olarak büyük mutlulukla ifade etmek istiyorum ki iki ülke arasındaki ilişkinin çok mükemmel bir seviye olduğunu söylerim; hep böyleydi.
Türkiye'nin buraya yaptığı desteği hiçbir zaman eksik olmadı. Türkiye her zaman Kosova'yı anlamıştır ve anlamak için yanında bulunmuştur. Yugoslavya döneminde bile Türkiye binlerce insana sahip çıktı ve Kosova'nın toparlanması için yardımlar sundu. Ekonomik, insanı ve politik açında da yanında bulundu. Türkiye, Kosova'nın başarısında en büyük destekçisi olmuştur" şeklinde konuştu.
KOSOVA'DA 400 TÜRK ŞİRKETİ FAALİYETTE BULUNUYOR
Mevcut ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığına dikkat çeken Avni Spahiu, "400 Türk şirketi Kosova'da iş yapıyor. Bazıları büyük başarı yakaladı. Bursa, sürekli yükselişte. Limak, Enka, gibi firmalar var. Enka Kosova'nın yüzünü değiştirdi ve sağlık bankacılık sektörlerinde büyük yatırımlar var. Ticaretin her yönünde her sektöründe yatırımlar var. Bunun yükselişte olacağına inanıyorum. Bu tür toplantıların bu işbirliklerini ve karşılıklı ticaretin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum" .
BAKAN YARDIMCISI VUNİQİ, "TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ HEP HİSSETTİK"
Bursa'da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Kosova Dış İşleri Bakan Yardımcısı Rejhan Vuniqi de iki ülke arasındaki köklü bağa vurgu yaptı.
Sosyal dinamiklerin, iki ülke arasındaki bağların güçlenmesine önemli katkı sunduğunu belirten Bakan Yardımcısı Vuniqi, "Türkiye, Kosova'nın bağımsızlık sonrasında gelişimi için hep destek sunmuş ve sunmaya devam etmiştir; sağlık kültür gibi alanlarda da. Kosova dost ülke Türkiye'nin desteğini hep hissetmiştir" dedi.
Bursa'nın, Türkiye-Kosova ilişkilerinin gelişmesinde kilit rol oynadığının altını çizen Rejhan Vuniqi, Bursa'nın bu rolünü gıpta ile izlendiğini ve Bursa'ya gurur duyduklarını sözlerine ekledi.
İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİNE GEÇİLDİ
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Kosova Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Ekonomi Diplomasisi Departmanı Müdürü Güner Ureya, "Kosova'da Yatırım Olanakları" hakkında bilgiler verirken, BEBKA'dan Uzman Neslihan Haslet de BEBKA'nın desteklerini anlattı.
İki ülke adına yapılan sunumların ardından toplantı ikili iş görüşmeleriyle tamamlandı.
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Kosova İlişkileri Bursa'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?