Chp'li Öztrak'tan Cari Açık Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Chp'li Öztrak'tan Cari Açık Uyarısı

Chp\'li Öztrak\'tan Cari Açık Uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Cari açığın bir artma eğilimine girdiğini yani cari açıktaki düşüşün giderek yavaşlamaya başladığını ve bu ithalat rakamlarına büyüme rakamlarıyla birlikte üretim rakamlarıyla birlikte baktığımızda"...

11.01.2013 11:38

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Cari açığın bir artma eğilimine girdiğini yani cari açıktaki düşüşün giderek yavaşlamaya başladığını ve bu ithalat rakamlarına büyüme rakamlarıyla birlikte üretim rakamlarıyla birlikte baktığımızda görüyoruz, bence önümüzdeki senenin en önemli risklerinden bir tanesi de bu" uyarısını yaptı CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Cari açığın bir artma eğilimine girdiğini yani cari açıktaki düşüşün giderek yavaşlamaya başladığını ve bu ithalat rakamlarına büyüme rakamlarıyla birlikte üretim rakamlarıyla birlikte baktığımızda görüyoruz, bence önümüzdeki senenin en önemli risklerinden bir tanesi de bu" uyarısını yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında hafta içinde açıklanan ekonomik verileri değerlendirerek şöyle dedi:

"Bunlardan birisi sanayi üretimi verisi... Geçtiğimiz yılın Kasım ayında sanayi üretiminde, 2011'in aynı dönemine göre, çift haneli bir artış var. Ancak Ekim-Kasım ayları birlikte değerlendirildiğinde sanayi üretiminde çok da parlak bir tablo yok.

Tüm veriler 2012'nin son üç ayında sanayideki üretim artışının aynı yılın ikinci ve üçüncü üç ayının altında kalabileceğini gösteriyor.

Bir diğer önemli veri Merkez Bankası tarafından açıklandı. Finansal kesim dışındaki firmaların yani reel sektörün döviz açık pozisyonu

Ülkemizin toplam yatırım pozisyon açığı, 2012 GSYH'sına oran olarak, yüzde 49'a dayandı. Oysa daha 2011 sonunda aynı oran yüzde 41,5 idi. Tek bir yılda açıkta 7,5 puanlık bir kötüleşme var.

Reel kesimi bu kadar ciddi kur riski taşıyan bir ekonomi kırılgan bir ekonomidir. Değeri şişirilen TL ile şirketler döviz cinsinden borçlanmaya adeta teşvik ediliyor."

"Piyasalara pompalanan likiditenin durması, doların değerinin yeniden artmaya başlaması bizim şirketlerimizin kur riskini ve finansman maliyetini olumsuz etkileyebilir" uyarısını yapan Öztrak, "2012 yılında hazine nakit dengesi açığı, bir önceki yıla göre, yüzde 62 arttı. Artış tutarı 9,5 milyar TL oldu. Bu artışın 6,8 milyar TL'si net borçlanma ile finanse edildi. Geri kalan kısmı ise hazine kasası azaltılarak karşılandı" dedi.

Öztrak, sıcak parayla beslenen iç taleple ekonomiyi şişirmeye dönük bir stratejinin, cari açık cinsinden maliyetinin çok yüksek olacağını ortaya koyduğunu da ifade etti.

Cari açığa ilişkin bir soruya Öztrak, "Cari açığın bir artma eğilimine girdiğini yani cari açıktaki düşüşün giderek yavaşlamaya başladığını ve bu ithalat rakamlarına büyüme rakamlarıyla birlikte üretim rakamlarıyla birlikte baktığımızda görüyoruz, bence önümüzdeki senenin en önemli risklerinden bir tanesi de bu" dedi.

Bir derecelendirme kuruluşunun dün yaptığı açıklamaya dikkat çeken Öztrak, "Bu ne demek, bu şu demek, yani dışarıdan gelecek sıcak parayla banka kredilerini şişirmek suretiyle içeride tüketimi canlandırırsanız bunun cari açık üzerindeki etkisi olumsuz olacaktır. O zaman cari açıktaki düzelme tersine dönerse biz de pozisyonumuzu gözden geçiririz, diyor" yanıtını verdi.

-"BUNUN ADI CİNAYETTİR"-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne 12 Ekim 2012'de yaptığı denetimde, 5 temel eksik tespit edip 3 bin 500 TL para cezası kestiğini belirten Öztrak, "Ancak hayati tehlike yaratan bu eksiklikler tamamlanana kadar işi durdurmamıştır. Diğer taraftan kurumun 2011 yılı faaliyetleriyle ilgili Sayıştay tarafından düzenlenen raporda, özellikle bu sahada taşeron firma tarafından yapılan ve bu faciaya yol açan işe dikkat çekilerek "vahim bir olayla karşılaşılmaması tamamen tesadüftür' denildiği de ortaya çıkmıştır. "Maliyetleri kısmak' adı altında; devlet tarafından uygulanan taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma yani işçiyi haksızlık karşısında boyun eğmeye zorlayan yöntemler kömür madenlerini işçiler için bir mezarlığa çevirmiştir. Bunun adı cinayettir. Kurbanları da işçilerimiz ve onların aileleridir. Koltuklarına kurulup, bağıra bağıra gelen bu faciaya karşı anında önlem alacak bir yapıyı kuramayan ve bunu izlemeyen bakanlar bu işin baş sorumlularıdır. Normal bir demokraside de sorumluluğunu yerine getiremeyen bakanlar koltuklarında bir gün dahi oturamazlar" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Öztrak'tan Cari Açık Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement