Uyku Apnesi Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor - Son Dakika
Güncel

Uyku Apnesi Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor

Tedavi edilmeyen uyku apnesi rahatsızlığının, birçok hastalığı tetiklediğini dikkat çeken Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, bunların başında yüksek tansiyon, inme, kalp hastalıkları, trafik ve iş kazaları gibi, yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

15.02.2018 16:32

Özel Hayat Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, uyku apne sendromunun tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon, inme, kalp hastalıkları, trafik ve iş kazaları gibi, yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Uyku apnesinin, uykuda solunum durması hastalığı olarak tanımlandığını hatırlatan Dr. Fulya Gürkan, "Uyku sırasında nefes almada güçlük, solunum durması daha sonra solunum çabasıyla tekrar normale dönme, uykuya dalma ve uykudan uyanmaların gece boyunca tekrarlarıyla giden bir hastalıktır" dedi.

Gürültülü horlama, tanıklı apne ve gündüz uyku hali gibi durumların, uyku apnesinin habercisi olduğunu belirten Dr. Gürkan, uyku apne sendromunun, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Dr. Gürkan, ayrıca bu sendromun, 40-65 yaşları arasında ve şişman kişilerde, boyun ve göbek çevresi geniş kişilerde daha sık rastlandığını hatırlattı.

Uyku apnesi sendromunun, tedavi edilmezse sağlığı tehdit edici sonuçların ortaya çıkmasına neden olduğunun altını çizen Dr. Fulya Gürkan, "Tedavi bu problemleri genellikle düzeltir ve tedavinin yararı tedavi başlar başlamaz görülür. Her gece gürültülü horlama, gece tekrarlayan uyanmalar ve solunum durmaları, gündüz aşırı uyku hali, sabahları baş ağrısıyla uyanmalar mevcutsa bir uyku uzmanıyla görüşmelisiniz. Uyku apne sendromu düşünülen hasta bir ya da iki gece uyku laboratuarında yatırılıp uyku testi yapılır. Uyku testinde gece boyunca beyin aktiviteleri ve vücutla ilgili farklı fonksiyonlar ve bunların arasındaki ilişki değerlendirilerek tanı konulur ve sonrasında tedavi başlanır" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Uyku Apnesi Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement