Almanya'da Irkçılık Karşıtı Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Irkçılık Karşıtı Gösteriler

UETD öncülüğünde Köln'de KÖGIDA'ya karşı düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Külünk, "Yükselen bu ırkçılık dalgası Avrupa demokrasisini tehdit ediyor''

06.01.2015 00:10

Almanya'nın Dresden kentinde İslam karşıtı ve yabancı düşmanı gösterilerle ortaya çıkan 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin Köln uzantısı olan KÖGIDA; göçmen kuruluşlar, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde protesto edildi.

Binlerce kişinin katıldığı gösteriye, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.

Protesto gösterisinde AA muhabirinin sorularını cevaplayan Külünk, yükselen bu ırkçılık dalgasının Avrupa demokrasisini tehdit ettiğini, demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden Avrupa'nın son 60 yılın en ağır travmasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Alman toplumunun yükselen ırkçılığa karşı gösterdiği sağduyuya teşekkür eden Külünk, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının yükselen rkçılık dalgası karşısında yalnız olmadıklarını hissetmelerini, demokrasiye ve bu ülkenin huzuruna sahip çıkmalarını son derece önemsediklerini ifade etti.

Külünk, şöyle devam etti:  "Yükselen bu dalga (ırkçılık) Almanya'nın, Fransa'nın demokrasisini tehdit ediyor. İnanıyorum ki Avrupa ülkeleri Almanya başta olmak üzere bütün devletler bu yükselen ırkçılık karşısında demokrasinin sınırları içerisinde hukukun sınırları içerisinde vatandaşlarının can ve mal güvenliğini koruma noktasında yükselen bu dalgaya karşı ilave tedbirleri mutlaka alacaktır."

Daha önce bireysel olarak işlenen ırkçı suçların artık topluca işlendiğine dikkati çeken Külünk, "Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, nüfus kağıdı taşıyan vatandaşlarımızın bu tehlike karşısında yanlarında olmak büyük devlet olarak bizim asli vazifemizdir. ve tabii ki Almanya'nın sağduyusunun yanındayız, varlığımızla Almanya'nın ve Avrupa'nın bu sıkıntıyı hızlıca aşmasına katkı sağlamak için buradayız" dedi.

Almanya Alternatif (AfD) partisi haricinde ülkedeki ve Avrupa'daki siyasilerin ırkçılık eylemlerine karşı tutumunu son derece pozitif bulduğunu vurgulayan AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Külünk, şunları kaydetti: "Başta eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff"un çıkışları önemli. Sayın Wulff, aslında bu tartışmaları temellendirdi. İslam ve Müslümanlar Avrupa'nın bir parçasıdır dedi. Avrupa'daki kamuoyu Wullf'un bu çıkışını desteklemeli ve bu çıkışının da aslında Avrupa'nın da içine girdiği sıkıntılardan çıkışın adresi olduğunu bilmeli. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yılbaşı mesajında bu PEGİDA ve KÖGİDA destekçilerinin nefret ve kin söylemini, ırkçılığın yükselişine hizmet eden bu sokağa inişine karşı duruşu son derece takdire şayan. Ben buradan Sayın Merkel'e, Sayın Wulff'a ve eski Şansölye'ye teşekkür ediyorum. Almanya'da bugün 50'ye yakın sendika, STK ve siyasi partiler Avrupa'nın güvenliğini, demokrasisini tehdit eden ırkçılığa karşı ortaya koydukları bu sağduyulu tavra ben teşekkür ediyorum ve de son derece de önemsiyorum."

"Biz de Türkiye kökenli STK'lar olarak buradayız"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik de, gösteriye önce Almanya, Avrupa ve tüm dünyaya ırkçılığa karşı olduklarını göstermek için katıldıklarını söyledi.

KÖGİDA karşıtı eylemciler arasında Alman siyasilerin de yer aldığını aktaran Çelik, "Özellikle Federal Almanya Parlamentosu'nda sandalyesi bulunan aklı selim siyasi partilerin temsilcileri var. Müslüman, Hristiyan ve Musevi Cemaatleri var. Biz de Türkiye kökenli STK'lar olarak buradayız. Geçtiğimiz günlerde basın önünde Türk STK'lar olarak bu tür eylemlere destek vereceğimizi ilan ettik ve bugün de bunun için  buradayız" diye konuştu.

Çelik, protestoya yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını söyledi. Köln Katedrali'nin ışıkları KÖGIDA'nın eylemine tepki olarak, gösteri sırasında söndürüldü.

Gösteriye UETD'nin dışında Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM), İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatları (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), Avrupa Türk Caferiler Birliği, Avrupa Alevi Ehli Beyt Federasyonu, Almanya Alevi İslam Birliği (AAIB), Türk-Alman Yazarlar Birliği (TAB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği de destek verdi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Irkçılık Karşıtı Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement