Bombalar Patlayınca Askerler Sevinç çığlıkları Atıyordu" - Son Dakika
Güncel

Bombalar Patlayınca Askerler Sevinç çığlıkları Atıyordu"

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

27.11.2017 23:46

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan, bin 318 sayfalık iddianamede, müşteki beyanlarına yer verildi.

Müştekilerden Hakan Orhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine sokağa çıktığını anlatarak, Anadoluhisarı eski polis karakolunun yanına geldigˆinde, o¨nlerine bas¸larında bir yu¨zbas¸ı, 3-4 de ru¨tbesini go¨remedigˆi bas¸ka ru¨tbeli ve 10'a yakın erin bulunduğu bir grubun çıktığını söyledi.

Buradaki yu¨zbas¸ının, "asker yo¨netime el koydu. Vur emrimiz var." diyerek hic¸bir ikazda bulunmadan direkt u¨zerilerine ateş ettiğini anlatan Orhan, bu sırada sağ kolundan yaralandığını kaydetti.

Orhan, yaralandıktan sonra kenara geçtiğini dile getirerek, "Ben kenara c¸ekildigˆimde Yu¨zbas¸ı ve digˆer ru¨tbelilerin halen kalabalıgˆa dogˆru ates¸ ettigˆini go¨rdu¨m. Ben yaralandıgˆım ic¸in bu askeri personellere daha fazla mu¨dahale edemedim. Ancak digˆer vatandas¸ların halen askerlere bagˆırarak c¸ekilmelerini so¨ylediklerini duydum." ifadesini kullandı.

Müştekilerden Murat Düz, "Asker kıs¸laya" diye slogan attıkları esnada teşhis ettiği Mehmet Karabekmez'in, uzun namlulu silahını doldurarak direkt olarak vatandas¸a ates¸ ac¸tığını belirterek, o sırada ayaklarından yaralandığını anlattı.

Müşteki Süleyman Arık da Anadolu Hisarı'ndaki akaryakıt istasyonunun önüne vardıklarında, "asker kışlaya" diye bağırdıklarını ve bu s¸ekilde 2-3 defa konus¸tuktan sonra askerlerin ara sokagˆa c¸ekildiğini anlattı.

Fatih Sultan Mehmet Ko¨pru¨su¨ tarafında bulunan 25-30 kis¸ilik asker grubunun ise önlerinde insan olmadıgˆı halde ates¸ ederek akaryakıt istasyonunun oldugˆu bo¨lgeye dogˆru gelmeye bas¸ladığını anlatan Arık, şunları kaydetti:

"Bu esnada askerlerin o¨nu¨nde bulunan Albay ru¨tbesinde oldugˆunu tahmin ettigˆim bir asker, su¨rekli bizim bulundugˆumuz yo¨ne dogˆru seri bir s¸ekilde ates¸ ediyordu. Albay ru¨tbesindeki bu askerin ates¸ etmeye devam etmesi sonucu ben kasık bo¨lgemden yaralandım.

Ayrıca benimle birlikte bulunan vatandas¸lar ic¸erisinden yaralananların da oldugˆunu go¨rdu¨m."

"O s¸erefli gu¨n bu gu¨n. Gerekirse o¨lu¨n ve o¨ldu¨ru¨n"

Mu¨s¸tekilerden Sedat Ergün de darbe girişimini öğrendikten c¸ıkıp Beykoz Anadolu Hisarı'na indiğini anlatarak, toplanan kalabalığın, askerlerin üzerine yürümeye başlamasıyla buradaki askerlerin halka, "Tamam biz bu darbeye kars¸ıyız" diyerek adeta teslim olduklarını aktardı.

Ergün, saat 23.00 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi'ne dogˆru yu¨ru¨yen bu askerlerin arkasından, tahminen 3 bin kişiyle gittiklerini dile getirerek, askerlerin burada vatandaşların üzerine bir anda gaz bombası attığını kaydetti.

Gaz bombasının ardından vatandas¸ların u¨zerine silahla ates¸ edildiğini belirten Ergün, burada vurulan vatandaşların olduğunu ifade etti.

Ergün, Kuleli Muhtarlığının olduğu yerde 20 kis¸iyle sıkıştığını ve yanlarına gelen askerlerin başında bulunan rütbelinin vatandaşlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a küfürler ettiğini anlatarak, "Başlarındaki komutan, bize hitaben 'Sizin bu bas¸ınızdakilerin bozup parc¸aladıgˆı ülkeyi biz sabah du¨zeltecegˆiz, du¨zgu¨n bir u¨lkede yas¸ayacaksınız. Bize engel olanı vuracagˆız.' deyip ardından askerlerine do¨nerek, 'Hani ic¸eriye girdigˆinizde o¨lmek ic¸in s¸an ve s¸erefiniz ic¸in yemin etmis¸tiniz. O s¸erefli gu¨n bu gu¨n. Gerekirse o¨lu¨n ve o¨ldu¨ru¨n." şeklinde so¨zler so¨ylediğini aktardı.

Bunun üzerine grupta yer alan bir vatandas¸ın komutana, "Sen askerleri gazlama. Bunlar bizim kardes¸lerimiz. Sabah sen gu¨nu¨nu¨ go¨ru¨rsu¨n. Sen askerleri gaza getirme. Cumhurbas¸kanına nasıl ku¨fu¨r edersin. Sen nasıl komutansın." diyerek tepki go¨sterdiğini aktaran Ergün, ifadesinde şunları kaydetti:

"Bunun u¨zerine komutan bize do¨nerek, askerlere 'vurun bu vatan hainlerini kurs¸unlayın' dedi.

Bize do¨ndu¨ ve silahla ates¸ etmeye bas¸ladı. Askerler de ates¸ ettiler. O¨zellikle o¨gˆrenci apoletleri olan askerler vatandas¸a silahla ates¸ ettiler. Bir iki dakika sonra silahla ates¸ etme kesildi. Bize 'evlerinize girin yoksa sizi vuracagˆız' dediler.

Biz bir kac¸ dakika kadar burada kaldık. Burada kısa boylu bir komutan, su¨rekli Cumhurbas¸kanına ku¨fu¨r ediyordu. Sonra bizim ic¸imizdeki arkadas¸lar dayanamadılar, tepki go¨sterdiler. Bunun u¨zerine direkt bize dogˆru gelerek silahla ates¸ ettiler. "

Müşteki Sedat Ergün, buradan ayrıldıktan sonra askerlerin kendisini alıkoyduğunu, yere yatırıp do¨vmeye bas¸ladığını anlatarak, ardından kendisini askeri lisenin içine sokan askerlerin, işkence ettiğini söyledi.

"O c¸ok sevdigˆiniz kis¸inin bas¸ına bu is¸ler sabah gelecek"

Burada tutulurken yaşanan diyalogları da ifadesinde anlatan Ergün, "Bombalar patlayınca Kuleli Askeri Lisesi o¨nu¨nde bulunan komutanlar ve askerler, bir anda sevinc¸ c¸ıgˆlıkları atmaya bas¸ladılar ve komutan bana do¨nerek, 'Sabah o c¸ok sevdigˆiniz kis¸inin de bas¸ına bu is¸ler sabah gelecek, merak etmeyin, bakın ona neler yapacagˆız.' dedi.

Burada komutan ayrıca, siyah elbiseli bir polis memurunu darp etti. Polise 'sen de silahla ates¸ edeceksin' dedi. Polis de 'ben vatandas¸a ates¸ edemem' deyince, bir anda polisin sol go¨zu¨ne yumruk attı."

Ergün, şüphelilerin fotoğrafları gösterilerek yapılan teşhislerde içinde bulunduğu kalabalığa ilk ateş eden kişinin şüpheli eski albay Mehmet Karabekmez olduğunu vurgulayarak, "Vatandas¸ın elinden dayak yedikleri ic¸in aldıgˆımız askerlerin yanına giderek onlara da ates¸ etmelerini so¨yledi. Hatta ates¸ etmeyen bir askeri Mehmet Karabekmez, kendisi vurdu. Bizim sayımız 3 bin civarına ulas¸ınca bizimle bas¸ edememeye bas¸ladılar. Daha sonra Karabekmez bize dogˆru bagˆırarak, 'tas¸kınlık yapmayın biz kıs¸lamıza gideceğiz' dedi. Mehmet Karabekmez isimli s¸ahsı kesin ve net olarak tes¸his ediyorum." ifadesini kullandı.

Yine yapılan teşhislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve vatandaşlara küfür eden şüphelinin Muhbub Ulusoy olduğunu belirten Ergün, şüpheli Ulusoy'un, "Hedef go¨zetmeksizin ates¸ edin" diyerek, 'vur' emri verdikten sonra açılan ateşle Murat Akdemir'in şehit olduğunu söyledi.

S¸u¨phelilerin, Kuleli Askeri Lisesi'nden c¸ıkıs¸ları, yaya olarak Beykoz bo¨lgesine intikalleri ve sonrasındaki eylemlerine ilis¸kin fotoğraf karelerine de yer verilen iddianamede, alınan görüntülerle olayın gelis¸imine go¨re kronolojik olarak sıralandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bombalar Patlayınca Askerler Sevinç çığlıkları Atıyordu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement