Memorial Antalya Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, "Çocuklarda görülen dalgınlık durumları, televizyon gibi cihazların seslerini normalden çok açma eğilimleri, konuşmalarında bazı sesleri çıkarmadaki güçlükleri duyma kaybı yaşadıklarına işaret edebilir." dedi.
Şafak, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 32 milyon, Türkiye'de de 2 milyon 200 bin çocukta işitme kaybı meydana geldiğini kaydetti.
Prof. Dr. Şafak, erken dönemde tespit edilemeyen işitme kaybının çocuğun konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ve düzeltilmesi çok zor olan problemlere yol açabildiğini ifade etti.
Erken çocukluk çağlarında geniz eti büyümelerinin özellikle kulaklar üzerindeki etkilerinin yakından takip edilmesi, muhtemel kalıcı hasarlar açısından önlemlerin alınması gerektiğini belirten Şafak, şu bilgileri verdi:
"Her türlü üst solunum yolu tıkanıklıkları kulak sağlığı açısından zararlıdır. Özellikle kulak ağrısı ile birlikte seyreden hastalıklarda en kısa sürede gerekli tedavilerin planlanması çok önemlidir. Özellikle bazı ağrı kesiciler ve belirli antibiyotikler olmak üzere pek çok ilacın iç kulaklar üzerinde toksik etkileri olabileceği unutulmamalı, hekimin tedavi planına uyulmalıdır. Yüksek gürültülü ortamlarda bulunmak iç kulaklar için son derece zararlıdır. Hatta bu ortamlarda çalışmak zorunda olan bireylerin mutlaka kulak koruması yapması kanuni bir zorunluktur. Ayrıca yüksek sesle müzik dinlememeye, özellikle alkollü iken gürültülü ortamlardan kaçınmaya da kulak sağlığı için dikkat edilmelidir."
Büyüme çağındaki çocukların işitmelerinin aileleri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Şafak, "Çocuklarda görülen dalgınlık durumları, televizyon gibi cihazların seslerini normalden çok açma eğilimleri, konuşmalarında bazı sesleri çıkarmadaki güçlükleri, konuşmalarının zor anlaşılmasına neden olacak şekilde kelimeleri yuvarlayarak kullanmaları duyma kaybı yaşadıklarına işaret edebilir." dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Çocuklarda İşitme Kaybı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?