TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, günlük hayatın içinde kullanılan yöresel ürünlerin, yöresel yemeklerin para edeceğini belirterek
"Tüm şehirlerimize ve firmalarımıza sesleniyorum. Gelin, bu işte para var. Bu fuarda markalaşma var. İşte örnekler ortada. Bu fırsatı kaçırmayın" dedi.
Yöresel tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünlerini kamuoyuna maletmek, ulusal ve küresel alanda tanıtmak, markalaştırmak, katma değerini artırmak amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Ticaret Borsası'nın destekleriyle 20-24 Haziran 2012 tarihlerinde Forum Fuarcılık organizatörlüğünde, Antalya'da düzenlenecek olan "3. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı"nın tanıtım toplantısı Ankara'da yapıldı. Toplantıya katılarak bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin petrol ve doğalgazının olmadığını fakat topraklardan daha kıymetli zenginliklerin fışkırdığını ifade ederek, "Emin olun bu zenginlik, bu kalite başka bir milletin elinde olsaydı, sırf bu markalarla zengin olurdu. Anadolu'da güzel bir tabir var, 'Sen işlersen mal işler, insan öyle genişler'. Yani sen malının değerini bilirsen, malın para eder. Ama düne kadar ne yazık ki biz bu zenginliği yeterince kullanamadık. Bırakın kullanmayı, düne kadar biz elimizdeki ürünlerin ticari değerinin farkında bile değildik. 50 yıl önce Avrupa'da yoğurdu bilen yoktu. Benim annem, yoğurtla reçeli karıştırır bize yedirirdi. Şimdi Fransızlar yoğurdu aldı, meyveli yoğurt diye paketledi bize satıyor, bizim çocuklarımıza yediriyor. Bunu yapan şirket yılda 20 milyar dolara yakın ciro yapıyor. Benim annemin, büyükannemin aklı ile parayı Fransız kazanıyor" diye konuştu.
Türkiye'de fark edilemeyen noktanın da tam bu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Yani biz günlük hayatın içinde kullandığımız bu yöresel ürünlerin, yöresel yemeklerin para edeceğini, bunların tüm dünyaya pazarlanabileceğini algılayamadık. İşte şimdi biz, 'Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı' ile bu işi tersine çevirmek istiyoruz. Bir yandan ürünlerin tanıtımını sağlarken, diğer yandan bu ürünlerin markaya ve ticari değere dönüşmelerini sağlıyoruz. Bu fuar, yöresel değerlerimizin hem ürün haline gelmesi, hem markalaşması, hem de pazarlanması açısından çok önemli bir fırsat oluyor. Tüm şehirlerimize ve firmalarımıza sesleniyorum. Gelin, bu işte para var. Bu fuarda markalaşma var. İşte örnekler ortada. Bu fırsatı kaçırmayın. Bizi sevindiren önemli bir nokta da, fuara katılan firmaların yüzde 25'ini kadın girişimcilerimizin oluşturuyor olması. Ben inanıyorum ki, bu işe kadın eli değdikçe bu işin bereketi artacak."
Toplantıya ayrıca TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ile Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da katıldı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı Anadolu'nun Zenginliklerini Buluşturuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?