Zeytinburnu'ndaki Tarihi Mezar Taşları Kayıt Altına Alındı - Son Dakika
Kültür Sanat

Zeytinburnu'ndaki Tarihi Mezar Taşları Kayıt Altına Alındı

Zeytinburnu'nda 3 bin 500 tarihi mezar ve hazirenin kayıt altına alındığı bildirildi.

21.08.2013 18:25

Zeytinburnu'nda 3 bin 500 tarihi mezar ve hazirenin kayıt altına alındığı bildirildi.

Zeytinburnu Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, ilçedeki 15 mezarlıkta bulunan tarihi mezar ve hazirelerin tek tek fotoğraflanarak kayıt altına alındığı çalışma, iki yılda tamamlandı.

Çalışma sonunda, Tamburi Cemil Bey'den Tepedelenli Ali Paşa'ya, Halide Edip Adıvar'dan İbrahim Çallı'ya kadar birçok ünlünün mezar taşı kayıt altına alındı.

Türkiye'de ilk olma niteliği taşıyan, koordinatörlüğünü Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Berk'in yaptığı projede, bazı mezar taşlarının fotoğraflarını Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın çekti.

İki yılda tamamlanan çalışmada, önemli görülen mezar taşları da 352 sayfalık "Zamanı Aşan Taşlar" isimli kitapta toplandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, 2005 yılında ilçedeki tüm mezarlıkları inceleterek tarihi değeri olan mezar taşlarını tespit ettirdiğini belirterek, "Hatta bazılarının fotoğraflarını bizzat kendim çektim. Bunlardan biri de Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz'ın Arnavutluk'u ziyareti sırasında ülke Başbakanı Sali Berişa'nın naklini talep ettiği Tepedelenli Ali Paşa'nın kesik başının bulunduğu Ayvalık Mezarlığı'ndaki mezar taşı. Tarihte bir sır olarak kalan Tepedelenli Ali Paşa'nın mezarını bulmak beni çok heyecanlandırmıştı" değerlendirmesinde bulundu.

Yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarıldığı belirtilen Karacaahmet'teki Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının İngiltere'deki High Road Auctions tarafından düzenlenecek müzayedede satılacağı iddialarını basında okuyunca dehşete kapıldığını aktaran Aydın, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'in girişimleri ile müzayedenin iptal edilmesi memnuniyet verici. İstanbul mezarlıkları, birer açık hava müzesi niteliğinde. Buradan tüm belediye başkanı arkadaşlarıma bizim 2005'te gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayı bir an önce onlar da yapmalı. Aksi takdirde tarihi değerlerimiz birer birer yok olup gidecek."

Ayrıca, Halide Edip Adıvar, Sadettin Kaynak, Rıza Nur, Abdülhak Şinasi Hisar, Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi yakın tarihin önemli isimlerinin mezarlarının da Zeytinburnu'nda olduğu belirtildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Zeytinburnu'ndaki Tarihi Mezar Taşları Kayıt Altına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement