Yunanistan'da 28 Ekim Milli Günü Kutlamalarında Altın Şafak Gerginliği - Son Dakika
Güncel

Yunanistan'da 28 Ekim Milli Günü Kutlamalarında Altın Şafak Gerginliği

Yunanistan\'da 28 Ekim Milli Günü Kutlamalarında Altın Şafak Gerginliği

Yunanistan’da, Orta Makedonya Bölge Sekreteri Apostolos Cicikostas’ın, 28 Ekim milli günü (Ohi Bayramı) kutlamaları kapsamında Selanik’te yarın yapılacak askeri resmigeçide aşırı milliyetçi Altın Şafak (Hrisi Avgi) milletvekillerini davet etmesi siyasi çevreler arasında gerginliğe neden oldu.

27.10.2013 15:52

Yunanistan'da, Orta Makedonya Bölge Sekreteri Apostolos Cicikostas'ın, 28 Ekim milli günü (Ohi Bayramı) kutlamaları kapsamında Selanik'te yarın yapılacak askeri resmigeçide aşırı milliyetçi Altın Şafak (Hrisi Avgi) milletvekillerini davet etmesi siyasi çevreler arasında gerginliğe neden oldu.

Cicikostas'ın bu konudaki kararına tepki gösteren Demokratik Sol Parti Dimar ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Altın Şafaklı milletvekillerinin resmigeçit törenine katılmaları durumunda şeref tribününde yer almayacaklarını açıklarken, Cicikostas'ın kararını savunma amaçlı yaptığı açıklaması, hükümet ortağı PASOK ve Hükümet Sözcüsü Simos Kedikoğlu tarafından sert tepkiyle karşılandı.

Cicikostas'ın, eski bakanlarından Akis Çohacopulos'un mahkumiyeti nedeniyle PASOK'un da bir suç örgütü sayılabileceğini ima ettiği açıklamasına tepki gösteren PASOK, "demokratik ahlak eksikliği ve aşırı aptallık" nedeniyle Cicikostas'ın acilen görevden alınmasını istedi.

PASOK açıklamasında, Cicikostas'ın bu açıklamasıyla "PASOK'a karşı kurnazlık yaptığını zannederek, Altın Şafak'ın Nazi mantığını özümsediği ve ait olduğu Yeni Demokrasi Partisi'ne hakaret ettiği" ifade edildi.

Sözcü Kedikoğlu ise "Gaf yapan bir kişinin, bunu başka bir gafla düzeltmeye çalışmasının en kötüsü olduğunu" ifade ederek, Cicikostas'ın hatasını düzeltmesini istedi.

Ana muhalefet Radikal Sol İttifak SYRİZA'dan yapılan açıklamada, Yeni Demokrasi Partisi üyelerinin uzun zamandan beri Altın Şafak'ın suç faaliyetlerini aklamaya çalıştığı ifade edilerek, Sözcü Kedikoğlu'nun Cicikostas'ın sözlerini sadece basit bir "gaf" olarak nitelendirmesinin aşırı milliyetçi kesimin hükümet partisi içerisinde sağlam bir şekilde bulunmayı sürdürdüğünün göstergesi olduğu ileri sürüldü.

Cicikostas, eleştiriler üzerine Altın Şafak milletvekillerini davet kararından vazgeçmeyeceğini belirttiği açıklamasında, Çohacopulos'un mahkumiyeti nedeniyle PASOK'un da bir suç örgütü sayılabileceğini ima ederek, "Bu mantıkla yola çıkıldığında başka bir sekreter olsaydı Akis Çohacopulos'un mahkumiyeti nedeniyle PASOK'u da davet ezmedi" ifadesini kullanmıştı.

PASOK hükümetleri döneminde çeşitli bakanlıklarda görev yapan ve PASOK'un kurucusu Andreas Papandreu'nun en yakın adamı olarak bilinen Akis Çohacopulos, kısa bir süre önce kara para aklama ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla yargılandığı davada suçlu bulunarak 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Resmigeçit töreninde arbede

Bu arada, 28 Ekim "Ohi" günü kutlamaları kapsamında Selanik'te bugün düzenlenen öğrencilerin resmigeçit töreni sırasında, hükümeti protesto eden eğitim görevlileri ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Kent merkezindeki Navarino meydanında toplanan öğretmenlerin resmigeçit sırasında tören alanına girerek şeref tribününe yaklaşmak istemesi üzerine çevik kuvvet ekipleri müdahale etti.

Hükümetin tasarruf amacıyla okulları birleştirmesini ve işten çıkarılmaları protesto eden öğretmenler çevik kuvvet polisleri tarafından tören alanından uzaklaştırılırken, çıkan arbedede aralarında SYRİZA milletvekili Despina Haralambidu'nun da bulunduğu bazı göstericilerin polisler tarafından darp edildiği iddia edildi.

Haralambidu, tören sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, göstericilerle tören alanından uzaklaşırken polislerin sırtına ve yüzüne kalkanlarıyla vurduğunu söyledi.

Yunanistan'da, geçen yıl 28 Ekim "Ohi günü" kutlamaları dolayısıyla düzenlenen resmigeçit törenleri, hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüştü. Ülkenin birçok kentinde törenlere katılan hükümet temsilcilerini protesto eden halkın tören alanlarına girmesi üzerine, bazı yerlerde resmigeçit törenleri iptal edilmiş, törenler için Selanik'te bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tören alanını terk etmek zorunda kalmıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan'da 28 Ekim Milli Günü Kutlamalarında Altın Şafak Gerginliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement