Samsun'da düzenlenen çalıştaya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Türkiye'nin su zengini olmadığını belirterek, özelikle tarımda suyun etkin kullanımı için projeler yürüttüklerini söyledi.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştaya Samsun Vali Yardımcısı Mustafa Özer, İlkadım Belediye Başkanı MHP'li Necaattin Demirtaş, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr.Metin Türker, yerli ve yabancı bilim adamları katıldı. Çalıştayın açılış bölümünde konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Türkiye'de sulanabilen tarım arazilerinin durumu ve Bakanlığın bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dr. Türker, gıda, su ve enerji konularının dünyada sürekli gündemde olduğunu, bu üç faktörün zaman zaman birbirlerini olumlu etkilediğini zaman zaman da birbirleriyle yarış halinde olduklarını söyledi.
Dr. Türker, gıda ve suyun aynı zamanda enerji ile birlikte bir denge içinde kullanma zorunluluğu olduğunu belirterek, ''Türkiye'ye de baktığımız zaman, gıda son derece önemli. Dünya artık açlıkla karşı karşıya. Bir ülkede gıda üretmek yetmiyor; başka ülkelerdeki insanları da düşünmek, onlar içinde üretmek mecburiyeti söz konusu. Ülkemizde tarım sektörü önemli bir iktisadi sektör. 75 milyon ülke nüfusu beslerken aynı zamanda 30 milyon turisti besliyor. Aynı zamanda da 16 milyar dolarlık bir ihracaat geliri elde ediyoruz. 6.1 milyon nüfus tarımda istihdam ediliyor ve gıdanın da 3'te 2'si sulanabilen tarım alanlarından elde ediliyor. Dolayısıyla sulu tarım alanlarında suyun verimli kullanımı mecburiyeti söz konusu. Ülkemizde 8.5 milyon hektar ekonomik sulanabilir alanın 5.5 milyon hektarı bugüne kadar sulamaya açılmış durumda. Ancak sulama sonuçlarını incelediğimizde, sulama oranlarının yüzde 60'larda sulama, randımanının da yüzde 45'lerde olduğunu görüyoruz. Yani sulama oranları ve randımanları düşük.'' dedi.
Bu konuyla ilgili iki temel sorunun söz konusu olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, ''Birincisi; sulama tesisleriyle ilgili sulama tesislerimizin büyük bir kısmı, yüzde 90'ı klasik açık kanal ve bu şebekelerde buharlaşma ve su iletim kayıpları fazla. İkinci temel sorun da işletmelerin parsel yapısıyla ilgili. Ülkemizde 3 milyon tarım işletmesi var. 3 milyon tarım işletmesi ortalama 6 hektar arazi işliyor ama 10 tane parça arazisi var farklı yerlerde. Arazi toplulaştırması yapılmayan yerlerde de bunun yarısının yasal yolu yok. Yarısı kanala doğrudan erişim sağlayamıyor. Bu da su kullanım etkinliğini azaltıyor. Dolayısıyla arazi toplulaştırması ve modern sulama sistemleri önem arz ediyor.'' diye konuştu.
Dr. Türker, Bakanlık olarak hem gıda güvenliğini hem de kırsal kalkınmada tarımsal alt yapı hizmetlerini iyileştirmek adına ciddi projeler yürüttüklerini belirterek şunları kaydetti:
''Bunlardan bir tanesi arazi toplulaştırması projesi. 2023 yılına kadar toplam arazi toplulaştırması yapılabilecek olan 14 milyon hektar araziyi toplulaştırmayı hedefliyoruz. Hibe programı ile su tasarrufu yapan sulama sistemlerini destekliyoruz. Türkiye'de suyla ilgili sorun olduğunu dile getiren Dr. Türker, Maalesef Türkiye su zengini bir ülke değil. Kişi başına düşen su miktarı bin 500 metreküp. Yapılan senaryolara göre 2020-2030'dan sonra Türkiye su sıkıntı çekecek ülkeler arasında bulunabilir. Bu nedenle bizim tedbirler almamız lazım. Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar yürütülüyor.''
Son Dakika › Güncel › OMÜ'de 'Su' Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?