Efsaneler ve Renkler" - Son Dakika
Kültür Sanat

Efsaneler ve Renkler"

Sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay'ın "Efsaneler ve Renkler" fotoğraf sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

23.10.2015 00:21

Sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay'ın "Efsaneler ve Renkler" fotoğraf sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Saint Benoit Lisesi'nde gerçekleşen etkinlikte konuşan Atilla Dorsay, fotoğrafçılığı hiçbir zaman ciddiye almadığını, yıllarca sadece arşiv oluşturabilmek için fotoğraf çektiğini aktararak, "Baktım ki bu iş gerçekten zevkli ve keyifli bir iş, iyi bir makine edindim. Yakın bir tarihte, 2007'de bir digital makine aldım ve o tarihten itibaren fotoğraflarım çok daha iyi olmaya başladı. Bu da hem benim onlara, hem de başkalarının fotoğraflara olan ilgisini artırdı" dedi.

Beşinci kişisel sergisini açtığını dile getiren Dorsay, portre ve yakın plan fotoğraf çekmeyi çok sevdiğini söyledi.

Dorsay: "Yenilerini de çekmek istiyorum"

Fotoğrafta belli bir profesyonelliğe ulaştığını ama hala son derece mütevazı baktığını belirten Dorsay, şunları söyledi:

"Fotoğrafı sanat haline getirenlerden biri, yani bir 'Ara Güler' değilim ama insanların ruh hallerini, düşüncelerini fotoğraf yoluyla kavramaya yönelik bir tarzım var. Türkiye'de ve dışarıda festivalleri takip ettiğim için elime çok fırsat geçiyor. Mesela bu yıl Cannes'dan bir sürü Fransız sanatçısının fotoğraflarını getirmiştim ama üç tanesini sembolik olarak seçtik."

Atilla Dorsay, serginin esas amacının Türk Sineması'nın 100. yılını anmak olduğunun altını çizerek, "Dolayısıyla Türk sanatçıları, Yeşilçam ağırlıkta. Geçmiş kuşak var. Modern sinema burada çok fazla temsil edilmiyor. Albümde de yok zaten. İlk albüm geçmişe ait oldu. İkinci ciltte Yeşilçam'dan resimlerini çekip de buraya sığdıramadığım isimler yer alacak. Günümüzün sinemasından çok portrem var. Yenilerini de çekmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Koçyiğit: "Hayatta hep böyle güzel şeyler olsa keşke"

Yeşilçam oyuncusu Hülya Koçyiğit de Atilla Dorsay'ın mesleğinin duayeni olduğunu belirterek, "Film eleştirmeni olarak tanıyoruz kendisini ama o aynı zamanda iyi bir sinemacı. Çok da güzel bir gözü var" dedi.

Dorsay'ın objektifine zaman zaman kendilerinin de takıldığını kaydeden Koçyiğit, "Hepimizde çok emeği olan bir insandır. O yüzden seve seve geldim. Güzel işler yapmışız. Bugünlere taşıyabildiğimize göre demek ki doğru işler yapmışız. İnsan güzel anılarını yaşatıyor her zaman. Güzel anılarla karşılaştığı zaman mutlu oluyor. Hayatta hep böyle güzel şeyler olsa keşke" diye konuştu.

Sevilen oyuncu Türkan Şoray ise Atilla Dorsay'ın çok üretken bir insan olduğunu vurgulayarak, "Yani hepimizi çok mutlu ediyor Türk Sineması olarak sanat dünyasını. En anlamlı sergilerden biri. Hepimizin fotoğrafı çok güzel çok hoş. Süpriz oldu tabi bizim için.  Atilla bey, fotoğraf çekmesini çok seviyor ve hemen değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Ünlü oyuncu ve yönetmenlerin portrelerinin sergilendiği etkinliğe, Koçyiğit ve Şoray'ın yanı sıra Selda Alkor, Derviş Zaim, Filiz Akın, Reis Çelik, Nebahat Çehre, Füsun Demirel, Sevda Ferdağ, Lale Mansur, Hale Soygazi gibi isimler de katıldı.

Etkinlik kapsamında ayrıca "Yeşilçam'dan 100 Portre" kitabı da tanıtıldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement