Genç Siviller'den Sivil Doktora Programı ! - Son Dakika
Güncel

Genç Siviller'den Sivil Doktora Programı !

'Sivil Doktora' programı, 13 Nisan Cumartesi günü 'Tek Parti Dönemi ve Kemalizm' konulu dersle sona erecek.

13.04.2013 09:25

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde saat 14.00'da gerçekleşecek program sonunda katılımcılara Sivil Doktora Sertifikaları verilecek.

SİVİL DOKTORA PROGRAMI NEDİR?

Sivil Doktora Programı, tarihsel klişelerle dolu resmi tarih anlatılarından kurtulmak için Genç Siviller tarafından oluşturulun bir eğitim müfredatı. Ders sıralarındaki resmi tarih ve aşırı politize ortamlarda klişe ezberlerin ötesinde bu ideolojiler üzerine beraber düşünüp tartışılan bir program.

Programın amacı, modern Türkiye'nin sağlıklı bir fotoğrafını çekmek ve hayal ettiğimiz sivil ve özgürlükçü Türkiye'yi mümkün kılmak için sağlıklı bir tarih bilgisi ve eleştirel düşünme kültürüne bir nebze de olsa katkıda bulunmak.

İlk ayağı İstanbul'da yapılan Sivil Doktora Programının ikinci ayağı Bursa'da Bursa Kent Konseyi'nin desteği ile Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

YENİ TOPLUMSAL HAREKETLER

Sivil Doktora Programı'nın ilk dersi 16 Mart'ta Prof. Dr. Ferhat Kentel'in katılımı ile gerçekleşti. Kentel 'Yeni Toplumsal Hareketler' başlığıyla yaptığı derste, yeni toplumsal hareketler ile klasik toplumsal hareketler arasındaki farklara açıklık getirdi. Yeni toplumsal hareketler ile şekillenen dünyanın klasik toplumsal hareketlerin sorunlarını arka planda bırakmaması gerektiğini belirtti.

MUHAFAZAKARLIĞIN TARİHSEL İLERLEYİŞİ

23 Mart'ta Sivil Doktora Programımızın ikinci ders zili çaldı. Doç. Dr. Bekir Berat Özipek'in katılımı ile 'Türkiye'de Muhafazakarlık ve Siyasetin Dönüşümü konulu ders işlendi. Özipek, muhafazakarlığın tarihsel ilerleyişini ve Türkiye'de muhafazakarlığa bakışı anlattı.

OSMANLI'DAN CUMHURİYET'E ÖZGÜRLÜK

Sivil Doktora Programı, 30 Mart'ta Gazeteci Yıldıray Oğur'un katılımı ile gerçekleştirilen derste 'Özgürlük: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Bir Kavramın Dönüşümü' konusu işlendi. Oğur, Tanzimat'tan başlayıp Cumhuriyet'e kadar devam eden özgürlük kavramında yaşanan değişimleri ele aldı. Kavramın içerik ve isminde yaşanan değişimlerin birbiriyle bağlantısından söz etti. 19. yy'da Osmanlı'nın içinde bulunduğu ruh haliyle ilgili kısa bir açıklama yaptı.

DEMOKRASİ VE KİMLİK İLİŞKİSİ

06 Nisan Prof. Dr Ali Yaşar Sarıbay'ın katılımı ile 'Türkiye'de Siyaset ve Kimlikler' konulu ders yapıldı. Ali Yaşar Sarıbay kimlik ve demokrasi kavramların açıkladıktan sonra kimliklerin zararlarından söz etti. Demokrasi ile kimlik ilişkisini anlattı. Habermas, Schmit ve Mauffe'nun demokrasi tanımlarını kısaca açıkladı. Ve Türkiye'de yaşanan sıkıntıların kimliklerden yola çıkılarak çözülemeyeceğini ancak medeniyet gibi geniş ve kapsayıcı bir kavramla yola çıkılarak çözülebileceğini belirtti.

Sivil Doktora Programımız 13 Nisan Dr. Doğan Gürpınar'ın katılımı ile 'Tek Parti Dönemi ve Kemalizm' konulu ders ile son bulacak. Devam zorunluluğunu yerine getirenlere dersten sonra Sivil Doktora Sertifikaları verilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Genç Siviller'den Sivil Doktora Programı ! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement