Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", yarın, 11 ve 13 Ocak'ta sahnelenecek CerModern'de açılan, Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

08.01.2015 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", yarın, 11 ve 13 Ocak'ta sahnelenecek.

CerModern'de açılan, Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

"Rüya Sahnesinde 100 İllüstrasyonla Türk Sinemasının 100. Yılı" sergisi CerModern'de 12 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.

Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise 6 eserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla bugün ve 10 Ocak'ta seyirciyle buluşacak.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", bugün, yarın 10-11 Ocak'ta izlenebilecek.

Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresinin en görkemli çağındaki Globe Tiyatrosu'nda yaşananlar ve Shakespeare'in dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalmasının konu edildiği oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor.

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", 13-14 Ocak'ta görülebilecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", hafta boyunca seyredilebilecek.  6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu" ise 11 ve 13 Ocak'ta sahnelenecek.

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", yarın, 11 ve 13 Ocak'ta temsil verecek. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunun dekor tasarımını Güven Öktem, giysi tasarımını Gül Emre ve ışık düzenini ise Zeynel Işık üstleniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

"Teneke", hafta boyunca izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Arthur Miller'in kaleminden Orhan Burian'ın çevirisiyle Zafer Kayaokay'ın sahneye taşıdığı "Satıcının Ölümü", 13-14 Ocak'ta seyirciyi selamlayacak. Müzikleri Can Atilla'nın üstlendiği oyunun Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın da yer aldığı kalabalık oyuncu kadrosu bulunuyor.

Küçük Tiyatro:

Erzurum DT oyunu "Çıkmaz Sokak Çocukları", tüm hafta izlenebilecek. Sisteme rağmen hayata tutunmaya çalışan 3 yetimin "Amerikan Rüyası"nın trajikomik hallerini işleyen eseri Kuvvet Yurdakul yönetiyor.

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını tiyatro sahnesine yansıtan "Nereye", 13-14 Ocak'ta seyredilebilecek.

Oda Tiyatrosu:

12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadının hikayesini anlatan "Nehir", tüm hafta boyunca temsil verecek.

Stüdyo Sahne:

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", yarın ve 11 Ocak'ta sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve eserlerinden oluşturulan "Bizim Yunus", 13 Ocak'ta izlenebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Aclan Büyüktürkoğlu'nun rejisörlüğünü üstlendiği "Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 13-14 Ocak'ta seyirciyi selamlayacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle tiyatroya kazandırılan oyunda Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Bernarda Albanın Evi", bugün ve 10 Ocak'ta, "Jerry ve Tom" ise 14 Ocak'ta görülebilecek.

Şinasi Sahnesi:

"Ramiz ile Jülide", bugün, yarın ve 10 Ocak'ta seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarını anlatıyor.

Çocuk oyunu "Üç Şehzade", 11 Ocak'ta sahnelenecek. Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün" ise 13-14 Ocak'ta izlenebilecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Modern Dans Topluğu, "Cindirella" ile bugün sanatseverlerin karşısına çıkacak. Tek perdelik modern dans gösterisi, Anna Vita'nın koreografisi, Tülay Usta'nın kostüm ve Talat Ayhan'ın dekor tasarımıyla sunulacak. Konusunu, aynı adlı masaldan alan eserde Cindirella'yı Nazlı Dirin, prensi Kerem İnanç, üvey anneyi Hakan Odabaşı, üvey kız kardeşleri ise İlke Sayıner ile Beste Üstün canlandıracak.

Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası ise 10 Ocak'ta görülebilecek.

Aşık Veysel Şatıroğlu'nun aynı adlı eserinden dans tiyatrosu olarak sahneye taşınan "Dostlar Beni Hatırlasın", 12 Ocak'ta sahnelenecek. Kadir Bengier'in libretto ve rejisörlüğünü üstlendiği eserin beste ve müzikleri Murat Gedikli imzası taşıyor. Dekoru Aykut Öz, kostüm tasarımı Tülay Usta ve ışık düzeni Emin Saraçoğlu'na ait eserde, Aşık Veysel'in eserlerinden yola çıkılarak yaşamı perdeye yansıtılıyor.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, 14 Ocak'ta seyirciyle buluşacak.

Leyla Gencer Sahnesi:

Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle Türk dünyasının mizah kahramanı "Nasreddin Hoca", fıkralarından operaya aktarılarak, minik sanatseverler için 11 Ocak'ta sahne alacak.

"Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 13 Ocak'ta temsil verecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Wojciech Rodek yönetiminde bugün ve yarın konser verecek. CSO Konser Salonu'ndaki etkinlikte orkestraya keman sanatçısı solist Simone Lamsma eşlik edecek. Programda Ludwig van Beethoven "Keman Konçertosu Op. 61 Re Majör", Wolfgang Amadeus Mozart "Serenad No.9 Re Majör K.320 (Posthorn)" besteleri icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), piyanist Gülsin Onay ile "UNICEF'in Okul Öncesi Eğitimi Destekleme Projesi" yararına konser verecek. Yarın BSO Konser salonundaki etkinlikte orkestra, J.S. Bach'ın "Partita No.1, Si bemol majör, BWV.825", F. Mendelssohn'un "Ciddi Varyasyonlar, Op.543", Chopin'in "Ballad No.3, La bemol majör, Op.47" ile "Mazurka, La minör, Op.17 No.4" ve "Sonat No.2, Si bemol minör, Op.35 'Cenaze Marşı"nın yanı sıra A.A. Saygun'un "Sonatin, Op.15", Chopin'in Noktürn, mi bemol majör, Op.9 No.2" eserlerini icra edecek.

-CerModern

"Rüya Sahnesinde 100 İllüstrasyonla Türk Sinemasının 100. Yılı" sergisi CerModern'de 12 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek. İlk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında açılan sergi, farklı disiplinlerde çalışan 20 genç sanatçının yüzyıllık sinema tarihine bakışını, her biri kendi stil ve algılarıyla zenginleştirdikleri hikayelerini resmettikleri illüstrasyonları sunuyor. Sergide Türk sinemasının en iyi 100 filmi seçilen filmlerin afişleri de bulunuyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar açık kalacak.

Ceren Selmanpakoğlu'nun "Hiçliğin Özgürlüğü" sergisi ise 11 Ocak'a kadar gezilebilecek.

-"Türk Biyografi Yazıcılığı" konferansı

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca her çarşamba düzenlenen Kültür Söyleşileri'ne Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen "Türk Biyografi Yazıcılığı" konulu konferansla konuk olacak.

Türk edebiyatı ve Balkanlar'daki Türk kültürü üzerine önemli birçok çalışması bulunan İsen'in katılacağı program, Atatürk Kültür Merkezinin konferans salonunda bugün saat 16.00'da gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement