ŞAMİL KAHVECİ - Türk-İslam tarihinin önemli isimlerinden, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe tefsirini yapan Elmalılı Hamdi Yazır adına Elmalı'da müze kuruldu.
Elmalı Kaymakamlığı, Elmalı Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Elmalı Kültür Turizm Dayanışma Derneğinin tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması amacıyla ortaklaşa yürüttüğü "Şehr-i Elmalı" projesi kapsamında ilçedeki iki katlı müstakil bir bina "Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi"ne dönüştürüldü.
Türk-İslam tarihinin önemli isimlerinden ve Kur'an-ı Kerim'in Türkçe tefsirini yapan Elmalılı Hamdi Yazır'ın adını taşıyan müzede, Yazır ailesi tarafından verilen Hamdi Yazır'a ait 16 orijinal el yazması hat eseri, kitapları, duvar saati, ayna, tefsir yazarken kullandığı kalemleri, mürekkep okkası, çakmak, cetvel, tespih, satranç takımı ile bazı belgelerin çerçeveletilmiş fotokopileri bulunuyor.
Elmalılı Hamdi Yazır'ın diğer yönleri de tanıtılmış olacak
Elmalılı Hamdi Yazır'ın torunu Hamdi Yazır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin Elmalı ilçesinde doğduğunu, küçük yaşta İstanbul'a dayısının yanına eğitim almaya gönderildiğini söyledi.
Dedesinin sadece yazdığı tefsirle bilindiğini ancak çok iyi bir hattat, hukukçu, milletvekilli ve bakan olduğunu ifade eden Yazır, "Bu müzenin dedemin doğduğu mahallede açılması çok büyük anlam taşıyor. Müze, dedemin ilminin ve sanatının kamuoyuna tanıtılmasına önemli katkı sağlayacak" dedi.
Elmalı Kaymakamlığı ile müzeyi açmak için girişimlerde bulunduklarını, bazı profesör ve ilim adamının Elmalılı Hamdi Yazır'ın ailesinin emanetinde bulunan kütüphanesinde bir takım çalışmalar yaptıklarını anlatan Yazır, çalışmaların ardından müzeye Elmalılı Hamdi Yazır'a ait 16 orijinal el yazması hat eseri, duvar saati, ayna, tefsir yazarken kullandığı kalemleri, mürekkep okkası, çakmak, cetvel, tespih, tefsir kitapları, satranç takımı ile bazı belgelerin ve şiirlerinin fotokopilerini verdiklerini kaydetti.
Müzenin, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere Elmalılı Hamdi Yazır'ın tanıtımına katkı sağlayacağına değinen Yazır, dedesinin sadece müfessir değil, aynı zamanda ilim adamı kişiliğini, İslam hukuku, astronomi, felsefe alanında da alim olduğunun öğrenileceğine dikkati çekti.
Yazır, bir yıl içinde müzeye yeni eserler koymayı hedeflediklerini belirterek, müzenin birkaç gün önce açıldığını söyledi.
Yazır'ın üçüncü kuşaktan torunu Esra Habbab ise müzenin artık ikinci evleri olduğunu dile getirerek, "Dedemin doğduğu topraklara geldik, onun anılarını yaşıyoruz. Bu müzeyle dedemin anıları hep yaşayacak, bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Elmalı'ya gelen Yazır'ı da ziyaret edecek
Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen de ilçenin geçmişte ilim, kültür ve medeniyet şehri olarak bilindiğini ve birçok ilim adamı yetiştirdiğini anlattı. Toplumun Elmalılı Hamdi Yazır'ı çok iyi tanımadığı, ilminden faydalanamadığı düşüncesiyle müze oluşturmaya karar verdiklerini vurgulayan Çekmen, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Elmalı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin mali desteğiyle bir evin restore edilerek müzeye dönüştürüldüğünü ve hizmete girdiğini söyledi.
Çekmen, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından geçen yıl düzenlenen Elmalılı Hamdi Yazır Sempozyumu'nda Yazır ailesiyle tanıştıklarını, projeyi ilettiklerini, ailenin büyük destek verdiğini kaydetti. Müzenin Elmalı turizmine de katkı sağlayacağına işaret eden Çekmen, "Elmalıya gelen misafirler Hamdi Yazır'ın kabrinin burada olduğunu sanıyor. Ziyaret etmek, tanımak istiyorlar ama mezarı İstanbul'da. Müze, Elmalılı Hamdi Yazır'ın tanıtımına büyük katkı sağlayacak" dedi.
Elmalılı Hamdi Yazır kimdir
Elmalı'da doğan ve 1878-1942 yılları arasında yaşayan, "Elmalılı Küçük Hamdi" olarak da bilinen Muhammed Hamdi Yazır, rüşdiyeyi Elmalı'da bitirdikten sonra 1895'te İstanbul'a gitti. Kayserili Mahmud Hamdi Efendi'nin derslerini izleyen ve dönemin önemli bilginlerinden icazet alan Yazır, kadı yetiştiren Mekteb-i Nüvvab'ı tamamladı.
Yazır, 1905-1908 arasında Bayezid Camisi'nde dersler verdi. Bu görevi yürütürken Meşihat Dairesi Mektub-i Kalemine atanan Hamdi Yazır, aynı dönemde Mekteb-i Nüvvab, Mekteb-i Mülkiye, Medresetü'l Vaizin ve Medrese-i Süleymaniye'de dersler verdi. Meclis-i Maarif üyeliğinde de bulunan Yazır, 1908'de 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra Antalya Mebusu oldu.
Yazır, 1918'de Darü'l-Hikmeti'l İslamiye (Şeyhülislamlığa bağlı Yüksek Müşavere Heyeti) üyeliğine, bir yıl sonra da başkanlığına atandı. Damat Ferit Paşa'nın birinci ve ikinci kabinelerinde evkaf nazırlığı yapan Hamdi Yazır, 1919'da meclis-i ayan üyesi oldu. İttihat ve Terakki'nin ilim şubesinde görev alan Yazır, Cumhuriyet'in ilanından sonra Damat Ferit Paşa kabinelerinde görev alması nedeniyle idama mahkum edildiyse de Ankara İstiklal Mahkemesi'nde görülen davada aklandı.
Hamdi Yazır, İstanbul'a döndükten sonra zamanını, Diyanet İşleri Başkanlığının kendisinden istediği Kur'an-ı Kerim yorumu çalışmalarına ayırdı. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kur'an-ı Kerim'i Türkçe'ye çevirmesini istediği Elmalı Hamdi Yazır'ın Kur'an çevirisi, Diyanet tarafından kabul edilen tek eser olarak biliniyor. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin En Meşhur Tefsirinin Yazıldığı Okka ve Kalem Müzede Sergileniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?