Şırnak'ın Uludere ilçesi Gülyazı köyünde 28 Aralık 2011 yılında meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olayın 700. gününde yakınlarını kaybeden aileler Diyarbakır Barosu'nda bir araya gelerek, açıklamada bulundu.
Diyarbakır Barosu'nun girişimiyle bir araya gelen Uludereli aileler, olayın aydınlatılması için çağrıda bulundu. Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, olayın askeri savcılık tarafından soruşturulmasına vurgu yaparak, adil bir soruşturma yapılamayacağını söyledi. Olayın ardından 2 yıl geçmesine rağmen faillerin ortaya çıkmamasına da tepki gösteren Elçi, "Roboskili acılı aileler her hafta Cuma günü ölen yakınlarını anmak için mezarlığa giderler. Bugün olayın 100. haftasıdır. Bu vesileyle aileler adalet arayışını bugün Diyarbakır'da dile getirmek için geldi. Yaşam hakkının en ağır ihlalini oluşturan bu eylemin, devletin adli ve idari makamları tarafından hızlı ve etkili bir şekilde, hiçbir duraksamaya mahal vermeden soruşturulması, faillerin tespit edilmesi ve adalet önünü çıkarılması gerekiyordu. Bu hem yasalarımızın hem anayasamızın hem taraf olduğumuz insan hakları sözleşmelerin bir gereğidir. Bu katliam insan haklarının en ağır ihlalidir. Ne yazık ki aradan 2 yıl geçmesine rağmen, halen bu katliamın faillerinin kimlikleri tespit edilmediği gibi, adalet önüne çıkarılmadılar. Roboski'de bu katliamın sorumluları da 2 yıla yakın bir süredir uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir biçimde soruşturulmuyor. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde görülmediği bir biçimde 34 sivil insanın ölümüne ilişkin bu çok ağır suçun soruşturulması askeri savcılığa havale edilmiştir. Bizzat askeri makamların sorumlu olduğu, talimat vererek bu eylemi gerçekleştirdiği dikkate alınırsa, askeri savcılığın bu soruşturmayı etkili bir şekilde adil bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir" dedi.
Uludereli aileler adına açıklama yapan Veli Encü, hükümetten adalet taleplerini duymaları gerektiğini dile getirdi. Encü, "Olayın üzerinde 700 gün geçmiş ve neredeyse ikinci yılını tamamlayan Roboski katliamı soruşturması adil ve idari olarak gelişme göstermediği gibi, dosyanın askeri yargıya aktarılması ve en önemlisi de katliam dosyasının askeri mahkemede görüldüğü tarihten bu yana biz mağdur aileleri soruşturma aşaması ile ilgili bilgi verilmemesi adil bir soruşturma için içimizde güvensizlikler oluşturmaktadır. Adalete olan beklentimizi de günden güne sarsmaktadır. Acımıza acı katmaktan vazgeçin. Günden güne yükselen haykırılışlarımızı, çığlıklarımızı ve sadece adalet diye çıkan feryadımızı duyun artık" diye konuştu. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Güncel › Uludereli Aileler Diyarbakır'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?