Bayburt'un kadim kültürü "Bilgi Evi" ile geleceğe aktarılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Bayburt'un kadim kültürü "Bilgi Evi" ile geleceğe aktarılacak

Bayburt\'un kadim kültürü "Bilgi Evi" ile geleceğe aktarılacak

Bayburt Üniversitesinde oluşturulan "Bilgi Evi" ile kentin tarihi, kültürel özellikleri gelecek nesle aktarılacak.

27.01.2021 11:37  Güncelleme: 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt Üniversitesinde oluşturulan "Bilgi Evi" ile kentin tarihi, kültürel özellikleri gelecek nesle aktarılacak.

PTT Genel Müdürlüğünün desteğiyle Bayburt Üniversitesinin Baberti Külliyesinde inşa edilen Bilgi Evi, kentin kadim kültürünü yansıtan objeleri bünyesinde barındırıyor.

Kentin kültürel yapısını koruma ve yaşatma amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında inşa edilen, Bayburt evi şeklindeki yapı içerisinde, kentteki eski mekanların sahiplerinden temin edilen zap, küp, sahan, tecir, fiske, fennos, yayık, ihram tezgahı, güğüm, orak, güveç gibi geçmişte günlük yaşamda kullanılan eşyalar bulunuyor.

Sanat ve Tasarım Fakültesi, Aşçılık ile Turizm ve Otelcilik Bölümü öğrencilerinin aktif kullanarak ürün ortaya koyacağı mekan, barındırdığı tarihi ve kültürel objelerle müze işlevi de görecek.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'a gelen öğrenci ve akademisyenlere kentin tarihi mirasını anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Baberti Külliyesinde inşa edilen yapının da bu kapsamda kendileri için önemli olduğunu belirten Coşkun, "Şehrimize gelen öğrencilerimize hem Bayburt'un tarihi mirasını anlatmaya çalışıyoruz hem de Bayburt evlerinde, konaklarında, köşklerinde olan unsurların ne anlama geldiğini anlatıyoruz. Buralarda kullanılan eşyaları tanıtıyoruz." dedi.

Projeyle öğrencilerin kentin tarihi ve kültürünü sadece görerek değil yaşayarak öğreneceklerini vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:

"Bilgi Evi'ni Sanat ve Tasarım Fakültemiz ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulumuzun Turizm Otelcilik Bölümündeki öğrencilerimiz beraberce kullanacaklar. Burada mesela aşçılık programında öğrencilere tandırda yemekler öğretilecek. Sanat ve Tasarım Fakültemiz Bayburt ürünlerini, Bayburt kilimini, Soğanlı halısını ve ev hanımlarının geçmişte yaptığı bir takım sanatsal faaliyetleri orada öğrencilere göstermiş olacaklar. Bayburt kilimini, halısını, ehramını orada tanıtmış olacaklar. Yine aşçılık bölümü öğrencilerimiz de Bayburt'a ait lezzetleri yapmayı öğrenecekler."

Bilgi Evi'nin kent hafızasını barındıran bir müze olarak turistlere de hizmet vereceğini aktaran Coşkun, "Burayı bir müze gibi düşünün. Ziyaret edecek insanlar Bayburt tarihini ve kültürünü burada görecekler, yaşayacaklar. Bizde üniversite öğrencilerimizi yetiştireceğiz burada. Bilgi Evi'mizi yaparak üniversitemize bağışlayan PTT'ye teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Coşkun, Bilgi Evi'ndeki eşyaların kentteki eski mekanların sahipleri tarafından bağışlandığını belirterek, bağışta bulunanlara da teşekkürlerini iletti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bayburt'un kadim kültürü 'Bilgi Evi' ile geleceğe aktarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.


Advertisement