GAMA Holding'in 1,1 milyar dolar yatırımla Ürdün'e içme suyu temin etmek için üstelendiği Disi Projesi'nde sona yaklaşıldı. Projeyle 500 metreden çıkartılan suyun, 330 kilometrelik boru hattıyla depolara taşınması planlanıyor.
GAMA Enerji AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Arif Özozan, basın mensuplarına çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Türk şirketi olarak en büyük yurt dışı yatırımlarından birini Ürdün'e yaptıklarını, 1,1 milyar dolarlık yatırımla 500 metreden içme suyu çıkartacaklarını belirten Özozan, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Bu çok eski bir rezerv alanı ve bir kısmını Suudi Arabistan kullanıyor. 20 yıldan fazladır yapılamayan bir projeydi. Tıpkı petrol sondajı gibi su yaklaşık 500 metre altında çekiliyor. Çıkan su, 330 kilometrelik boru hattıyla depolara taşınacak. Yıllık 100 milyon metreküp su çıkartılacak. 25 yıllığına yap-işlet-devret projesi ve yaklaşık 50 yıllık bir rezerv söz konusu. Amman'a haftada bir kere su veriliyor, bu proje olmasaydı süre iki haftada bire uzayacaktı."
-"Nükleer ilgimizi çekiyor"-
Türkiye'de yapılması planlanan nükleer güç santrallerinin taahhüt işi olarak her zaman ilgilerini çektiğini dile getiren Özozan, "Bu işi yapabilecek çok sayıda firma yok zaten. Nükleerin içinde bir şekilde yer almak istiyoruz. Ruslarla da bu konuda temasımız oluyor. Taahhüdün dışında küçük de olsa yatırımcı da olabiliriz" dedi.
-500-600 MW'lık proje sonuç aşamasında-
Gama'nın Libya'da 10 yıldan fazla tecrübesinin bulunduğunu belirten Özozan, çatışmaların olduğu dönemde bu ülkedeki çalışmalarına ara verdiklerini ama Kaddafi sonrasında Libya'ya ilk dönenlerden birisinin de kendileri olduğunu söyledi.
Libya'da endüstriyel tesislerin yapımını gerçekleştirdiklerini ifade eden Özozan, şu bilgileri verdi:
"Al Khalij'de 4x350 MW olmak üzere toplam bin 400 MW gücünde fuel oil dönüşüm santralinin yapım işini yürütüyorduk. Ülkedeki olaylar nedeniyle bu projeye ara verilmişti. Bunun dışında sahası tam belli olmayan 500-600 MW doğalgaz çevirim santraliyle ilgimiz var. Bu doğalgaz santrali, Tripoli ya da Misrata'dan birinde olacak. Bu sıralarda bunun netleşmesini bekliyoruz. Üst karar yönetime çıktı bilgisi geldi. Onu aldığımız takdirde buradaki iş olanaklarını takip etmeye devam edeceğiz."
-Libya'nın güneşi ilgi çekiyor-
Libya'nın petrol ve doğalgaz ülkesi olmasına rağmen yenilenebilir enerji alanına da yatırım yapmak istediğine işaret eden Özozan, ülkenin elektriğini 2015'e kadar yüzde 10'unu, 2020'ye kadar yüzde 20'sini yenilenebilir enerjiden karşılamayı planladığını söyledi.
Ülkenin elektrik kurulu gücünün 6 bin MW düzeyinde olduğunun bilgisini veren Özozan, şöyle konuştu:
"Güneş enerjisi açısından Libya önemli bir potansiyele sahip. Güneşten üretilecek enerjisinin 'Akdeniz Ringi' dediğimiz sistemle Kuzey Afrika'dan İspanya'ya, İtalya'dan Türkiye'ye kadar ağ sistemiyle Avrupa satılması projesi var. Bu Türkiye'nin de ilgisini çekiyor. Ayrıca, rüzgar enerjisi potansiyeli de var...
Libya'da yatırımları hızlı şekilde hayata geçirecek mevzuat yok. Anayasa ortaya çıkmadı daha. Şirket olarak burada potansiyelin olduğunu düşünüyoruz, Geleceğe yatırım yapıyoruz. Normalleşme mutlaka olacak."
-Irak'a 300 MW'lık yatırım-
Libya dışında Irak başta olmak üzere Orta Doğu pazarıyla ilgilendiklerini dile getiren Özozan, Irak'ta taahhüt işleri ve elektrik üretimi alanlarına yoğunlaştıklarını bildirdi.
Irak'ın kuzeyindeki Khabat kentinde 300 MW gücündeki elektrik üretim santralinin gündemlerinde olduğuna dikkati çeken Özozan, bunun dışında yerli yabancı ortaklığı bulunan bir taahhüt işine de teklif verdiklerini kaydetti.
Muhabir: Özcan Yıldırım
Yayıncı: Zülal Eser - LİBYA
Son Dakika › Güncel › Ürdün'ün Suyunu Türkler Verecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?