"Ars Longa Vita Brevis" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Ars Longa Vita Brevis"

"Ars Longa Vita Brevis"

Uzaktan Herşey Güzel Görünür (Major E Longinquo Reverential). Davulun Sesi De Uzaktan Hoş Gelir

29.03.2011 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seni rahatsız etmez, eğlendirici dahi bulabilirsin. Davulcunun şu anda bulunduğu yerdekiler şikayetçi mi, memnun mu, bilemezsin veya umursamazsın, ama er geç davulcu senin yanına da varacaktır. Davulu çalmaya devam eder, seni rahatsız eder, kulaklarını patlatırsa, bebeğin uyanır, tansiyonun çıkarsa Asla ümitsizliğe kapılma (Nil desperandum), davulcuyu yani Ulağı öldürme (Ne nuntium necare), elçiye zeval olmaz derler, o sadece karın tokluğuna veya korkusundan efendisinden aldığı mesaj iletme emrini yerine getiren, onun dediğini yapan bir emir kulu.

Olduğun gibi görünüyor (Etiam quod esse videris), göründüğün gibi oluyorsan, İşini doğru yapıyor (Age quod agis), en iyi ve en doğru bildiğini yapıyorsan, demek ki büyüklerin sana Bilgelik güçlü kudretli olmaktır (Sapientia est potential) atasözünü öğretmiş. Demek ki sen Düşünüyorum, öyleyse varım (Cogito ergo sum) diyenlerdensin. Düşünen, bilgi edinen, bilginin-görgünün değerini bilenlerdensin. Cahiller çok bilmiştir, sadece bilgelik seviyesine gelenler Tek bildiğim hiç birşey bilmediğimdir (Scio me nihil scire) diyebilenlerdir, onlar Az laf edip çok okuyan, çok dinleyen, çok iş (Acta Non Verba) yapanlardır. Onlar insanlığa eser bırakırlar, Ömür biter, ortaya koydukları Eser yaşamaya devam eder (Ars Longa Vita Brevis).

Açgözlülük bütün kötülüklerin anasıdır (Radix malorum est cupiditas). Her ne kadar insana yararın da zararın da büyüğünün yine insandan geldiğini bilsek te İnsan insanın kurdudur (Homo homini lupus) sözünü aklımızdan çıkarmasak ta, Sadece ilerleyeyim, yoluma devam edeyim, koyver gitsin (Perge modo), Herşeyin bir sebebi vardır (Omnia causa fiunt), nasıl olsa yukarıda Allah var, ne yapıldıysa ne dendiyse göğe yazılır silinmez; O, duyar-görür diye inananlardansan, haklısın. Dikkat Tanrı görüyor (Cave cave deus videt).

Biz yolumuzdan, doğru bildiğimizden şaşmayalım, farklı olalım, eğitimli, bilgili, çalışkan olalım, kolay bulunmayan olalım, çünkü herkes bilir ki Nadir olan kıymetlidir (Rarum est carum ), elmas gibi zümrüt gibi, hürriyet gibi. Aşırı uçlardan medet ummaya da gerek yok, sapmaya da gerek yok, herkesin mesud, mutlu olacağı tek yer ortada buluşulan yerdir, her kişi kendi tarafına doğru çekiştirirse ortadaki nadir zenginliğe kimse ulaşamaz, öyleyse doğru yol, terazide iki kefenin aynı hizaya geldiği orta noktadır. Herkesin artıları, eksileri vardır. Kimse mükemmel değildir, Dikensiz Gül olmaz, (Nulla rosa sine spinis ), Orta yol doğru ve erdemli olandır (In medio stat virtus), dostça olandır, ömrü en uzun olandır, herkesin ortak menfaat yolu budur, biri yer biri bakarsa kıyamet te ondan kopar.

Zaman akıyor (Tempus fugit), uçup gidiyor, geriye kalan ise sadece sonsuzluk.

Hayatını yaşamaya hemen başla (Vive Ut Vitas), ya Şimdi ya da asla (Nunc aut numquam), bugün, bu ân bir daha tekrarlanmayacak. Yaşadığı ânı kaçırmayan (Carpe diem), ıskalamayan, enerjisini geçmişe hayıflanmak veya böbürlenmek yerine bugünü değerlendirmeye verenler, bugünden ve yaşadığı andan keyif almayı bilenler, Nefes aldıkları sürece ümidlerini yitirmeyenlerdir (Dum spiro spero), onlar gerçeği görmüş olanlardır. Peki tekrar soralım. Gerçek nedir ? (Quid est veritas ?) Gerçek değişmez bir kanun mudur, yoksa bana gerçek gözüken sana farklı gözüküyor olabilir mi ? Gerçeği benim gibi bilmene, görmene rağmen menfaatin veya güvenliğin için, imkân ve şartlarının yetersizliğinden dolayı veya temiz duygularınla sadece barışa hizmet etmek için susuyor, gerçeğe farklı açıdan bakıyor da olabilirsin.

Dünyada barış ! (Pacem in Terris). Papa XXIII. John 1963'te böyle demiş ama bizim Atatürk'ümüz ondan 30 yıl once 1933'te zaten cümlenin tamamını söylemişti. "Yurtta sulh Cihanda sulh". İşin aslı, ideali, başı da sonu da budur.

Bu günlük bu Oyun bitti (Acta est fibula). Şimdi alkış zamanı.

Bir sonraki buluşmaya kadar, Gerçeğin şarapta olduğu (In vino veritas), yani dengeyi şaşırıp fazla içenlerin dilinin çözüleceğini çizmeyi aşacağını akıldan çıkarmadan, az şarap-şurup-şerbet onun yerine bol sağlıklı su ile hayatı yaşamaya devam etmeli. Neme lâzım, yerin kulağı var.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Ars Longa Vita Brevis' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi
    13:21 Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri' konseri, Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Konserde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kültürel mirası olan Kıbrıs ilahileri, Ahmet Özhan ve ekibi tarafından seslendirildi. KKTC Meclis Başkanı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi ve çok sayıda dinleyici de konserde yer aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu
    13:12 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut ve şair İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Bulut, namaz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve İbrahim Sadri de sevilen şiirlerini seslendirdi. Program, plaket takdimi ile sona erdi.


Advertisement