Utku Çakırözer: Ülkeden Kaçış Olduğunu Biliyorduk, Görüyorduk Ama Böyle Rekor Bir Rakam Beklemiyorduk - Son Dakika
Güncel

Utku Çakırözer: Ülkeden Kaçış Olduğunu Biliyorduk, Görüyorduk Ama Böyle Rekor Bir Rakam Beklemiyorduk

Utku Çakırözer: Ülkeden Kaçış Olduğunu Biliyorduk, Görüyorduk Ama Böyle Rekor Bir Rakam Beklemiyorduk

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı’nın Türk vatandaşlarının yıllık 1 milyon olan vize başvurusunun bu yıl 3,5 milyona ulaştığı yönündeki açıklamasına ilişkin, “Ülkeden kaçış olduğunu biliyorduk, görüyorduk ama böyle rekor bir rakam beklemiyorduk. Türkiye’de hem demokratik geri gidiş ve hukuksuzluklar hem de ekonomik yoksulluk karşısında özellikle gençlerimiz ülkeden kaçıyor. Bu rakamların tek sorumlusu, AKP iktidarı ve tüm güçleri elinde toplayan Recep Tayyip Erdoğan’ın tek adam yönetimidir. Bu ayıp onlara aittir” dedi.

18.12.2022 16:57  Güncelleme: 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı'nın Türk vatandaşlarının yıllık 1 milyon olan vize başvurusunun bu yıl 3,5 milyona ulaştığı yönündeki açıklamasına ilişkin, "Ülkeden kaçış olduğunu biliyorduk, görüyorduk ama böyle rekor bir rakam beklemiyorduk. Türkiye'de hem demokratik geri gidiş ve hukuksuzluklar hem de ekonomik yoksulluk karşısında özellikle gençlerimiz ülkeden kaçıyor. Bu rakamların tek sorumlusu, AKP iktidarı ve tüm güçleri elinde toplayan Recep Tayyip Erdoğan'ın tek adam yönetimidir. Bu ayıp onlara aittir" dedi.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı, TBMM Dışişleri Komisyonu'na, yabancı ülkelere gidişte yaşanan vize sorunu konusunda bilgi verdi. Kaymakçı, şunları söyledi:

"Pandemi öncesinde her yıl ortalama 1 milyon vize başvurusu yapılıyordu ülkemizden. Bu rakam pandemi döneminde 200 bine kadar düştü. 2022 yılının başından bu yana da tahminen 3,5 milyon vize başvurusu yapılmış. Batı ülkelerinin büyükelçileri ile üç toplantı yaptık. Bazı ülkeler, verdikleri vize sayısının geçmişten daha fazla olduğunu anlattılar. Başvurular artınca vatandaşlarımıza verilen ret oranları da artmış durumda."

"BATI ÜLKELERİ BİZİM KADAR ESNEK DAVRANAMIYOR"

Türkiye'den gelen milyonlarca vize başvurusunu değerlendirmede zorluk yaşayan ülkelere 'Türkiye pratiğini' anlattıklarını belirten Kaymakçı, "Biz, yılda 1,7 milyon vize başvurusunu pratik biçimde kabul ediyor ve yanıtlıyoruz. Onlara Türkiye pratiğini anlattık, bu işi nasıl sağlam yaptığımızı. Ama tabii Batı ülkeleri bizim kadar esnek davranamıyor" diye konuştu.

"BU RAKAMLAR AKP'NİN AYIBI"

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Kaymakçı'nın verdiği bilgileri değerlendirdi. Çakırözer, şunları kaydetti:

"İnsanımız akın akın Türkiye'den kaçıyor. Bu rakamlar inanılır gibi değil. 2 yıl öncesine göre yüzde 250 artarak tam üç buçuk katına ulaşmış. Ülkeden kaçış olduğunu biliyorduk, görüyorduk, ama böyle rekor bir rakam beklemiyorduk. Türkiye'de hem demokratik geri gidiş ve hukuksuzluklar hem de ekonomik yoksulluk karşısında özellikle gençlerimiz Türkiye'den kaçıyor. Yetmiyor, vatandaşlarımız yabancı ülkelerin konsolosluk kapılarında vize alabilmek için süründürülüyor, ikinci sınıf insan muamelesi uygulanıyor. Bu rakamların, vatandaşlarımıza yaşatılan bu vize çilesinin tek sorumlusu, tüm güçleri elinde toplayan Recep Tayyip Erdoğan'ın tek adam yönetimi ve AKP iktidarıdır. Hiç mazeret aramasınlar, bu ayıp tümüyle onlara aittir."

"NEDEN KARŞILIK VERMİYORSUNUZ"

AKP iktidarının ve Dışişleri Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarının yaşadığı vize çilesinin çözümü için etkili olamadığına savunan Çakırözer, açıklamasına şöyle devam etti:

"O hale geldi ki artık transit gitmek için bile vize istiyorlar; İspanya'sı, Hollanda'sı, Fransa'sı. Bunlara ne yapıyorsunuz? Diplomaside mütekabiliyet diye bir şey var. Yani karşılıklılık. Neden bu olumsuz tavırlara karşılık vermiyorsunuz?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Utku Çakırözer: Ülkeden Kaçış Olduğunu Biliyorduk, Görüyorduk Ama Böyle Rekor Bir Rakam Beklemiyorduk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement