Bu Ödülü Bütün Türkiye Kazanıyor" - Son Dakika
Kültür Sanat

Bu Ödülü Bütün Türkiye Kazanıyor"

"12. Doğançay Müzesi İstanbul Ortaokullar Resim Yarışması" Düzenleme Komitesi Başkanı Mehmet Lutfi Şen, "Yarışmada bizim için esas ödül, çocuklarımızın çizeceği bir resim. Çocuklarımızın çizdiği bir resim bu ülke için kazanılmış en büyük ödül ve bu ödülü bütün Türkiye kazanıyor.

30.03.2016 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"12. Doğançay Müzesi İstanbul Ortaokullar Resim Yarışması" Düzenleme Komitesi Başkanı Mehmet Lutfi Şen, "Yarışmada bizim için esas ödül, çocuklarımızın çizeceği bir resim. Çocuklarımızın çizdiği bir resim bu ülke için kazanılmış en büyük ödül ve bu ödülü bütün Türkiye kazanıyor." dedi.

İstanbul çapında ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışma hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan yarışmanın Düzenleme Komitesi Başkanı Mehmet Lutfi Şen, Doğançay Müzesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü iş birliği ile bu sene 12. kez düzenlenen yarışmanın, 2013 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü ressam Burhan Doğançay'ın gayretleriyle başladığını hatırlattı.

Şen, Doğançay'ın Türkiye'nin en genç Turizm Genel Müdürlüğü yaparken görevini bırakarak, resim sanatı için Paris'e gittiğini söyleyerek, şunları aktardı:

"Paris'te okurken aynı zamanda hukuk eğitimi de almış. Oradayken, bir zamanlar dünya sanatının merkezinin İtalya, ardından Paris iken bu merkezin artık New York olduğunu farkediyor ve 'Ben New York'ta olmalıyım' diyerek, hariciyeye giriyor, Kültür Ataşesi görevi alarak New York'a gidiyor. Tamamen resim yapmak için oraya gidiyor, görev süresi dolunca başka yere tayini çıkıyor ama orada kalmak ve resim çalışmalarına devam etmek için istifa ediyor. Yani bugün dünyanın 110 müzesinde eseri olan Doğançay, o büyük emek ve ufukla oluşuyor. Belki de Paris'te kalsaydı bütün dünyaya değen tablolar yapamayacaktı."

Doğançay'ın aynı zamanda 114 ülkede fotoğraf çektiği bilgisini veren Şen, insanlığın 1980 ve 1990 yılları arasındaki belleğini fotoğrafladığını kaydetti.

"Doğançay'ın kendi ülkesinde neler yapabileceği sorusunun cevabı olarak bu yarışma doğdu"

Şen, Doğançay ile 2000'li yıllarda tanıştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ömrünün son on yılında birlikte yoğun çalışmalar yaptık. Türkiye'ye her geldiğinde bir aradaydık, 2004 yılında Doğançay Müzesi açıldıktan sonra sürekli birlikte çalıştık. Çalışmalarını biraz İstanbul, biraz New York, biraz Bodrum'daki atölyesinde sürdürdü. Belli bir aşamadan sonra İstanbul'da, kendi ülkesinde, kendi çocukları için ne yapabileceği sorusunun cevabı olarak bu resim yarışması doğdu. "

Yarışmanın ilkinin 2004 yılında Atatürk Kitaplığı'nda bulunan ofisinde Doğançay ile yaptıkları bir sohbet esnasında şekillendiğini söyleyen Şen, ilk yarışmanın Beyoğlu ilçesi ile sınırlı olarak düzenlendiğini ifade etti.

Şen, ilk yarışmanın eserlerinin Atatürk Kitaplığı'nda sergilendiğini dile getirerek, şunları anlattı:

"İlk sergide sohbet ederken, yarışmayı İstanbul çapında yapmak üzerine konuştuk. İBB Başkanı Kadir Topbaş da gerekli desteği vereceğini söyleyince yarışma hızla büyüdü ve Türkiye'nin en önemli markalarından biri haline geldi. Burhan Doğançay'a, 'bu ülkenin en önemli üç sorununu say' deseniz, 'Bu ülkenin en önemli birinci sorunu kültür, ikinci sorunu kültür, üçüncü sorunu kültür' diye cevap verirdi. Doğançay, her zaman çocuklarımızı daha kültürlü nasıl yetiştirebiliriz düşüncesi üzerine çırpınırdı."

"Yarışma için bugüne kadar binlerce resim çizen her çocuğun kazandığını düşünüyoruz." diyen Şen, "Yarışmanın kazananı bu yarışmaya katılan çocukların tamamıdır." dedi.

"Bizim için esas ödül çocuklarımızın erken yaşta sanatla buluşmaları"

Şen, yarışmada bu sene 80 bin liraya yakın ödül dağıtılacağını vurgulayarak, şu yorumu yaptı:

"Bizim için esas ödül çocuklarımızın geleceğini resim üzerinden tasarlamaları ve sanatla erken yaşta buluşmaları. Burhan Doğançay da tamamen bununla ilgili çaba yürüttü ve ömrünün son 10 yılında yarışmanın üzerine titredi. Her yarışma sonrası çocuklarla müzede buluşur, hepsi ile tek tek ilgilenir, hatırlarını sorar, anne babalarını sorar, işini doğru yapan herkesi severdi. Çocukları müthiş teşvik ederdi."

"Dünyadaki her çocuk ressamdır" düşüncesini paylaşan Şen, "Yeryüzündeki her insan evladının eline kalem verdiğinizde toprağı bile çizmeye başlar" şeklinde konuştu.

Şen, Doğançay Yarışması'nın amacının büyük ressamlar yetiştirmek olmadığına işaret ederek, şunları belirtti:

"Bu yarışmanın amacı sadece ve sadece sanatla erken yaşlarda buluşturmak. Doktor olurlar, hakim olurlar, öğretmen olurlar ama erken yaşta sanatla ilişkilerini kurma amacındayız. Şu anda İstanbul'da onbinlerce çocuk bu yarışmaya katıldı, bir o kadar çocuk da haberdar. Okullarda öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz bu konuda artık çok bilinçlendiler, İBB inanılmaz destek veriyor, başkanımız Kadir Topbaş'ın zaten çocuklar için yapılan her şeye büyük bir desteği var ve kendisi aynı zamanda Doğançay'ın da kişisel dostudur. Doğançay'ın bulunduğu bir ortamın ülkemize, şehrimize nasıl bir değer katacağının çok bilincinde olan bir insan olarak başından sonuna kadar yarışmanın arkasında."

Yarışmanın üst jürisinin ressam Süleyman Saim Tekcan, küratör Beral Madra, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun, Doğançay Müzesi Müdürü Bergin Azer ve kendisinden oluştuğunun altını çizen Şen, ön elemenin ise daha çok resim öğretmenliği görevi yapan ressamlar tarafından yapıldığını söyledi.

"Temayı serbest bırakınca özgün eserler gelmeye başladı"

Şen, yarışmalar sırasında çocukların ufkuna dair önemli izlenimler edindiklerine değinerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İlk yıllarda çocukların şehre bakışlarından katkılar elde etmek için 'İstanbul'da Tarih' gibi temalar veriyorduk. Geçen yıl ilk kez temayı tamamen serbest ve özgür bıraktık çünkü tema üzerinden hareket ettiğimizde gerçekten dahi çocukların bu temaya sığmadığını farkettik. Onları dahil ettiğimizde yarışma bizi çok zorlamaya başladı çünkü çok özgür, özgün çalışmalar gelmeye başladı."

Teknolojinin insan hayatına büyük etkilerinin olduğu bir çağda yaşandığına vurgu yapan Şen, "Biz çocuklarımızın boyaya, kağıda, kaleme dokunmalarını istiyoruz. İnanılmaz tekniklerde, kolajlarda çalışmalar geliyor. Belki bir gün bir iPad'de çizilmiş resimler de yarışmalara başvurabilecek ama bu gibi yarışmalar çocuklarımızı gerçek kağıt, boya ve kalemle buluşturmaya katkı sağlıyor." dedi.

Şen, yarışmanın başvurularının 6 Mayıs'a kadar devam edeceğini vurgulayarak, çocukları erken yaşta sanatla tanıştırmanın önemine vurgu yaptı:

"Çocuklarımız isterse kendileri, isterse okulları aracılığıyla toplu halde eserlerini Doğançay Müzesi'ne gönderebilirler. Bir medeniyet iddiamız varsa bunun yolu, sanatla irtibatı küçük yaşta kurulmuş nesillerden geçiyor. Yarışmanın ödül töreninde çocuklara kitaptan boya setlerine, birçok ödül veriyoruz ve 'Bu kadar ödül olur mu?' diye seviniyorlar. Fakat bizim için esas ödül, çocuklarımızın çizeceği bir resim. Çocuklarımızın çizdiği bir resim bu ülke için kazanılmış en büyük ödül ve bu ödülü bütün Türkiye kazanıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bu Ödülü Bütün Türkiye Kazanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement