"Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" Tiyatro Oyunu Ankara'da Sahnelenecek - Son Dakika
Kültür Sanat

"Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" Tiyatro Oyunu Ankara'da Sahnelenecek

Mevlana'nın Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, Allah'a duyduğu aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" adlı tiyatro oyunu izleyicisiyle buluşacak.

12.02.2015 14:33  Güncelleme: 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkentte bu hafta tiyatrodan konsere, sergiden operaya birçok alanda kültür- sanat etkinliklerine devam ediliyor. En dikkat çeken kültür- sanat faaliyetlerinden biri; Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" adlı tiyatro oyununun Ankara'lı tiyatroseverlerle buluşması olacak. İşte Ankara'da bu hafta düzenlenecek kültür-sanat etkinlikler:

SEZEN AKSU SEVGİLİLER GÜNÜNÜNDE KONSER VERİCEK
Sezen Aksu, yarın ve 14 Şubat Sevgililer Günü'nde ATO Congresium'da konser verecek.

Müziğin Oscar'ı sayılan Gramophone ödüllerini iki dalda kucaklayan klasik gitarın yeni isimlerinden olan Milos Karadaglic, 17 Şubat'ta Ankara Palas Devlet Konukevi'nde müzikseverlerle bir araya gelecek.

NURİ BİLGE CEYLAN'DAN FOTOĞRAF SERGİSİ
Nuri Bilge Ceylan'ın, 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.
Devlet Tiyatroları (DT) 21, Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise eserle 6 kez seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

TİYATRO

75. Yıl Sahnesi

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", hafta boyunca tiyatroseverlerle buluşacak. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri",18 Şubat'ta izlenebilecek.

Akün Sahnesi

Sivas DT, kan davasının, aşkın, dört duvar arasında sıkışan insanların anlatıldığı "Kanlı Düğünü", tüm hafta sahneleyecek.

Altındağ Tiyatrosu

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 14-15 Şubat'ta temsil verecek.

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", 17-18 Şubat'ta seyredilebilecek.

Çocuk oyunu "Miyhavlar Tiyatrosu", 17 Şubat'ta görülebilecek.

Büyük Tiyatro

Yaşadığı aşk acısıyla Anadolu'da öğretmenlik yapmaya başlayan öğretmen Feride'nin yaşamının konu edildiği, Reşat Nuri Güntekin'in klasikleşen eseri "Çalıkuşu", yarın ve 15 Şubat'ta sahnelenecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi

"Teneke", 17-18 Şubat'ta izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Shakespeare'in son dönem eserlerinden, Boris Andrei Saviç'in yönettiği "Cymbeline", hafta boyunca izlenebilecek. Eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini işleyen eser, 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Küçük Tiyatro

Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, 80 ihtilalinin ardından başlarına gelenlerin anlatıldığı "Yeşilçam", tüm hafta seyredilebilecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.

"Ramiz ile Jülide", 17-18 Şubat'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", hafta boyunca seyredilebilecek.

Oda Tiyatrosu

Aclan Büyüktürkoğlu'nun rejisörlüğünü üstlendiği "Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", bugün, yarın ve 14 Şubat'ta seyirciyi selamlayacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle tiyatroya kazandırılan oyunda Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor. "Hüzzam", 17-18 Şubat'ta görülebilecek.

Stüdyo Sahne

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", yarın ve 15 Şubat'ta sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor. "Bizim Yunus", 17 Şubat'ta sanatseverlerin beğenesine sunulacak.

Tatbikat Sahnesi

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 17-18 Şubat'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle bugün ve 14 Şubat'ta temsil verecek. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciyle buluşturduğu "Nihayet Bitti", 15 Şubat'ta görülebilecek. Murat Çidamlı'nın yönettiği, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in rol aldığı oyunda, oyunda hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediği anlatılıyor.

"Bernarda Alba'nın Evi", 18 Şubat'ta sahnelenecek.

Şinasi Sahnesi

Dünya tiyatrosunun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar",17 Şubat'ta sanatseverleri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde başlıca rolleri Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy paylaşıyor.

OPERA- BALE
Opera Sahnesi:

Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia", bugün ve 14 Şubat'ta sahnelenecek.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, sezonun son temsiliyle 16 Şubat'ta seyirciyi selamlayacak.

Modern Dans Tiyatrosunun "Yanlışların Suçu" eseri, 14 Şubat'ta görülebilecek. Kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan eser aynı zamanda kadına yönelik şiddetin sona ermesi çağrısında bulunuyor.

Leyla Gencer Sahnesi:

Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle Türk dünyasının mizah kahramanı "Nasreddin Hoca", fıkralarından operaya aktarılarak, minik sanatseverler için 15 Şubat'ta sahne alacak.

Üzeyir Hacıbeyli'nin evlenme çağına gelen Asker adında bir gencin, evleneceği kızı bulmak için kumaş satıcısı kılığına girmesi ve devamında gelişen olayların anlatıldığı "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi 17 Şubat'ta izlenebilecek.

Müzikli gösteri "Evet Sevdik", 15 Şubat'ta sunulacak.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 19-20 Şubat'ta, CSO Konser Salonu'nda, şef Raoul Grüneis yönetiminde konser verecek. Gecede Richard Strauss'un "Son dört şarkı" ile "Domestik Senfoni op.53" eserleri icra edilecek.

BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Sevgililer Günü Konseri ile 14 Şubat'ta sanatseverlerle buluşacak. James Feddeck'in yöneteceği konserde, orkestraya opara sanatçısı Anna Gillingham eşlik edecek.

CerModern

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

Anadolu'da farklı cogˆrafyalardan ve farklı zaman dilimlerinden sec¸ilmis¸ 100'u¨n u¨zerinde objenin fotogˆrafı "Du¨nyanın En Bu¨yu¨k Mu¨zesi: Tu¨rkiye" sergisiyle tüm hafta görülebilecek.

AKM KÜLTÜR SÖYLEŞİLERİ

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca her çarşamba düzenlenen Kültür Söyleşileri'ne Alev Alatlı, "Sıkıntıya Mahal Yok, Her Şey Yerli Yerinde" konulu konuşmasıyla konuk olacak.

Program, Atatürk Kültür Merkezi'nin konferans salonunda, 18 Şubat'ta, saat 16.00'da gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı' Tiyatro Oyunu Ankara'da Sahnelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı
    13:57 Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı

    Samsun'da Valilik tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Samsun pidesi, Bafra manda kaymaklı lokumu, Yakakent mantısı gibi yöresel lezzetler tadıldı. Vali Orhan Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini Türkiye'ye tanıtmak istediklerini belirtti. Etkinliğe destek veren kadınlara teşekkür eden Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini hem Samsun'a hem Türkiye'ye tanıtmak istediklerini söyledi.

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.

  • Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor
    13:15 Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor

    Samsun Müzesi, Karadeniz'in dalgalarından esinlenerek inşa edilen ve 15 bin metrekare alana sahip olan bir müzedir. Müzede Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca mamut fosilleri, deniz lalesi ve deniz salyangozu fosilleri gibi tabiat varlıkları da ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarmaktadır. Müze, açıldığı ilk ayda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek kent turizmine hareket getirmiştir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, müzenin Samsun'un ve bölgenin en önemli müzesi olduğunu belirtmiş ve ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğini söylemiştir. Müzeyi ziyaret edenler de eserlerin detaylı ve güzel bir şekilde sergilendiğini ifade etmişlerdir.

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.

  • Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor
    11:37 Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor

    Sivas'ta bazıları halen kırsal kesimdeki kadınlar tarafından günlük hayatta kullanılan yöresel kıyafetler, Atatürk Kongre Müzesi'nde oluşturulan alanda cansız mankenlerin üzerinde sergileniyor. Müze Müdürü İlker Deveci, Milli Mücadele döneminde Sivaslı kadınların yaşantısını sergilemek amacıyla Milli Mücadele döneminde Sivas ve yörelerinde kadınların giydiği kıyafetleri sergilediklerini belirtti. Müzede 300'e yakın kıyafet sergileniyor ve Sivas Olgunlaşma Enstitüsü'nde kıyafetlerin benzerlerinin dikildiği bilgisi verildi.


Advertisement