Yeşil Sol Parti, Seçim Beyannamesini Açıkladı: "Buradayız Birlikte Değiştireceğiz" - Son Dakika
Güncel

Yeşil Sol Parti, Seçim Beyannamesini Açıkladı: "Buradayız Birlikte Değiştireceğiz"

Yeşil Sol Parti, seçim beyannamesini düzenledikleri etkinlikle açıkladı. Beyanname tanıtımında “Buradayız birlikte değiştireceğiz” sloganı kullanıldı. Halen süren kapatma davası nedeniyle HDP’liler de 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Parti listelerinden milletvekili seçimine girecek.

30.03.2023 15:01  Güncelleme: 16:21

Yeşil Sol Parti, seçim beyannamesini düzenledikleri etkinlikle açıkladı. Beyanname tanıtımında "Buradayız birlikte değiştireceğiz" sloganı kullanıldı. Halen süren kapatma davası nedeniyle HDP'liler de 14 Mayıs'ta Yeşil Sol Parti listelerinden milletvekili seçimine girecek.

HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin bir kısmının listelerinden seçime gireceği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçim beyannamesini bugün Ankara'da bir otelde düzenlenen etkinlikle açıkladı. Beyannamede yer alan vaatler ana hatlarıyla şöyle:

"KÜRT SORUNUNUN DEMOKRATİK BARIŞÇI ÇÖZÜMÜ"

Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının eşiğindeyiz. Yeni yüzyıl, inkar ve bastırma siyaseti yerine muhataplarla diyalog içinde ve demokratik müzakere yöntemleriyle Kürt sorununun çözüldüğü bir yüzyıl, bir Demokratik Cumhuriyet Yüzyılı olacak. Bunun için birlikteyiz, buradayız! Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak olmalıdır. Bu çerçevede, başta anadilinde eğitim hakkı olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarının tanınması için gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılması büyük önem taşır. Kürt sorununda demokratik ve barışçı çözüm için temel insan haklarının ve evrensel hukuk ilkelerinin ağır bir ihlali olan tecridin sonlanması elzemdir. Çözüm savaş ve güvenlikçi politikalarda, silah ve çatışma yöntemlerinde değil, diyalog ve müzakerededir. Türkiye'nin en köklü sorunu olan, Cumhuriyetin demokratikleşmesi ile doğrudan bağlantılı ve iç içe geçmiş olan Kürt sorununun demokratik ve barışçı çözümü için gereken sorumluluğu üstlenmeye geliyoruz. Sorunlarımızı konuşarak, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek temel yaklaşımımızdır.

"SENDİKAL HAK VE O¨ZGU¨RLU¨KLER I·C¸İN GELİYORUZ"

I·s¸c¸ilerin, kamu c¸alıs¸anlarının ve c¸alıs¸mayla ilis¸kili olan herkesin grevli ve toplu so¨zles¸meli sendikal o¨rgu¨tlenme haklarını gu¨vence altına alacagˆız. 8 Mart'ı c¸alıs¸an tu¨m kadınlar ic¸in resmi^ tatil gu¨nu¨ ilan edecegˆiz. Lokavtı anayasal ve yasal bir du¨zenleme olmaktan c¸ıkaracagˆız.

"GÜVENCELİ I·S¸, GÜVENCELİ GELECEK I·C¸İN GELİYORUZ"

I·nsanca yas¸anacak, emekliligˆe yansıyacak adil bir u¨cret sistemi getirecegˆiz. O¨zel istihdam bu¨rolarını kapatacak, kiralık is¸c¸i uygulamalarına son verecegˆiz.

"BARINMA KRİZİNİ BİTİRMEK I·C¸İN GELİYORUZ"

Barınma krizine kars¸ı sosyal konutlar ins¸a ederek yoksul ailelerin yerles¸mesini sagˆlayacağız. Saray ins¸aatlarını durduracak, var olanları halkın kullanımına ac¸acagˆız. C¸ocukların I·s¸c¸iles¸tirilmesine Son Vermeye, Genc¸ I·s¸c¸ileri Desteklemeye Geliyoruz! C¸ocukların is¸c¸iles¸tirilmesine son verecegˆiz. Stajyer ve c¸ıraklık s¸eklinde kamufle edilen yeni ko¨lelik kos¸ullarını o¨nleyici tedbirler alacagˆız.

"CİNSİYETÇİ I·S¸ BO¨LU¨MU¨NU¨ KADINLARLA DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Kadınların emegˆini, c¸alıs¸masını yok sayan erkek egemen kapitalist sistemin eril ve cinsiyetc¸i is¸ bo¨lu¨mu¨ne son verecegˆiz. Kadınların u¨cretsiz ev emegˆine sosyal gu¨vence ve emeklilik hakkı tanıyacagˆız.

"ERKEK YARGIYA SON VERECEĞİZ"

I·stanbul So¨zles¸mesi'ni hayata gec¸irecegˆiz. Erkek s¸iddetine kars¸ı kadının mes¸ru mu¨dafaa hakkını yasal zemine kavus¸turacagˆız. Toplumsal cinsiyet kaynaklı suc¸larda "haksız tahrik indirimi" gibi cezasızlıgˆa neden olan uygulamaları mevzuattan kaldıracagˆız.

"BURADAYIZ, KADINLARLA DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Meclis'i kadınların, emekc¸ilerin, halkların, genc¸lerin, LGBTI·+'ların, engellilerin, c¸ocukların, ku¨ltu¨rlerin, inanc¸ların ve tu¨m ezilenlerin meclisi yapacagˆız. Es¸bas¸kanlıgˆı siyasetin bu¨tu¨n kademelerinde uygulayacagˆız. Sagˆlıktan egˆitime her yerde kadınlara dair du¨zenlemeler yapacagˆız.

"GENÇLİĞİN RUHU VE BİLİMSEL EĞİTİM İLE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Demokratik, o¨zgu¨r, katılımcı u¨niversite modelinde, u¨niversitenin tu¨m biles¸enlerinin es¸it so¨z ve karar hakkına sahip oldugˆu Demokratik U¨niversite Meclislerini kuracagˆız. YO¨K'u¨n kaldırdıgˆı 'Toplumsal Cinsiyet Tutum Belgesi'ni yeniden uygulamaya koyacagˆız. Genc¸lik bu¨tc¸esi olus¸turacagˆız.

"YURTTAS¸LARA ES¸İTLİK, I·NANC¸LARA O¨ZGU¨RLU¨K I·C¸İN GELİYORUZ"

I·nanc¸ ve vicdan o¨zgu¨rlu¨gˆu¨nu¨ es¸it yurttas¸lık temelinde anayasal gu¨venceye kavus¸turacagˆız. Diyanet I·s¸leri Bas¸kanlıgˆı'nın yerine temelden farklı; 'I·nanc¸ I·s¸leri U¨st Kurulu' olarak c¸alıs¸an, tu¨m inanc¸lara tu¨zel kis¸ilikler olarak o¨rgu¨tlenebilme kos¸ulu sagˆlayabilen 'I·nanc¸ Hizmetleri Bas¸kanlıgˆını' kuracagˆız. Zorunlu din dersini kaldıracagˆız.

"BURADAYIZ, TOPLUMCU VE BARIS¸C¸I DIS¸ POLİTİKA I·C¸İN BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Tu¨rkiye'nin Ku¨rt sorununu bahane ederek Suriye ve Irak'a yo¨nelik gerc¸ekles¸tirdigˆi askeri operasyonlara son verecegˆiz. Tu¨rkiye'nin Suriye ve Irak'tan geri c¸ekilmesini sagˆlayacagˆız. Bu u¨lkelerle dostluk ilis¸kileri ic¸inde ve mu¨zakere ve diyalog yoluyla, bo¨lgeselles¸en Ku¨rt meselesini c¸o¨zecegˆiz. Rusya'nın c¸evrelenmesini amac¸layan NATO'nun, genis¸leme su¨reci adıyla yeni c¸atıs¸ma alanları yaratan silahlanma politikasına ve bir bu¨tu¨n olarak nu¨kleer savas¸ tehdidine kars¸ı sesimizi yu¨kseltmeye devam edecegˆiz.

"SİYASİ PARTİLER VE SEC¸İM YASASINI DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Mevzuattan ilgili du¨zenlemeleri c¸ıkartarak siyasi partilerin kapatılmasına son verecegˆiz. Sec¸im barajını kaldırarak temsilde adaleti sagˆlayacagˆız, Meclis'te bu¨tu¨n partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolunu ac¸acagˆız. Partilerin Hazine yardımından yararlanmasında, sec¸ime girme yeterliligˆine sahip olmak dıs¸ında bas¸ka bir s¸art aranmayacak.

"DEMOKRATİK ANAYASA VE ADALET I·C¸İN GELİYORUZ"

Du¨s¸u¨nce, ifade ve o¨rgu¨tlenme o¨zgu¨rlu¨gˆu¨, din ve vicdan o¨zgu¨rlu¨gˆu¨ ve basın o¨zgu¨rlu¨gˆu¨ o¨nu¨ndeki tu¨m yasal engelleri kaldıracagˆız. Kolluk kuvvetlerine, tarikat u¨yelerine, mafyaya, c¸etelere ve mala c¸o¨ken suc¸ o¨rgu¨tlerine uygulanan cezasızlık politikalarına son verecegˆiz. Bant daraltma yo¨ntemi ile halkın haber alma hakkını engelleyen du¨zenlemeleri ortadan kaldıracagˆız. "Cumhurbas¸kanına hakaret" suc¸unu yasalardan c¸ıkartacagˆız.

O¨zgu¨rlu¨klere, adalete, es¸itligˆe, hukuka, demokrasiye du¨s¸man tek adam yo¨netimini, toplumu kutuplas¸tıran, halklar arası gerginligˆi derinles¸tiren yalan siyasetini, farklı ku¨ltu¨rleri, inanc¸ları, anadilleri, kimlikleri yok sayan tekc¸i rejimi, halkı yoksullas¸tıran, so¨mu¨ru¨, savas¸, yalan ve talanla o¨mru¨nu¨ uzatan c¸u¨ru¨mu¨s¸ sistemi, dogˆayı tahrip ederek bu toprakları verimsizles¸tiren ve enkaza do¨nu¨s¸tu¨ren talancı anlayıs¸ı, depremi felakete do¨nu¨s¸tu¨ren ve on binlerce insanımızın o¨lu¨mu¨ne neden olan yıkım iktidarını, I·stanbul So¨zles¸mesini feshederek kadına yo¨nelik s¸iddet ve katliamların o¨nu¨nu¨ ac¸an erkek egemen zihniyeti, Demokratik Ekonomi ile genis¸ toplumsal kesimlerin enflasyon, is¸sizlik, gelir dagˆılımı adaletsizligˆi, yoksulluk, barınma sorunu gibi acil ihtiyac¸larına c¸o¨zu¨m ic¸in buradayız.

"GENC¸LERİ GELECEKSİZLİGˆE MAHKUM EDEN KO¨HNEMİS¸ DU¨ZENİ, BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Zaruri malların fiyatlarını su¨reli donduracagˆız. Halkın ihtiyacı kadar enerji kullanımını u¨cretsiz sagˆlayacagˆız. Gerekli s¸artları sagˆlayanlara aylık asgari u¨cretin u¨c¸te ikisi tutarında 'temel gelir gu¨vencesi' verecegˆiz. Kamu hizmetinde olanların birden fazla maas¸ almasını engelleyecegˆiz.

"EMEGˆİN DU¨S¸MANI, SERMAYENİN DOSTU I·KTİDARI DURDURACAK, BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Emek so¨mu¨ru¨su¨ne ve yoksullugˆa son vermek ic¸in buradayız! Madenlerde is¸c¸i sagˆlıgˆı ve gu¨venligˆine yo¨nelik o¨nlemler alınana kadar; madenlerin ekolojiye verdigˆi tahribatlar sona erdirilinceye kadar u¨retimi durduracagˆız. O¨zel sekto¨ru¨n is¸letmesine bırakılan madenleri kamulas¸tıracagˆız.

"MEVSİMLİK TARIM I·S¸C¸İLERİNİN C¸ALIS¸MA KOS¸ULLARINI BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Mevsimlik tarım is¸c¸iligˆini yasal statu¨ye kavus¸turacagˆız, barınma alanları olus¸turacagˆız ve o¨rgu¨tlenme o¨zgu¨rlu¨gˆu¨nu¨ gu¨vence altına alacagˆız. Mevsimlik tarım is¸c¸isi kadınlar ic¸in pozitif ayrımcılık ilkesini uygulayacagˆız.

"SOSYAL ADALET VE ES¸İTLİK I·C¸İN GELİYORUZ"

Toplu ulas¸ımı o¨gˆrenciler-o¨gˆretmenler, engelliler, emekliler, genc¸ler ve yoksulluk sınırındaki herkes ic¸in u¨cretsiz yapacagˆız. Bu konuda yerel yo¨netimlerin merkezi yo¨netim tarafından desteklenmesini sagˆlayacagˆız. O¨zel ve kamu alanında engellilerin istihdam kotalarını dolduracagˆız.

"KAMUSAL VE NİTELİKLİ SAGˆLIK HİZMETİ I·C¸İN BURADAYIZ, BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Cinsiyete, yas¸a, etnik ko¨kene, inanca, cinsel yo¨nelime, bo¨lgeye, meslegˆe, mu¨lteciligˆe bakmadan u¨lkede yas¸ayan herkesin her tu¨rlu¨¨ sagˆlık hizmet gereksinimini es¸it, ulas¸ılabilir, nitelikli, anadilinde, toplumsal cinsiyet es¸itlikc¸i ve parasız hizmet sunumuyla kars¸ılayacagˆız. Sagˆlık emekc¸ilerinin sagˆlıklı ve gu¨venli c¸alıs¸ma yas¸amı ic¸in tu¨m o¨nlemleri alacagˆız. Ku¨rtajda kadınların kararını ve beyanını esas alacagˆız. I·stegˆe bagˆlı ku¨rtajı yeniden parasız ve ulas¸ılabilir yapacagˆız.

Mu¨lteci du¨s¸manlıgˆına dayalı ırkc¸ılıkla mu¨cadele ediyoruz. U¨lkede yas¸ayan herkesin yas¸am hakkını savunmak, es¸it ve birlikte yas¸amı gu¨vence altına almak ic¸in buradayız!

Egemenlerin c¸ıkarlarına dayanan savas¸larda o¨lmemek ic¸in sıgˆınmak zorunda kalanların ve go¨c¸ eden herkesin temel sosyal haklardan yararlanması, can ve mal gu¨venligˆinin sagˆlanması ic¸in gerekli du¨zenlemeleri yapacagˆız. Geri Go¨nderme Merkezlerini kapatacagˆız.

"O¨ZGU¨RLU¨KC¸U¨ EGˆİTİM I·C¸İN BURADAYIZ, BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Her o¨gˆrencinin egˆitim ve o¨gˆretimin tu¨m as¸amalarına kendi anadili ile bas¸lamasını ilke haline getirecegˆiz. Merkezi ve yerel bu¨tc¸eden egˆitime aktarılan payı arttırarak hizmetlerin parasız olarak sunulmasını sagˆlayacagˆız. U¨niversitelerin senato ve yo¨netim kurullarında, o¨gˆrenci meclislerine yer ve oy hakkı verecegˆiz. Ataması yapılmayan tu¨m o¨gˆretmenlerin atamasını gerc¸ekles¸tirecegˆiz.

"TARIMDA NEOLİBERAL DO¨NU¨S¸U¨MU¨ DURDURMAK I·C¸İN BURADAYIZ, BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Tarımsal destekleme politikalarının azami kamusal fayda sagˆlaması ic¸in yoksul ko¨ylu¨lu¨gˆe ve ku¨c¸u¨k o¨lc¸ekli c¸iftc¸iligˆe yo¨nelik pozitif ayrımcı politikaları hayata gec¸irecek, kooperatifles¸meyi tes¸vik edecegˆiz. Ku¨c¸u¨k ve orta o¨lc¸ekli tarımsal u¨retim ic¸in gerekli enerji ve su tu¨ketimini u¨cretsiz kars¸ılayacagˆız. Mera ve yayla yasaklarını kaldıracagˆız. Kooperatifler Bakanlıgˆı kuracagˆız.

"EKOLOJİK TOPLUMU I·NS¸A ETMEK I·C¸İN BURADAYIZ, BİRLİKTE DEGˆİS¸TİRECEGˆİZ"

Dogˆa yıkımına son vermek ve ekoloji temelli politikaları hayata gec¸irmek ic¸in Ekoloji Bakanlıgˆı kuracagˆız. Hukuku, insan merkezli olmaktan c¸ıkararak tu¨m canlıların yas¸am hakkını tanıyan du¨zenlemeler getirecegˆiz. Ekokırımı ic¸ hukukta bir suc¸ olarak tanımlayacagˆız. Yaban hayatını koruyacagˆız. Yerel demokrasiyi esas alarak Ekoloji Meclislerini kuracagˆız. Nu¨kleer santral projelerini ve anlas¸malarını iptal edecegˆiz. Termik santralleri kapatacagˆız. Kanal I·stanbul Projesini iptal edecegˆiz. Kuzey Ormanlarını muhafaza ormanı ilan edecegˆiz.

"YAS¸AM VE KENT HAKKI I·C¸İN GELİYORUZ"

Yas¸am ve hak temelli ekolojik kentleri birlikte ins¸a edecegˆiz. Rant odaklı kentsel do¨nu¨s¸u¨m politikaları yerine kentlerin kimligˆine ve iklimine uygun, yerelin taleplerini esas alan, dogˆal afetlere dayanıklı yapıları tesis edecegˆiz. Ekolojik kentler ins¸a edecek, sosyal konut projeleriyle herkesin ev sahibi olmasını sagˆlayacagˆız.

Afet zamanlarında go¨rev ve sorumlulukları bulunan kurum, yapı ve yerel yo¨netimlerin koordinasyonunu sagˆlayacak Acil Durumlar ve Afet Bakanlıgˆı kuracagˆız.

"HERKES İÇİN ADİL YARGILANMA HAKKINI GÜVENCE ALTINA ALACAĞIZ"

Temel hak ve o¨zgu¨rlu¨kleri koruyan, toplumsal cinsiyet es¸itligˆini savunan uluslararası so¨zles¸melerin ic¸ hukukta s¸artsız kos¸ulsuz gec¸erli olmasını sagˆlayacagˆız. S¸iddet, c¸ocuk istismarı, ırkc¸ılık, ayrımcılık hallerinin dıs¸ındaki eris¸im engelleme kararlarını kaldıracak ve yeniden verilmesini engelleyici yasal du¨zenlemeler yapacagˆız."

Yeşil Sol Parti, Seçim Beyannamesini Açıkladı: "Buradayız Birlikte Değiştireceğiz"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yeşil Sol Parti, Seçim Beyannamesini Açıkladı: 'Buradayız Birlikte Değiştireceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Uğur Yazıcı: Bu nasıl bir yazım şekli okunmuyor bile 0 0 Yanıtla

Advertisement