Eski Trabzon Milletvekillerinden Prof. Dr. Osman Turan, vefatının 40. yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Karadeniz Araştırmaları Enstitüsünce düzenlenen "Vefatının 40. yılında Prof. Dr. Osman Turan" konulu panelle anıldı.
Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Turan'ın adının verildiği KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel öncesi yaptığı açılış konuşmasında, Turan'ın çok değerli bir bilim ve siyaset adamı olduğunu söyledi.
Bir milleti ayakta tutanın kökleri olduğunu vurgulayan Yavuz, "Nasıl bir çınar ağacı kökleriyle yaşıyorsa bir millet de ülke de kökleri ve tarihiyle yaşar. Onun için bu tür etkinliklere önem vermemiz ve bunlarında hakkını teslim etmemiz gerekiyor." dedi.
Yavuz, Türkiye'nin artık dünyaya, bölgesine yön veren bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "80 milyonu aşkın nüfusumuzla hem bölgemize hem de dünyaya yön veren bir ülke ve millet olma durumundayız. Bunu da tarihimizi iyi öğrenerek pekiştireceğiz. Milli ve yerli değerlerimizi çok iyi öğreneceğiz ve üreteceğiz." diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz de vefanın önemine değinerek, "Trabzon olarak çok kıymetli tarihçiler yetiştirdik ve bunların isimlerini de KTÜ'de bulunan bazı binalara verdik. Bir diğer tarihçimiz Mahmut Goloğlu'nun ismi de Fatih Eğitim'e verilmiştir. Her ikisi de şehit çocuğudur. Her ikisi de yetim büyümüştür. Çünkü her ikisinin babası da bu topraklar için 100 yıl önce seferberlik çağrısıyla gitmiş, dönmemiştir. Turan ve Goloğlu'nu rahmetle minnetle anıyorum." dedi.
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Okur da enstitü olarak Karadeniz havzasının tarihi, kültürü, coğrafyası, sosyal ve ekonomik yapısına dair bilimsel inceleme ve araştırmalar yaptıklarını anlattı.
"Yaşadığı sürece 'Allah rızkımı verecek, fazlasına ne gerek var' derdi"
Prof. Dr. Osman Turan'ın yeğeni Fuat Turan ise amcası için yurdun birçok yerinde anma programları yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu kısa ömründe büyük bir uğraş içinde hiçbir karşılık beklemeden göçüp gitmiştir. Babam ve babaannem kendisine 'Osman arkanda bir evlat bile bırakmadan gideceksin.' dediklerinde yeğenlerini evlat, eser olarak da kitaplarını göstermişti. Paraya önem vermeyen bir insandı. Yaşadığı sürece 'Allah rızkımı verecek, fazlasına ne gerek var' derdi."
Açılış konuşmalarının ardından geçilen panele başkanlık eden Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bu memleketin yetiştirdiği en yüksek seviyeden bir alimi anmak için burada bulunuyoruz. Osman Turan etrafına ışık saçmış, yol göstermiş, önder olmuştu. Bunun yanında iyi bir siyaset adamı olduğunu da biliyoruz." diye konuştu.
"Rahmetli sayesinde yazar oldum"
Araştırmacı-yazar Sadık Albayrak ise Osman Turan ile 18 yaşında imam hatip lisesinde okurken tanıştığını belirterek, "1954'ten 1960'a kadarki dönemlerde TBMM'de birçok profesör vardı ama Osman Turan gerek ilmi yapılanmada gerekse siyasi hayatında emrolunduğu gibi dosdoğru bir adamdı. Fikir haysiyeti olan bir adamdı. Bunu politikaya da yansıtmıştır." dedi.
Kendisinin yazar olmasında Turan'ın katkısı olduğuna işaret eden Albayrak, "Osman Turan'a gazetede yazar olması konusunda teklif gelmiş. O da 'Ben yaşlandım ama size birini tavsiye ederim, o benim yerimi doldurur.' demiş. Bana telefon açtı. Rahmetli sayesinde yazar oldum. Osman Turan'la geçen yıllarımdan hiç pişmanlık duymadım. Trabzonlu olarak her zaman iftihar ettim." ifadesini kullandı.
Panelde, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Koca, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç ve Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, Osman Turan'ın hayatı, eserleri ve yaşamına ilişkin sunum yaptı.
Prof. Dr. Turan'ın ailesinin yanı sıra kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetlilerin katıldığı panel sonunda Vali Yavuz, panelistlere plaket verdi.
Son Dakika › Güncel › Vefatının 40. Yılında Prof. Dr. Osman Turan' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?