Azınlık ve Göçmenlere Yönelik İnsan Hakları İhlalleri" Paneli - Son Dakika
Güncel

Azınlık ve Göçmenlere Yönelik İnsan Hakları İhlalleri" Paneli

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı, Almanya'da Müslüman ve mültecilere yapılan saldırıların arttığını savundu.

23.03.2016 22:28

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı, Almanya'da Müslüman ve mültecilere yapılan saldırıların arttığını savundu.

Bayraklı, SETA Vakfı'nda düzenlenen, "Batı Avrupa Ülkelerinde Azınlık ve Göçmenlere Yönelik İnsan Hakları İhlalleri" konulu panelde, Almanya'da yaşayan yabancıların birçok alanda sorunları olduğunu söyledi.

Bu sorunların başında ırkçılığın geldiğini anlatan Bayraklı, Neonazi cinayetlerinin aydınlatılamadığını kaydetti.

Enes Bayraklı, "Alman yargısının bu olayların üstüne ciddiyetle gittiği konusunda soru işaretleri var. Polis ve istihbaratta kurumsallaşmış ırkçılığın olduğunu, bu meselenin üstünü örtmeye yönelik bir kültürün oluştuğunu söylemek mümkün. Ciddi anlamda ırkçı fişleme var ve bu durum resmi makamlar tarafından sorun olarak kabul edilmiyor. Müslümanlara ve mültecilere saldırılar arttı. 2015'te mültecilere yapılan saldırılar 5 kat artmış durumda. Eskiden mültecilere 15 günde 3 kez yapılan saldırılar bugün gün içinde 3 kez gerçekleşiyor. Mültecilerin yurtları yakılıyor ve failleri bulunamıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancıların vatandaşlık ve temsil noktasında da sıkıntıları bulunduğunu aktaran Bayraklı, çifte vatandaşlık konusunun geçmişten gelen en büyük sorun olduğunu söyledi.

Eğitim ve iş hayatında da ayrımcılıkların yaşandığını belirten Bayraklı, "Eğitim hayatında yabancılar sürekli bir problem olarak görüldüğü için topluma entegre edilemiyor. Üst düzey eğitim alamadıkları için de iş hayatında sorun yaşıyorlar. Almanya gibi güçlü ve gelişmiş bir ülkenin hala göçmenleri ucuz iş gücü olarak görmesi çok ciddi bir problemdir." ifadelerini kullandı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kadir Canatan ise Hollanda'da yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi.

Hollanda'nın insan hakları ihlallerini tespit etmek için 2012'de İnsan Hakları Enstitüsü'nü kurduğunu aktaran Canatan, "Ülkedeki Özgürlük Partisi, İslam ve göçmen karşıtı söylemlerde bulunuyor. Ayrıca, 'Ülkede Müslümanları istemiyoruz, camileri istemiyoruz. Ülkeyi İslam'dan arındırmak istiyoruz' gibi sloganlar, partinin kampanyasına dönüştü.' dedi.

Panelde ayrıca, SETA Toplum ve Kültür Araştırmaları Direktörü Nuri Tınaz ve ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Akdeve de birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Azınlık ve Göçmenlere Yönelik İnsan Hakları İhlalleri' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement