Geçen 100 Yılın Ardından Titanik Faciası! - Son Dakika
Kadın

Geçen 100 Yılın Ardından Titanik Faciası!

Geçen 100 Yılın Ardından Titanik Faciası!

Batmaz denilen geminin filmlere konu olan hüzünlü hikayesi...

05.04.2012 19:30

Uzunluğu 271 metreyi, genişliği ise 28 metreyi bulan, zamanının hareket eden en büyük cismi olan Titanik gemisi, Atlas Okyanusu'nda bundan 100 yıl önce battı. İngiliz White Star Line Denizcilik Şirketi'ne ait olan Titanik gemisi 10 Nisan 1912 günü İngiltere'nin Southampton Limanı'ndan 2.340 yolcusu ile New York'a ulaşmak üzere hareket etti. 16 adet su geçirmez bölmeden oluşan çift tabanlı gövdesi sayesinde herkes tarafından 'batmaz bir gemi' olarak adlandırılıyordu. Titanik; dekorasyonu özenle yapılmış yemek ve balo salonları, asansörleri, banyoları, yüzme havuzu, kütüphaneleri, harikulade kamaraları, bir Türk Hamamı, kahve ve sigara odaları ile lüks ve ihtişamlı bir gemiydi.

Batmaz denilen gemi okyanusun dibine doğru hareket etti

Batacağına ihtimal verilmeyen Titanik, 14 Nisan gecesi 22 deniz mili hızla ilerlerken okyanusun kuzeyinde, Kuzey Amerika kıtasının doğusunda kalan New Foundland Adası'nın yaklaşık 600 kilometre açıklarında devasa bir buzdağına çarptı ve 'su geçirmez' denilen bölmelerden beşi hasar gördüğü için yavaş yavaş su almaya devam etti. Koskoca gemi, 4 saat içerisinde 2.340 yolcusuyla birlikte yavaş yavaş batıyordu. Yerel saate göre 15 Nisan'ın ilk saatlerinde tamamen batan gemi, okyanusun dibine doğru yolculuğuna devam ediyordu. Yolcuların yarısından fazlası, yaklaşık 1.500'ü hayatını kaybetti. Geminin asla batmayacağını zanneden o kadar çok yolcu vardı ki, geminin bu sinsice batma anlarında istiflerini bozmamaya, eğlenmeye devam ediyorlardı.

1985 yılında bulundu

Titanik'i batmasından tam 73 yıl sonra, 1985 yılında ilk olarak denizbilimci Robert Ballard keşfetti. Ballard ve ekibi okyanusun 3.600 metre derinliğinde bulunan geminin fotoğraflarını çekerken nasıl da heyecanlanmışlardı acaba? 1985'deki ilk keşiften sonra yıllar içinde aralıklarla yapılan dalışlarda batıktan çok sayıda eşya çıkartıldı. çıkarılan eşyalardan 180 adedi, geminin batışından tam 100. Yıl sonra 15 Nisan 2012 günü ünlü müzayede evi Bonhams tarafından açık artırmaya çıkarılacak.

Titanik faciasından kurtulmayı başaran tek Türk

Söylentilere göre 1861-1940 yılları arasında yaşamış olan, zamanın tanınmış çocuk ve kadın hastalıkları uzmanlarından Dr. Besim ömer Akalın, faciadan adeta kıl payı kurtulmuştu. Besim ömer Paşa olarak da bilinen doktor, New York'ta gerçekleştirilecek bir kongre için Titanik gemisine haftalar öncesinden bir bilet almıştı. Gemiye Fransa'dan, Cherbourg Limanı'ndan binecekti. Zira kendisini limana götüren tren, toprak kayması sonucu bir hayli gecikti ve doktor, Titanik'e hiç binemedi. O dönem 'hayatımı bir vapur kaçırmama borçluyum' diyen Besim ömer Paşa'nın yaşadığı yıllarda Haseki Hastanesi'nin bahçesine heykeli de dikilmiş.

Hem kendisi hem de babaannesi gemi facialarından kurtuldu

Geçtiğimiz Ocak ayında (Ocak 2012) İtalya'da kaza yapan ve içinde Türk yolcuların da bulunduğu 290 metre uzunluğundaki dev transatlantik Costa Concordia'dan kurtulmayı başaran yolculardan biri olan Valentina Capuano, Titanik faciasından kurtulmayı başaran babaannesi Maria'dan dinlediği hikAyelerle büyümüş. Hem babaannesinin hem de kendisinin gemi kazasından sağ salim kurtulması İtalyan basınının oldukça ilgisini çekmişti.

Filmi çekildi, şimdi de 3D olarak sinemalara geliyor

Cameron'ın yazıp, yönetip, yapımcılığını yaptığı "Titanic" tüm zamanların ikinci en yüksek hasılat yapan filmi olmuştu. 11 Oscar ödülü birden kazanan 3 filmden biri; ödüller arasında En İyi Film, En İyi Yönetmen de var ve film aynı zamanda oyuncular Leonardo Di Caprio ve Kate Winslet'in kariyerlerinin önünü açan film olmuştu. Variety tarafından 1997'de "Günümüz teknolojisinin dramatik hikaye anlatımına nasıl katkıları olabileceğinin mükemmel bir örneği" olarak anılan film, Cameron'ın Lightstorm yapım ortağı Jon Landau ile Titanic'in batışının (10 Nisan) 100.yılında 3D'ye aktarılıyor. 6 Nisan 2012 tarihinde vizyona giriyor.

Kendiyle birlikte anılan şarkısı bile var

James Cameron tarafından çekilen filmin sevilen şarkısı 'My Heart Will Go On' Celine Dion tarafından seslendirilmiş ve günlük hayatımıza 'Titanik Şarkısı' olarak geçmişti. Leonardo Di Caprio ve Kate Winslet arasındaki birkaç gün süren kısa ama derinden aşk hikAyesine atıfta bulunan şarkı, sanatçının 1997'de piyasaya çıkan 'Let's Talk About Love' albümünde yer alıyor. Sözleri Will Jennings, müziği ise James Horner'a ait.

Tarih 100 yıl sonra tekerrür edecek

İngiliz tur şirketi Miles Morgan, meşhur kazadan tam 100 yıl sonra, kazayı anmak ve neler yaşandığını bir nebze hissettirebilmek amacıyla özel bir tur düzenliyor. Tek geminin talepleri karşılamaması üzerine ikinci bir gemi daha devreye girecek. Hem İngiltere hem de dünyada bu tur için olumlu eleştiriler olsa da 'fırsatçılık' ve 'ticari çıkar' olarak da yorumlanıyor. Titanik gibi Southampton Limanı'ndan New York'a doğru aynı rotada tam 100 yıl sonra hareket edecek gemilerde yenilen yemekler, orkestranın çalacağı müzikler de dahil olmak üzere her şey yolcuların Titanik'teki atmosferi yakalamaları için planlanmış. Gemiler Titanik'in battığı yerde buluşacak ve dini anma törenini izleyip denizaltılar aracılığıyla okyanusun dibindeki gemiyi videoda canlı yayınla izleyecek. Kanada'daki Titanik sergisi ve ölen 150 kişinin gömüldüğü mezarlıklar da ziyaret edilecek. Gemide üçüncü sınıfta yolculuk yaparken hayatını kaybedenler anısına İrlanda dansı partileri de olacak.

Titanik kurbanları anılıyor

Tarihin şu ana kadar gerçekleşmiş en büyük kazası olan Titanik faciası, gerçekleşmesinin ardından tam 100 yıl sonra Kanada'nın Nova Scotia eyaletinde bulunan Halifax'taki 150 kişilik mezar ziyaret edilecek. 14 Nisan akşamı şehir merkezinde mumlar yakılacak. 15 Nisan'da din adamlarının da katılacağı bir anma töreni düzenleniyor olacak.

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Geçen 100 Yılın Ardından Titanik Faciası! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement