Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) arasında imzalanan protokol ile birlikte Türkiye'nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübesi yurt dışına aktarılacak.
TİKA ve SGK arasında imzalanan işbirliği protokolü ile, kalkınma işbirliği çerçevesinde yurt içi ve yurt dışında yürütülecek ortak eğitim çalışmalarına ilişkin esaslar ve usuller ile tarafların hak ve sorumlulukların düzenlenmesini içeriyor. SGK, Başkanlığı binası konferans salonunda imzalanan imza protokolüne TİKA Başkanı Serdar Çam ve SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan katıldı.
İmza töreninin açılış konuşmasını yapan Gökalp, "Kurumumuz dış ilişkiler ve paydaşlarla işbirliği konularında oldukça aktif bir çalışma performansı göstermektedir. 2013 yılında 25 farklı ülkeden 344 kişi kurumumuza çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir. 2014 yılında 24 farklı ülkeden 225 yabancı misafirimizi kurumumuzda ağırlamış bulunmaktayız. Bu kapsam da Almanya, Avusturya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya, Kazakistan Asya'dan gibi misafirlerimiz oldu. Ülkelerle birebir görüşmemizin yanı sıra uluslararası kurum ve kuruluşlarla da önemli paylaşımlarda bulunmaktayız. 2010 yılından bu yan gerçekleştirdiğimiz uluslararası sosyal güvenlik sempozyumlarında, sosyal güvenlik reformu, sosyal güvenliğe ilişkin yeni yaklaşımlar var sosyal güvenliğin kapsamına ilişkin pek çok konuyu tartışma imkanı elde etmiş olduk" diye konuştu.
Gökalp, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu işbirliği faaliyetlerinin ülkemizin işlemi olduğu aktif dış politika kapsamında dost, kardeş ve akraba ülkelere yönelik olarak oluşturulmaya çalışılan barış kuşağı çalışmalarına da önemli anlamada fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Kurumuzun yürüttüğü Avrupa Birliği projeleri ile sosyal politika alanında en çok AB kaynağı kullanan ikinci kamu kurumu olduğumuzu ifade etmek istiyorum."
İşbirliği protokolünün önemine değinen TİKA Başkanı Çam, SGK'ya göre çok mütevazı bir teşkilat olan TİKA 28 bin kişilik kadrosu ile son yıllarda dünyada çok ses getirmiş, başarılara imza atmış bir kuruluş olarak önemli faaliyetleri yerene getirmiş, düzenlemeler yapmış, 3 tane kurumu bir araya getirerek güçlendirmiş ve etkin bir sosyal devlet anlayışı ortaya koymuş bir teşkilatla çalışmanın mutluluğunu ifade etmek istiyorum. Biz TİKA ailesi olarak özellikle son yıllarda 10 yıllık sürece baktığımızda çok önemli çalışmalar yaptık. Burada temel nokta bizi himaye eden bakanlarımızın başarısı. Bizlerin başarılı olmasına katkı sağlayan devletimize ve hükümetimize şükranlarımızı iletiyorum, çünkü istikrarlı başarılı bir kadrosu oluşmadıktan sonra bürokratların başarılı olma imkanı yoktur. Bizde TİKA ailesi olarak birçok mücadelemizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Eksiklerimizle fazlalarımızla geniş bir coğrafyada faaliyette bulunmaya çalışıyoruz.
'Beş kıta 140 ülkede proje geliştirmeye çalışıyoruz' diyen Çam, konuşmasını şöyle sürdürdü:
" Son yıllarda dünyada yaşanan krizlere bakıldığında Türkiye sadece TİKA'nın pek çok kuruluşuyla, pek çok bakanlığıyla önemli katkılar vererek sorunları çözmeye ihtiyaçları gidermeye gayret gösterdi. Bu çerçevede kalkınma ve yardımlarında arka arkaya birinci olmasında bütün kamu kurulumlarımız yerel yönetimlerimizin STK'larımızın önemli katkıları var. Bu çerçevede kurumumuz olan TİKA'nın da önemli derecede katkıları olmuştur. Yine insani yardımlar konusunda geçtiğimiz yıllarda ABD ve İngiltere'den sonra Türkiye 3'üncü devlet olmuştur. İnsani yardımlarda acil durumlarda ön sıralara çıkmıştır. Dünyada en büyük 17. Ekonomisi olmasına rağmen yardımlar konusunda ön sıralara çıkan Türkiye var. Yine geçtiğimiz yıl en cömert ülke unvanını almıştır. Yani milli geliri oranla harcadığı rakam en yüksek olan oranla birinci olmuştur. SGK'da ki başarıya baktığımızda da bunu şu gösteriyor. Öncelikli olarak tarihimizden gelen medeniyetimizden gelen paylaşmayı adil olmayı ve birbirimizin hakkını korumayı isteyen bir mekanizmanın bir anlayışın devamı olarak hareket ediyoruz. Yine aynı şeklide özel sorunu olan coğrafyalara baktığımızda bir devlet olabilmenin temel noktalarında bir tanesi adalettir. Biz sadece TİKA olarak tamamlama imkanımız yok. Çok geniş bir yelpaze ile çalışıyoruz. 22 bin kadar projeyi geliştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
İşbirliği kapsamında ilgili ülkelerde; sosyal güvenlik alanındaki bilgi ve deneyimin arttırılması, insani kapasitenin geliştirilmesi, sosyal güvenlik politika ve stratejilerin formülasyonu ve uygulamasına öncülük edilmesi konularında taraflarca çalışmalar yapılması hedefleniyor. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Sosyal Güvenlik Alanındaki Tecrübesi, Tika ve Sgk İşbirliğiyle Yurt Dışına Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?