Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, aç kalarak şehre inen yabani hayvanlarını korumak için 3 yılda 577 bin 300 yabani meyve ağacı fidanını Bursa, Yalova ve Bilecik'in ormanlarına dikti.
Son yıllarda ormanlık alanlarda köylüler tarafından yabani meyveli ağaçların kesilmesi, aşı yapılarak kullanılmaya başlanmasıyla yaban hayvanlarının besin kaynakları azaldı. Aç kaldıkları için köylere ve kent merkezlerine inen vahşi hayvanlar öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, köylülerin ise ürünleri zarar gördü.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bu sorunun çözümü için 'Yabani Meyveli Orman Ağaçları Eylem Planı' hazırlayarak, Bilecik, Yalova, Bursa'nın Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli, Keles, İnegöl, Kemalpaşa, Karacabey, Yenişehir ilçelerinde köylülerle birlikte 8 türde ağaç dikmeye başladı. 5 yılda 1 milyon ağaç dikmeyi hedefleyen Bölge Müdürlüğü, 3 yılda 577 bin 300 yabani meyveli ağaç fidanı dikti.
2014'TE 200 BİN FİDAN
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, orman ağaçlarını koruyan kanunların meyve ağaçları için geçerli olmadığını belirterek, bu ağaçların kaçak yollarla kesildiğini söyledi.
Coşkun, "Yaban hayvanı köye ya da şehre iniyorsa büyük bir risk alıyor. Karnı aç olmadan bunu asla yapmaz. Bizde ormanlarda var olan yabanıl meyveli, ahlat, muşmula, yabani erik, elma, kiraz, üvez, alıç ve kızılcıktan tohum toplayarak eylem planı hazırladık. 2012 yılında 165 bin 800, 2013 yılında 211 bin 500 adet, toplam 377 bin 300 adet yabanıl meyveli orman ağacı fidanını toprakla buluşturduk. 2014'te 200 bin adet fidan ürettik ve toprakla buluşturduk. Köylümüzü yaban hayvanların saldırılarından korumayı doğal dengeyi yeniden tesis ederek sağlayabiliriz" dedi.
Köylülere bu ağaçların önemini anlattıklarını ve sonuçlarını 3 yıl içinde almaya başlayacaklarını belirten Coşkun, fidan sayısını arttırmayı istediklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Yaban Hayvanları Aç Kalmasın Diye 577 Bin Fidan Dikildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?