YÖK tarafından getirilen başarı sırası koşulunu 2015 verileri açısından nasıl anlamalıyız?
Hukuk programlarını tercih edebilmek için getirilen en düşük başarı sırası olan 150 binin geçen yıl puan olarak karşılığı TM-3'te 315 puandı.
Tıp programlarını tercih edebilmek için en düşük başarı sırası MF-3'te 40 bin olarak belirlendi. 2015 verilerine göre 40 bin başarı sırası için yaklaşık 390 MF-3 puanı gerekmişti.
Bu yıl mühendislik programları için getirilen MF-4 puanında 240 bin başarı sırası koşulu geçen yıl uygulansaydı, bu başarı sırası için en az 225 puan almak gerekecekti.
Mimarlık tercihi için getirilen en düşük başarı sırası olan 200 bin için geçen yılın koşullarında MF-4'te 243 civarında puan almak gerekecekti. Ayrıca 2015 ÖSYS'de hukuk TM-2 puan türünden TM-3'e geçti. TM-2'den TM-3 puanına geçen programlarda; TM-2'de 350 puanla 71 bin 666 başarı sırası elde eden aday TM-3'te 350 puanla 80 bin 17 başarı sırasında olacak. Yani 71 bin 666 başarı sırasında yer alabilmek için 350'den daha yüksek TM-3 puanı almalı.
Tercihlerde puan mı, başarı sırası mı kullanılmalı?
Her yıl sınava girenlerin başarılarına bağlı olarak soru çözüm ortalamaları ve standart sapmalarda değişiklikler olduğundan puan hesaplamalarında da farklılık oluyor. Aynı sayıdaki doğru ve yanlış sayısıyla iki farklı yılda farklı puanlar oluşuyor. Puanların oluşturulma amacı adayları puan sırasına göre sıralayıp seçmek. Bu nedenle puanlarda değişiklik olsa bile başarı sıralarında pek önemli bir farklılık olmaz. Yani bir önceki yılın puanları yerine başarı sıraları ölçü alınarak tercih yapılmalı.
Puan türü değişen programların isimleri nedir?
Avrupa Birliği İlişkileri, Kamu Yönetimi ile Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Uluslararası İlişkiler TM-3'ten TM-2'ye geçti. TS-2'den TS-1'e alınan bölümler ise şöyle: Canlandırma Filmi Tasarım Yönetimi, Film Tasarım ve Yazarlık, Film Tasarım ve Yönetmenliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Fakülte), Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.), Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Halkbilim, Türk Halkbilimi, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Fakülte), Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Medya ve Görsel Sanatlar, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri (Fakülte), Radyo ve Televizyon, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Radyo, Televizyon ve Sinema, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sinema ve Dijital Medya, Sinema ve Televizyon, Yeni Medya ve Gazetecilik ile Yeni Medya (Fakülte).
Bu yıl açılan bazı programlar ilginizi çekebilir
LİSANS
MF-1: Aktüerya (Fakülte)
MF-2: Balıkçılık Teknolojisi (Fakülte)
MF-3: Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
MF-4: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği, Dijital Oyun Tasarımı (Fakülte), Endüstri Mühendisliği Programları, Endüstri Tasarımı, Enerji ve Malzeme Mühendisliği, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Lif ve Polimer Mühendisliği, Makine ve Malzeme Mühendisliği, Mobilya Üretimi ve İç Mekan Tasarımı, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik (Fakülte), Uçak Gövde-Motor (Fakülte)
TM-1: Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte), Gayrimenkul ve Varlık Değerleme (Fakülte), Havacılık Yönetimi (Fakülte), Turizm ve Otel Yöneticiliği, Ulaştırma ve Lojistik (Fakülte), Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi (Fakülte)
TM-3: Türk İslam Arkeolojisi, Yerel Yönetimler
TS-1: İletişim Tasarımı ve Medya
TS-2: Film Tasarımı, Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi
DİL-2: Polonya Dili ve Kültürü,
YGS*: Bankacılık ve Sigortacılık (Açıköğretim), Havacılık Yönetimi (Açıköğretim), Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi (Açıköğretim), Yönetim Bilişim Sistemleri (Açıköğretim)
YGS-1: Dijital Oyun Tasarımı (Yüksekokul),
YGS-2: Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri (Yüksekokul)
YGS-5: Rekreasyon (Yüksekokul)
YGS-6: Havacılık Yönetimi (Yüksekokul), Lojistik ve Taşımacılık (Yüksekokul), Restorasyon ve Konservasyon (Yüksekokul), Uluslararası Lojistik (Yüksekokul), Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Yüksekokul)
ÖN LİSANS
YGS*: Acil Durum ve Afet Yönetimi (Açıköğretim), Aşçılık (Açıköğretim), Bilgi Yönetimi (Açıköğretim), Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Açıköğretim), Yaşlı Bakımı (Açıköğretim)
YGS-2: Polimer Teknolojisi
YGS-4: Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu
YGS-5: Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Uçuş Harekat Yöneticiliği, YGS-6: Kültür Balıkçılığı, Sağlık Turizmi İşletmeciliği.
* Açıköğretim programları oldukları için adaylar 6 YGS puanından herhangi birinde 150 barajını geçerse bunları tercih edebilir.
Son Dakika › Güncel › Unutmayın, Bazı Bölümlerin Puan Türü Değişti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?