Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan 26. Doha Uluslararası Kitap Fuarı'nda "Onur Konuğu Ülke" olarak yer alan Türkiye'nin standı ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
Doha'da gerçekleşen fuarda AA muhabirine açıklamada bulunan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, fuara "2015 Türkiye- Katar Kültür Yılı" etkinlikleri kapsamında 200 metrekarelik bir stand alanında "Onur Konuğu Ülke" statüsünde, yazar, yayıncı, akademisyen ve sanatçılardan oluşan 80 kişilik bir heyetle katıldıklarını ifade etti.
Standın Türk Bayrağı ve "Bütün Renkleriyle Türkiye" logosu ile hazırlandığına dikkati çeken Turşucu, şunları aktardı:
"Söz konusu logoyu ilk olarak 2008 yılında onur konuğu olduğumuz Frankfurt Kitap Fuarı'nda kullandık. O zamandan bu güne katıldığımız uluslararası bütün fuarlarda bu tasarıma yer veriyoruz. Standımızda Başbakanlık Tanıtma Fonu ve TEDA logosu bulunuyor. Kurmuş olduğumuz standda TEDA programı kapsamında yayımlanan eserler ve bakanlığımızın yayımları sergileniyor. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü de eserleriyle yer almakta, aynı zamanda yayıncıların bulunduğu bölümlerde kültür yayıncılarının yanı sıra çocuk edebiyatı yayıncıları da bulunuyor."
Onur konuğu olduğumuz Doha'da, Katar Kültür Sanat ve Kültürel Miras Bakanı Hamad Bin Abdülaziz Al Kawari'nin yanı sıra kitap fuarı üst düzey yöneticilerinin özel ilgi gösterdiklerini hatırlatan Genel Müdür Turşucu, "Fuar yönetimi, Osmanlı döneminde kitabın yapılış serüvenini ifade eden Nakkaşhane, Çanakkale Savaşı ile ilgili farklı ülke ve farklı dillerde yayımlanmış kitap kapaklarının fotoğraflarından oluşan sergi, TEDA tarafından çevirisi desteklenen kitapların ve Bakanlığımızın prestij kitaplarının özellikle ilgilerini çektiğini vurguladılar. Fuar boyunca yazma eserlerden Türk Edebiyatı Tarihine, çocuk edebiyatımızdan edebiyat ve sinema ilişkisine kadar bir dizi başlıkta konunun uzmanı akademisyen, yazar ve araştırmacılarla kendimizi ifade ediyoruz." dedi.
Uluslararası fuarcılıkta tecrübe kazandıklarını aktaran Turşucu, "Hem fuarın hem de standımızın açılışına sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal beyefendinin katılmış olması, uluslarararası kitap fuarcılığı anlamında Türkiye'yi çok daha farklı bir konuma taşımaktadır. Zira, uluslararası yayıncılık sıralamasında dünyada 11. sıraya yerleşen Türkiye'ye yakışır organizasyonları yapmak noktasında sayın bakanımızın özellikle işaret ettiği ve büyük destek verdiği hedeflere bu fuar vesilesiyle daha büyük bir motivasyonla ilerleyeceğimizi ifade etmek isterim" değerlendirmesinde bulundu,
Örs: "Dört kurumumuzun yayınlarıyla fuardayız"
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, fuara kendilerine bağlı olan dört kurumun kitaplarından çeşitli örneklerle katıldığını dile getirerek, "Dil Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi olmak üzere yüksek kuruma bağlı dört kurumumuzun yayınlarıyla fuardayız" ifadelerini kullandı.
Kurumlarının uluslararası fuarlardaki katılımlarına Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çok büyük destek verdiğini söyleyen Örs, şöyle devam etti:
"Kurumlarımızın ilmi yayıncılık alanında oldukça önemli eserleri ve katkıları var. Her kurumumuz kendi görev ve sorumluluk çerçevesinde ürettiği eserleri bu fuarlarda sergiliyor. Katar'daki Uluslararası Kitap Fuarı'na Kültür ve Turizm Bakanlığımızın aracılığıyla katılmış olmaktan ve özel yayınevlerinin yanı sıra kurum olarak Türkiye'yi temsil etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz."
Macit: "Uluslararası fuarlar kültür atmosferimize katkı sunuyor"
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olduklarına dikkati çekerek, "Yaklaşık üç yıldır yazma eserlerin neşri, tıpkı basımı ve tahkik çalışmalarını yapıyoruz. Dolayısıyla bu tür uluslararası fuarlar Türkiye'nin bu zenginliklerinin ve kültürel mirasının tanıtımı açısından çok önemli" dedi.
Bu yılki fuarda onur konuğu olmanın fuara katılmaktan bir kat daha fazla önem taşıdığına işaret eden Macit, şöyle konuştu:
"Klasik kültür ve medeniyetimizin temel unsurları, esasları sayılabilecek eserlerimizin Arap dünyasına sunulması açısından çok önemli bir işlev görüyor bu fuar. Bakanlığın diğer birimleriyle beraber, hatta Türkiye'deki bu anlamda ilmi yayın yapan diğer kurumlarla birlikte Katar'dayız."
Prof. Dr. Macit, yayımlamış oldukları 80 eserle fuara katıldıklarını vurgulayarak, özellikle klasik metinleri Arap dünyasının ilgililerinin hizmetine sunduklarını ve yayınlarının büyük ilgi gördüğünü aktardı.
"Türkiye'deki İslami Yazma Eserler", " Mevlana'dan Günümüze Türk Edebiyatı", "Türk Kahvesi ve Kültürü", "Osmanlı Döneminde Arap Edebiyatı", "Türk Edebiyatında Arap Masalları"nın da konuşulacağı fuara katılan isimler şunlar: Prof. Dr. Muhittin Macit, Yrd. Doç. Dr. Ferruh Özpilavcı, Prof. Dr. Derya Örs, Prof. Dr. Turan Karataş, Bünyamin Yılmaz, Solmaz Kamuran, Nazlı Berivan Ak, Aslı E. Peker, Melike Günyüz, Aytül Akal, Yalvaç Ural, M. Sabri Koz, Prof. Dr. İskender Pala, Sadık Yalsızuçanlar, Doç. Dr. Dilaver Selvi, Erdinç Doğru, Mohammed Jaber Thalgi, Doç. Dr. Cengiz Tomar ve Mevlana İdris Zengin.
Türkiye'nin "Onur Konuğu" olduğu 26. Doha Uluslararası Kitap Fuarı 12 Aralık'ta sona erecek.
Son Dakika › Kültür Sanat › Doha Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu Türkiye - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?