Irak'ta Baba Mesleği "Sepetçilik" - Son Dakika
Kültür Sanat

Irak'ta Baba Mesleği "Sepetçilik"

Irak'ın Diyala kentinde yaşayan halkın geçim kaynağı olan sepetçilik mesleği, DAEŞ'in saldırıları nedeniyle yok olma tehlikesi altında bulunuyor.

29.10.2015 15:10

Irak'ın Diyala kentinde yaşayan halkın geçim kaynağı olan sepetçilik mesleği, DAEŞ'in saldırıları nedeniyle yok olma tehlikesi altında bulunuyor.

Diyala'da 19 yıldır mesleği icra ettiğini belirten 41 yaşındaki Halil Muhammet, terör örgütü DAEŞ'in saldırıları sebebiyle birçok kent ve bölgenin boşalması neticesinde ürünlerine pazar bulmakta zorlandığını ifade etti.

Güvenlik sorunları nedeniyle sebep üretiminde kullandığı malzemeleri temin etmekte zorluklar yaşadığını dile getiren Muhammet, nar ve sögüt ağaçlarından kamış toplamaya gidememekten şikayet etti.

Muhammet, güzel bir el sanatı olan sepetçiliğin baba mesleği olduğuna dikkat çekerek yaptığı ürünlere estetik ve zerafeti  yansıtmaya çalıştığını belirtti.

Yaptıkları sepetleri önceleri Bağdat'a ve diğer şehirlere de gönderdiklerini ifade eden Muhammet, "DAEŞ'in ortaya çıkışıyla birlikte ülkede güvenlik kalmadı. Karışıklıklar arttı ve şiddet olayları tırmandı. İnsanlar da terör olayları sebebiyle evlerini ve köylerini terk etti. Kentler boşaldı. Ürettiğimiz sepetleri satacak kimse kalmadı" dedi.

Ürettikleri küçük sepetlerin fiyatının 2, büyüklerinin de 5 dolar olduğunu söyleyen Muhammet, günde 10 ila 16 adet satabildiklerini ifade etti.

Muhammet, nar ve söğüt ağaçlarından topladıkları kamışlarla yaptıkları sepetlerin genelde meyve taşımak için kullanıldığını belirterek bu sepetlerin evlerde süs eşyası olarak da bulundurulduğu bilgisini verdi.

Baba mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Muhammet, "Bu mesleği icra edenler Diyala'da günden güne azalıyor. Şimdi bu işi yapanlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmez" şeklinde konuştu.

Diyala İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Sadık Hüseyin de, güvenlik şartlarının yakın vadede düzeleceği tahmininde bulunarak, "El sanatları ve benzer mesleklerin Diyala'da yaşatılması için özel bir çaba harcayacağız. Yakında buralar DAEŞ'ten temizlenince eski haline dönecektir. Bu meslekleri icra edenler daha güvenli bölgelere gidiyorlar. Ancak teröristler temizlenince döneceklerdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Irak'ta Baba Mesleği 'Sepetçilik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement