Coreper "İşletmeler" Başlığına Yeşil Işık Yaktı - Son Dakika
Güncel

Coreper "İşletmeler" Başlığına Yeşil Işık Yaktı

AB Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper), Brüksel'de Yaptığı Toplantıda Türkiye ile "İşletmeler ve Sanayi Politikası" Başlığında Müzakerelerin Açılmasına Tartışmadan Onay Verdi. Böylece, Müzakerelerin Yarın Başlaması İçin Engel Kalmadı.

28.03.2007 14:35

AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), Brüksel'de yaptığı toplantıda Türkiye ile "İşletmeler ve Sanayi Politikası" başlığında müzakerelerin başlamasına tartışmadan onay verdi. Böylece, müzakerelerin yarın başlaması için engel kalmadı.

COREPER, daha önce Genişleme Çalışma Grubu toplantısında "İşletme ve Sanayi Politikası" başlığında müzakerelerin başlaması yönünde varılan uzlaşıyı tartışmadan onayladı.

ABHaber'e göre, AB üyesi ülkelerin genişlemeden sorumlu diplomatlarından oluşan Genişleme Çalışma Grubunun daha önce yaptığı toplantıda "İşletmeler ve Sanayi" faslının iki kapanış kriteriyle müzakerelere açılmasını kararlaştırılmıştı.

Buna göre, Perşembe günü temsilciler seviyesinde düzenlenecek Hükümetlerarası Konferansla (HAK) müzakerelere açılacak olan ilgili faslın kapatılabilmesi için Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum kesimine açması ve gıda, tekstil, demir-çelik, petrol ürünleri, otomotiv, gemi inşa, elektronik ve demiryolu taşıtları sektörlerini kapsayacak şekilde sanayi politikasıyla ilgili 2003 yılında hazırladığı ulusal eylem planını yenilemesi gerekiyor.

AB Komisyonu tarafından "İşletmeler ve Sanayi Politikası"yla ilgili olarak hazırlanan çalışmada, Türkiye'den sadece, AB'nin Aralık ayında, gümrük birliğiyle ilgili 8 fasılda müzakereleri donduran ve kalan fasılların kapatılmasında limanların açılması şartını arayan kararı doğrultusunda tek kapanış kriteri istenmesini öngörmüştü.

FRANSA'NIN TALEBİYLE GÜNDEME GELDİ

Diplomatik kaynaklar, sanayi politikasıyla ilgili Ulusal Eylem Planı sunulmasını öngören ikinci kapanış kriterinin, Türkiye'nin AB müzakere sürecini mümkün olduğunca geciktirme çabasında olan Fransa'nın talebiyle gündeme geldiğini ifade ediyorlar.

Perşembe günü toplanacak HAK'ta Türk tarafını Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, AB tarafını ise, dönem başkanı Almanya'nın AB Daimi Temsilcisi Wilhelm Schönfelder'in temsil etmesi öngörülüyor.

Türkiye, "İşletmeler ve Sanayi Politikası" dışında "Ekonomik ve Parasal Politika" ve "İstatistik ve Mali Kontrol fasıllarının da Almanya dönem başkanlığı sırasında müzakerelere açılmasını bekliyor.(ANKA)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Coreper 'İşletmeler' Başlığına Yeşil Işık Yaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement